Kjachta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Odebírám diq:Kyakhta
Asfarer (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Řádek 62: Řádek 62:
[[be:Горад Кяхта]]
[[be:Горад Кяхта]]
[[bg:Кяхта]]
[[bg:Кяхта]]
[[ca:Kiakhta]]
[[cv:Кяхта]]
[[cv:Кяхта]]
[[de:Kjachta]]
[[de:Kjachta]]

Verze z 23. 2. 2013, 10:51

Šablona:Infobox sídla světa Kjachta (rusky Кя́хта [Kjáchta], burjatsky Хяагта [Chjágta], mongolsky Хиагт [Chiagt], čínsky 恰克图 pchin-jin Qiàkètú v české transkripci Čchia-kche-tchu), je město v Burjatské republice Ruské federace. Leží na stejnojmenné řece, u hranice se Státem Mongolsko.

K městu patří i část Troickosavsk (Троицкосавск) a Usť-Kjachta (Устъ-Кяхта). Město bylo založeno v roce 1727 a od svého založení bylo významným obchodním střediskem rusko-čínského obchodu. Městská práva získalo v roce 1934 (tehdy pod názvem Troickosavsk). V roce 2005 mělo přibližně 18 800 obyvatel.

Kjachta je dnes umístěna na dálnici mezi Ulán-Ude a Ulánbátarem. Je významným tranzitním střediskem rusko-mongolského obchodu. Naproti Kjachtě leží mongolské město Altanbulag (dříve známé jako Majmačen).

Dějiny

Kjachta byla založena v roce 1727 jako obchodní stanice na nově ustavené hranici Ruského impéria a Čínské říše. 23. srpna 1727 zde byla uzavřena Kjachtská smlouva, která ustanovila Kjachtu jako exkluzivní hraniční místo, kde je povoleno provádět vzájemný rusko-čínský obchod. Tento obchod probíhal na nepeněžním základě v podobě vzájemné výměny zboží.

V roce 1860 byla otevřena k obchodování celá rusko-čínská hranice. Exkluzivní postavení Kjachty tak zaniklo a započal její úpadek. Na počátku 20. století se Kjachta přejmenovala na Troickosavsk a později zpět na Kjachtu. V roce 1934 získala Kjachta (tehdy pod jménem Troickosavsk) městská práva.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Kjachta na Wikimedia Commons