Suez: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{Překlady}} hned pod nadpis Reference; kosmetické úpravy
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 52 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q134514)
Řádek 64: Řádek 64:
[[Kategorie:Města v Egyptě]]
[[Kategorie:Města v Egyptě]]
[[Kategorie:Přístavy Rudého moře]]
[[Kategorie:Přístavy Rudého moře]]

[[ar:السويس]]
[[arz:السويس]]
[[be:Горад Суэц]]
[[bg:Суец]]
[[bs:Suec]]
[[ca:Suez]]
[[da:Suez]]
[[de:Sues]]
[[el:Σουέζ]]
[[en:Suez]]
[[eo:Suezo]]
[[es:Suez]]
[[et:Suess]]
[[eu:Suez]]
[[fa:سوئز (شهر)]]
[[fi:Suez]]
[[fr:Suez (ville)]]
[[fy:Suez]]
[[ga:Suais]]
[[he:סואץ (עיר)]]
[[hr:Suez]]
[[hu:Szuez]]
[[hy:Սուեզ]]
[[id:Suez]]
[[is:Súes]]
[[it:Suez]]
[[ja:スエズ]]
[[jv:Suèz]]
[[ka:სუეცი]]
[[kl:Suez]]
[[ko:수에즈]]
[[la:Suesia]]
[[lt:Suecas]]
[[ms:Suez]]
[[nl:Suez]]
[[nn:Suez]]
[[no:Suez]]
[[oc:Suèz (vila)]]
[[pl:Suez]]
[[pt:Suez]]
[[ro:Suez]]
[[ru:Суэц]]
[[sco:Suez]]
[[simple:Suez]]
[[sk:Suez (mesto)]]
[[sr:Суец]]
[[sv:Suez]]
[[tr:Süveyş]]
[[uk:Суец]]
[[war:Suez]]
[[zh:苏伊士]]
[[zh-yue:Suez]]

Verze z 9. 3. 2013, 02:00

Šablona:Infobox sídla světa

Suez (arabsky: السويس) je egyptské přístavní město, ležící na severovýchodě země v guvernorátu Suez. Město se nachází na severním břehu Suezského zálivu.

Historie

Raná islámská éra

V 7. století se severně od současného města Suez nacházelo město Kolzum, které bylo východní stanicí na kanálu spojující Nil a Rudé moře. Významnost města upadla poté, co byl v roce 770 kanál uzavřen. Vesnice Suez ležela nedaleko a podle arabského cestovatele Al-Maqdišiho, který Suez v roce 986 navštívil, sloužila jako zdroj pitné vody pro Kolzum. Egyptský sultán Saladin z dynastie Ajjúbovců nechal Kolzum a Suez opevnit, aby mohli chránit východní egyptskou hranici před křižáckými nájezdy vedenými Renaudem de Châtillonem. Mezi roky 1183-84 Renaudovi lodě v Rudém moři zabraňovali ajjúbské posádce v Kolzumu v přístupu k moři. Jelikož muslimové neměli v Rudém moři žádné vojenské loďstvo, které by se dokázalo Renaudovi postavit, nechal Saladinův bratr Al-Ádil vybudovat na jihu země v přístavu Aidab novou námořní flotilu, která se následně vypravila na sever ukončit Renaudovo obléhání.

Osmanská říše

V důsledku předejití portugalských útoků na egyptská pobřežní města v Rudém moři, nechal poslední mamlúcký sultán al-Ašraf Kánsúh al-Gaurí povolat šestitisícovou armádu, která měla za úkol v roce 1507 bránit Suez. Tito vojáci však zase scházeli v bojích proti Osmanské říši ve Středozemním moři. Poté, co Osmani na začátku 16. století dobyli Egypt, se Suez stal hlavním námořním a obchodním centrem Egypta. Německý cestovatel Carsten Niebuhr označil Suez za významné město, odkud se v 18. století každoročně plavily lodě do Džiddy, která sloužila jako přístav pro islámské posvátné město Mekku, a zároveň byl Suez hlavní branou pro obchod s Indií. Nicméně v roce 1798 se během Napoleonské invaze přeměnil v nedůležité město. Boje mezi Francií a Velkou Británií v roce 1800 zanechaly většinu města v troskách. Významnost Suezu opět vzrostla až s otevřením Suezského průplavu v roce 1869.

Moderní éra

Město bylo opět prakticky zničeno na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století, kdy Egypt bojoval s Izraelem, který okupoval Sinajský poloostrov. Město bylo opuštěno po Šestidenní válce v roce 1967. Rekonstrukce Suezu začala krátce po znovu otevření Suezského průplavu v roce 1975. Do centra dění se Suez opět dostal v roce 2011, kdy se stal prvním městem, ve kterém propukly masové protesty proti vládě prezidenta Husního Mubáraka. A právě v Suezu byly hlášeny první oběti egyptské revoluce. [1]

Suezský průplav

Satelitní snímek Suezského průplavu
Loď v Suezském průplavu
Hlavní článek: Suezský průplav

Suezský průplav nebyl prvním kanálem spojující Rudé moře se Středozemním. V dřívějších dobách byla tato vodní cesta vedena ze Suezského zálivu do nilské delty. Průplav, který známe v dnešní době, byl postaven v devatenáctém století.

Suezský průplav nabízí lodím podstatně kratší cestu než kolem mysu Dobré naděje. Terén v této lokalitě byl pro stavbu průplavu ideální. Svoji roli hrála krátká vzdálenost mezi Rudým a Středozemním mořem, prakticky rovný terén a řada jezer, která se stala součástí vodní cesty. Stavba kanálu byla navržena francouzským inženýrem Ferdinandem de Lessepsem. Stavba průplavu trvala jedenáct let a byl otevřen 17. listopadu 1869. Suezský průplav měl okamžitý vliv na světový obchod.

V roce 1956 egyptský prezident Gamál Násir průplav znárodnil. Tento krok nakonec vedl k ozbrojenému konfliktu (známý jako Suezská krize) mezi Egyptem na jedné straně a Francií, Velkou Británií a Izraelem na straně druhé. Během následujících válek mezi Egyptem a Izraelem byl průplav v letech 1967 až 1975 uzavřen. V současné době Suezský průplav významně přispívá egyptské ekonomice. V roce 2009 generovaly zisky z průplavu 3,7% egyptského HDP.

Partnerská města


Externí odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Suez na anglické Wikipedii.

  1. Suez: Cradle of Revolt [online]. Al Jazeera English, 2012-01-17. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Skopje Sister cities [online]. Oficiální stránky města Skopje [cit. 2012-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Suez na Wikimedia Commons