Podnikatelský záměr: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rubinbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám ar:خطة العمل
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 34 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q208034)
Řádek 13: Řádek 13:


[[Kategorie:Management]]
[[Kategorie:Management]]

[[af:Sakeplan]]
[[ar:خطة العمل]]
[[be:Бізнес-план]]
[[bg:Бизнес план]]
[[ca:Pla de negoci]]
[[da:Forretningsplan]]
[[de:Geschäftsplan]]
[[el:Επιχειρηματικό σχέδιο]]
[[en:Business plan]]
[[es:Plan de negocio]]
[[et:Äriplaan]]
[[fa:طرح کسب و کار]]
[[fi:Liiketoimintasuunnitelma]]
[[fr:Business plan]]
[[he:תוכנית עסקית]]
[[hr:Poslovni plan]]
[[id:Rencana bisnis]]
[[is:Viðskiptaáætlun]]
[[it:Business plan]]
[[lt:Verslo planas]]
[[lv:Biznesa plāns]]
[[nl:Ondernemingsplan]]
[[no:Forretningsplan]]
[[pl:Biznesplan]]
[[pt:Plano de negócios]]
[[ru:Бизнес-планирование]]
[[sk:Podnikateľský zámer]]
[[sq:Plani i biznesit]]
[[sr:Бизнис план]]
[[sv:Affärsplan]]
[[sw:Mpango wa Biashara]]
[[th:แผนธุรกิจ]]
[[uk:Бізнес-план]]
[[zh:商业计划]]

Verze z 10. 3. 2013, 14:01

Podnikatelský záměr je základní plán podnikání, který se může vyskytovat v řadě forem: od základní myšlenkové u nezávislých profesionálů a živnostníků až po rozsáhlou písemnou dokumentaci v případě větších firem. V každém případě je ale podnikatelský záměr zacílen především na tzv. jádro podnikání neboli jeho hlavní, stěžejní činnost, případně jako hlavní argument k přesvědčení potenciálního investora.

Podstatu podnikatelského záměru lze nahlížet ze dvou hledisek. V hlubší rovině jde o prakticky nedosažitelný ideál, jemuž se podnikatel více či méně úspěšně snaží v průběhu podnikání přiblížit. V rovině obecné lze pak podnikatelský záměr chápat jako dlouhodobou strategii podnikání, ze které podnikatel vychází a s níž by mělo být celé jeho podnikání v naprostém souladu.

Běžně se také můžeme setkat s chápáním podnikatelského záměru jakožto jednorázového nápadu či inspirace k podnikání. Tento výklad je ale z hlediska správných podnikatelských návyků méně úspěšný, protože podnikatelský záměr by se měl časem vyvíjet tak, aby odpovídal nově nabytým zkušenostem firmy či podnikatele. S těmito revizemi podnikatelského záměru se tak lze v praxi setkat zcela běžně a zejména u velmi dynamických podnikatelských subjektů k nim může docházet i relativně často, třeba každé dva nebo tři roky. Nezřídka bývá tento posun v podnikatelském záměru také doprovázen změnou loga a celkové image.

Typickým znakem podnikatelského záměru je utajení jeho klíčových částí až do okamžiku realizace. Podnikatel usiluje v rámci volného trhu o konkurenční výhodu a proto se snaží své záměry tajit, dokud je to jen možné, aby je nezneužila dříve jeho konkurence. Úspěšnost podnikatelského záměru je tak do značné míry závislá na jeho praktickém provedení a kvalitě záměru.[1]

Zejména v případech, kdy je podnikatelský záměr spojen s velkými investicemi nebo žádostí o vnější zdroje úvěr je často vyžadována Studie proveditelnosti.

Reference