Ultrazvuk: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 28: Řádek 28:


=== Ultrazvukové zvlhčování vzduchu ===
=== Ultrazvukové zvlhčování vzduchu ===
Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu díky rychlým vibracím destičky generuje mlhu a tím zvlhčuje vzduch. Frekvence jednotek MHz vytváří vodní kapky velkosti řádově jednotek [[mikrometr|µm]]. Takto velké kapky vydrží ve vzduchu zhruba hodinu.<ref>http://agr.wa.gov/pestfert/ChemFert/docs/202DropletSizeTechnicalInformationBulletin.pdf - Droplet size - Technical Information Bulletin</ref> S běžnou vodou se ale do vzduchu uvolňují například minerály (oproti odpařovačům vody), které se pak usazují po místnosti.<ref>http://www.epa.gov/iaq/pdfs/humidifier_factsheet.pdf - Use and Care of Home Humidifiers</ref>
Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu díky rychlým vibracím destičky ponořené ve vodě generuje mlhu (i 5 litrů za den) a tím zvlhčuje vzduch. Frekvence jednotek MHz vytváří vodní kapky velkosti řádově jednotek [[mikrometr|µm]]. Takto velké kapky vydrží ve vzduchu ale zhruba jen hodinu.<ref>http://agr.wa.gov/pestfert/ChemFert/docs/202DropletSizeTechnicalInformationBulletin.pdf - Droplet size - Technical Information Bulletin</ref> S běžnou vodou se navíc do vzduchu uvolňují například minerály (oproti odpařovačům vody), které se pak usazují po místnosti.<ref>http://www.epa.gov/iaq/pdfs/humidifier_factsheet.pdf - Use and Care of Home Humidifiers</ref>


=== Další využití ===
=== Další využití ===

Verze z 23. 2. 2013, 15:43

Vyšetření plodu ultrazvukem
Cholecystolithiasa
ukázka tzv. Dopplerovské sonografie krčních tepen

Ultrazvuk (UZ) je akustické vlnění, jehož frekvence leží nad hranicí slyšitelnosti lidského ucha, tedy nad hranící zvuku = cca 20 kHz. Tím pádem, byť má stejnou fyzikální podstatu jako zvuk, je pro lidské ucho neslyšitelný, ale řada živočichů může část ultrazvukového spektra vnímat (delfíni, psi, netopýři).

Fyzikální vlastnosti

Vlnová délka ultrazvuku je menší než vlnová délka zvukového vlnění, proto je ultrazvuk méně ovlivněn ohybem. Výrazný je jeho odraz od překážek, absorbce ve vzduchu (v plynech) a je méně pohlcován kapalinami a pevnými látkami.

Zdroj ultrazvuku

Ultrazvukové vlnění získáme například periodickým nabíjením destičky vhodného materiálu (např. křemene, syntetické látky). Nastává piezoelektrický jev. Vlivem proudu se materiál smršťuje a rozpíná (deformuje). Tím vzniká mechanické vlnění. Tyto destičky bývají umístěny např. pod dnem ultrazvukové vany a vysílají své vlnění směrem k hladině, kde se část vlnění odráží zpět ke dnu. Pokud je krystalový oscilátor zapouzdřený ve vakuu, vlnění zůstává uvnitř piezoelektrického elementu (například křemene).

Využití

Sonografie

Ultrazvuk se dá použít třeba při lékařském vyšetření. Ultrazvukové vlny o frekvenci 1 až 18 MHz procházejí tělem a odrážejí se od jednotlivých orgánů resp. od přechodů mezi tkáněmi s různou akustickou impedancí.

Echolokace

Polohu a vzdálenost různých těles s pomocí ultrazvuku zjišťuje sonar na základě rychlosti šíření zvuku. Používanému postupu se říká echolokace (nejen pro ultrazvuk) a užívají ji (kromě technického způsobu) např. netopýři či kytovci. Dále se v ultrazvukových frekvencích mezi sebou domlouvají např. delfíni. Pes vnímá ultrazvuk až do frekvence 100 kHz (cvičení pomocí ultrazvukových píšťalek). K plašení zvířat se používají také ultrazvukové odpuzovače.

Čištění ultrazvukem

Princip čištění v ultrazvukové čističce je založen na principu kavitace (což je mechanické narušování povrchu prudkým nárazem kapaliny na předmět). Při rozsahu frekvence 20 až 40 kHz jde o rychlé čištění velkých nečistot, v rozsahu 40 až 70 kHz o jemnější čištění a pro 70 až 200 kHz velmi jemné čištění (například optiky).[1]

Ultrazvukové zvlhčování vzduchu

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu díky rychlým vibracím destičky ponořené ve vodě generuje mlhu (i 5 litrů za den) a tím zvlhčuje vzduch. Frekvence jednotek MHz vytváří vodní kapky velkosti řádově jednotek µm. Takto velké kapky vydrží ve vzduchu ale zhruba jen hodinu.[2] S běžnou vodou se navíc do vzduchu uvolňují například minerály (oproti odpařovačům vody), které se pak usazují po místnosti.[3]

Další využití

Dále se ultrazvuku využívá pro kontrolu homogenity a poruch materiálu (ultrazvuková defektoskopie). Dále k měření tloušťky materiálu, sterilizaci vody, mléka a jiných roztoků, promíchání galvanické lázně či vytváření suspenze, ultrazvuková liposukce atp.

Reference

Externí odkazy

Související články


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu ultrazvuk na Wikimedia Commons