Nádraží Holešovice (stanice metra): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Petab16 (diskuse | příspěvky)
Infobox
MastiBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 50: Řádek 50:
[[Kategorie:Holešovice]]
[[Kategorie:Holešovice]]


[[en:Nádraží Holešovice]]
[[en:Praha-Holešovice railway station]]
[[nl:Nádraží Holešovice (metrostation)]]
[[nl:Nádraží Holešovice (metrostation)]]
[[pl:Nádraží Holešovice (stacja metra praskiego)]]
[[pl:Nádraží Holešovice (stacja metra praskiego)]]

Verze z 5. 3. 2013, 01:49

Šablona:Infobox Stanice metra Nádraží Holešovice (zkratka NH[1]; do 22. 2. 1990 Fučíkova) je stanice trasy C metra u nádraží Praha-Holešovice ve čtvrti Holešovice. Byla postavena jako konečná úseku III.C, kteroužto roli plnila od otevření v listopadu 1984 do prodloužení metra do Kobylis v červnu 2004.

Charakteristika stanice

Až do roku 2004 byla nejsevernější stanicí metra C, ale poté byla trasa prodloužena až do stanice Ládví a posléze, v roce 2008, až do stanice Letňany.

Stanice je hloubená, s dvěma obratovými kolejemi, s dvěma vestibuly. Nachází se jen 7 m pod zemí, což v letech 2000-2004 působilo inženýrům pracujícím na výstavbě úseku IV.C1 velké potíže; nakonec museli odstavné koleje ohnout dolů, aby vůbec mohla trasa vést pod Vltavou. (Původní plány z 80. let počítaly s tím, že Vltava bude překonána mostem.) Povodně v srpnu 2002 stanici zatopily a voda následně pronikla i na stavbu prodloužení a do již vybudovaných a vysušených tunelů pod Vltavou (zpřístupněných krátce předtím na dni otevřených dveří).

Z nástupiště vedou dva výstupy – jižní, který vede po eskalátorech do povrchového proskleného vestibulu k tramvajové zastávce a terminálu autobusů (do roku 2004 významný přestupní bod pro MHD ze sídlišť na Severním městě; více viz Holešovice#Doprava) a severní, vedoucí po pevném schodišti (nedávno dostavěn také výtah) k odbavovací hale nádraží Praha-Holešovice. Stanice byla stavěna na začátku 80. let, celkové náklady činily 319 mil. Kčs.

Fotogalerie

Reference

Externí odkazy


← směr Háje Metro v Praze směr Letňany
· · · ·
{{{předchozí}}} Nádraží Holešovice {{{následující}}}
Háje Bezbariérový přístupOpatov Bezbariérový přístupChodov Bezbariérový přístupRoztyly Bezbariérový přístupKačerov Praha-Kačerov (železniční zastávka)Budějovická Bezbariérový přístupPankrác Bezbariérový přístupPražského povstáníVyšehrad Bezbariérový přístupI. P. Pavlova Bezbariérový přístupMuzeum  Bezbariérový přístupHlavní nádraží Praha hlavní nádraží Bezbariérový přístupFlorenc  Bezbariérový přístupVltavská Praha-Bubny (nádraží) Bezbariérový přístupNádraží Holešovice Praha-Holešovice (nádraží) Bezbariérový přístupKobylisy Bezbariérový přístupLádví Bezbariérový přístupStřížkov Bezbariérový přístupProsek Bezbariérový přístupLetňany Bezbariérový přístup