Návěstidlo: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: bg, de, en, fi, fr, ja, lt, nl, pl, ru, sk
m typo (uvozovky)
Řádek 35: Řádek 35:


Předmětům, jejichž pomocí se dává návěst, se říká '''návěstní pomůcky'''. Patří mezi ně například:
Předmětům, jejichž pomocí se dává návěst, se říká '''návěstní pomůcky'''. Patří mezi ně například:
* [[výpravka]] ("plácačka" [[výpravčí]]ho)
* [[výpravka]] („plácačka“ [[výpravčí]]ho)
* [[návěstní praporek]],
* [[návěstní praporek]],
* ruční [[svítilna]]
* ruční [[svítilna]]

Verze z 3. 12. 2006, 00:00

Návěstidlo je technický prostředek, pomůcka nebo i předmět sloužící k předávání pokynů mezi drážními zaměstanci, popřípadě automaticky drážním zaměstnancům. Takovému pokynu se říká návěst. Za návěstidla považujeme také traťové značky umístěné podél trati, mezi kolejemi a v trolejovém vedení .

Návěstidla lze rozdělit jako proměnná a neproměnná. Proměnná návěstidla mohou dávat více viditelných návěstí. Neproměnná jen jednu.

Základní návěsti a návěstidla stanoví v České republice příloha č. 1 vyhlášky č. 173/1995 Sb., kterou se vydává Dopravní řád drah. Provozovatel dráhy může stanovit i další návěsti.

Historie

V počátcích železnic existovala návěstidla, převzatá z jiných odvětví. Prvními návěstidly byly návěstní prapory. Většího rozšíření dosáhla v 19. století košová návěstidla. Ta byla postupně nahrazena nejprve mechanickými a pak světelnými návěstidly.

Neproměnná traťová návěstidla

Proměnná traťová návěstidla

Konstrukčně dělíme proměnná návěstidla na:

Přejezdníky

  • Přejezdník a opakovací přejezdník jsou návěstidla označená označovacím pásem s černými a bílými pruhy stejné šířky. Přejezdníky předvěstí strojvůdci stav přejezdového zabezpečovacího zařízení.
    • Otevřený přejezd: na přejezdníku nebo opakovacím přejezdníku svítí pouze dvě žlutá světla, ta mohou být nahrazena odrazkami.
    • Uzavřený přejezd: na přejezdníku a opakovacím přejezdníku svítí vždy horní bílé světlo a spodní dvě žlutá světla, která mohou být nahrazena odrazkami. Na návěst „Uzavřený přejezd“ smí jet vlak nebo drážní vozidlo k přejezdu největší dovolenou rychlostí.

Mobilní návěstidla

Předmětům, jejichž pomocí se dává návěst, se říká návěstní pomůcky. Patří mezi ně například:

Externí odkazy

Šablona:Železniční pahýl