Aikido: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 68 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q43114)
Řádek 54: Řádek 54:
{{Link GA|de}}
{{Link GA|de}}
{{Link GA|fr}}
{{Link GA|fr}}

[[ar:أيكيدو]]
[[ast:Aikido]]
[[az:Aykido]]
[[be:Айкідо]]
[[bg:Айкидо]]
[[bn:আকিদো]]
[[bo:ཨའི་ཁི་དོ།]]
[[br:Aikido]]
[[ca:Aikido]]
[[cbk-zam:Aikido]]
[[da:Aikido]]
[[de:Aikidō]]
[[el:Αϊκίντο]]
[[en:Aikido]]
[[eo:Aikido]]
[[es:Aikidō]]
[[et:Aikidō]]
[[eu:Aikido]]
[[fa:آیکیدو]]
[[fi:Aikido]]
[[fr:Aïkido]]
[[gl:Aikido]]
[[he:אייקידו]]
[[hr:Aikido]]
[[ht:Aïkido]]
[[hu:Aikidó]]
[[hy:Այկիդո]]
[[ia:Aikido]]
[[id:Aikido]]
[[io:Aikido]]
[[is:Aikido]]
[[it:Aikido]]
[[ja:合気道]]
[[ka:აიკიდო]]
[[kk:Айкидо]]
[[ko:아이키도]]
[[la:Aikido]]
[[lt:Aikido]]
[[lv:Aikido]]
[[mk:Аикидо]]
[[mn:Айкидо]]
[[ms:Aikido]]
[[my:အိုက်ကီဒို]]
[[nl:Aikido]]
[[nn:Aikido]]
[[no:Aikido]]
[[nov:Aikido]]
[[oc:Aikido]]
[[os:Айкидо]]
[[pl:Aikido]]
[[pt:Aikido]]
[[ro:Aikidō]]
[[ru:Айкидо]]
[[simple:Aikido]]
[[sk:Aikido]]
[[sl:Aikido]]
[[sq:Aikido]]
[[sr:Аикидо]]
[[su:Aikido]]
[[sv:Aikido]]
[[ta:அய்கிடோ]]
[[th:ไอคิโด]]
[[tl:Aikido]]
[[tr:Aikido]]
[[uk:Айкідо]]
[[vi:Aikido]]
[[yi:אייקידא]]
[[zh:合氣道]]

Verze z 7. 3. 2013, 23:25

Šablona:Obsahuje japonský text

Cvičení aikido
Kandži pro Aikidó

Aikido (合気道, Aikidó) je japonské umění sebeobrany. Je založeno na myšlence neagresivity, rozvíjí cvičícího jedince po fyzické i psychické stránce.

Název je složen ze tří japonských znaků:

  • 合 – ai – harmonie
  • ki – energie
  • 道 – – cesta.

Historie

Již na počátku devátého století na císařském dvoře vznikly základy bojového umění, ze kterého později vzniklo aikido. Byly to metody úderů a tlaků na nervová centra ve spojení s páčením kloubů a využíváním pohybu útočníka. Toto umění se nazývalo aikijujutsu a později neslo označení Daito ryu. Kořeny tohoto umění vycházejí z rodokmenové linie starého samurajského rodu Minamoto, který byl velmi významným v dějinách japonské historie. Ale za jeho tvůrce a zakladatele je považován Morihei Uešiba (Ó-sensei). Po jeho smrti pokračoval v rodinné tradici jeho syn Kišomaru Uešiba, který se zasloužil o počátky šíření aikida mimo Japonsko. V současné době udržuje rodinnou tradici vnuk zakladatele - současný Doshu Moriteru Uešiba. Linie či styl reprezentovaný rodinou Uešiba je označován jako aikikai, někteří přímí žáci zakladatele ovšem zakládají vlastní styly a školy (Iwama-Ryu, Ki-Aikido, Yoshinkan, Nishio-Ryu atd.). Centrálním dódžó v rámci linie aikikai je Honbu dódžó (Hombu dojo) v Tokiu, ve kterém vyučují členové rodiny Uešiba. První evropskou zemí, odkud se aikido začalo dále šířit po starém kontinentu, byla Francie. V počátcích většinou aikidistické oddíly vznikaly při judistických oddílech. První generace evropských aikidistů z 60. a 70. let měla většinou za sebou judistickou či karatistickou minulost. Mnozí vrcholoví judisté a karatisté se po skončení své sportovní kariéry věnují aikidu jako blízké nesoutěžní formě bojového umění, které je založeno na podobných principech a přitom nevyžaduje příliš velké svalové vypětí. Zřejmě nejvíce se o popularizaci aikido mimo Japonsko zasloužil americký herec Steven Seagal (7. dan). Dalším známým evropským šihanem je Christian Tissier (Francie, 7. dan)

Technika

Kromě úderů, pák a hodů se protivníkovy akce ruší horizontálními, vertikálními a diagonálními, cirkulárními, sférickými i spirálovými pohyby kolem boků obránce. Výuka se týká základních pohybů (tai-sabaki) a pádů (ukemi), samotných technik v postoji (tači-waza) i vkleče (suwari-waza) a práce s tradičními zbraněmi (nůž-tantó, meč-bokken, hůl-džó).

Popisy konkrétních technik přesahují rámec článku a navíc se jednotlivé styly a učitelé v detailech i názvosloví liší. Ve většině případů je ovšem ve cvičení aikida přítomna práce s dechem rozvíjená pomocí dechových cvičení.

Zbraně

V aikido se učí i boj s nožem (tantó), dřevěným mečem (bokken) (případně shinken - ostrý meč = katana nebo iai - podobná konstrukce jako katana, ale bez ostré čepele) a tyčí (džó). Styly, které nejvíce pracují se zbraněmi, jsou Iwama-ryu a styl vyučovaný Shodži Nishiem (a po jeho smrti jeho následovníky). Práce se zbraněmi vychází z tradičních japonských bojových umění (například iaidó), ale je přizpůsobena myšlenkám a technikám aikido (někdy je tedy pro odlišení například cvičení s mečem označováno jako aikiken, s tyčí aikidžó).

Technické stupně

Stupně aikido jsou dvojího typu. Začínají tzv. Kjú stupni, kterých je šest (počínaje šestým až k prvnímu), některé styly mají technických stupňů pouze pět, některé jich naopak mají ještě více. Poté následuje deset tzv. Dan stupňů, které jsou počítány vzestupně.

Soutěže

Zakladatel aikido si v zájmu zachování tradice nepřál degradaci aikido na sport pořádáním zápasů a soutěží. Základní myšlenkou aikida je hledání harmonie, ve které rivalita a soutěživost, nezbytné součásti sportovních klání, nemají místo. To je asi hlavní důvod menší popularity aikida ve srovnání s jinými bojovými uměními, v nichž se soutěže pořádají.

Jediný styl, který do své náplně, i přes odpor Ó-senseie, zařadil soutěže, je Tomiki Aikido založené Kenji Tomikim.

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu aikido na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA Šablona:Link FA Šablona:Link GA Šablona:Link GA