Čeljabinsk: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Měním la:Chelyabinskla:Celiabinsca
Řádek 90: Řádek 90:
[[koi:Челяба]]
[[koi:Челяба]]
[[kv:Челябинск]]
[[kv:Челябинск]]
[[la:Chelyabinsk]]
[[la:Celiabinsca]]
[[lt:Čeliabinskas]]
[[lt:Čeliabinskas]]
[[lv:Čeļabinska]]
[[lv:Čeļabinska]]

Verze z 16. 2. 2013, 09:37

Šablona:Infobox sídla světa Čeljabinsk (rusky Челя́бинск) je město v Ruské federaci, na východním úpatí pohoří Ural. Má 1,092 milionu obyvatel (9. místo v Rusku) a je administrativním centrem Čeljabinské oblasti. Prochází tudy jižní větev transsibiřské magistrály (MoskvaVladivostok); město je důležitou železniční křižovatkou. Od roku 1943 zde sídlí univerzita.

Historie

Roku 1736 zde byla založena pevnost s názvem Čeljaba, která dala městu název. To vzniklo o několik desítek let později, v roce 1781. Na přelomu 19. a 20. století se město stalo jedním z center průmyslu ruského impéria a po revoluci předválečného Sovětského svazu. Během občanské války a 1. sjezdu legionářského vojska na Rusi, se zde v květnu 1918 stal incident (způsobený těžkým zraněním legionáře olomouckého pluku Ducháčka železem, vrženým z vlaku maďarským zajatcem[zdroj⁠?]) mezi místními sověty a československými legionáři, který byl jedním z hlavní počátku otevřeného boje bolševiků s československými legionáři. Čeljabinsk byl tehdy dobyt legionáři dvakrát. Za druhé světové války se zde vyráběly tanky T-34 a raketomety Kaťuša. Výroba těchto zařízení vynesla městu přezdívku „Tankograd“. V roce 1957 i zde, jako v Černobylu o třicet let později došlo k jaderné havárii, ovšem v mnohem menším rozsahu. Přesto určitá část obyvatel město opustila. Dne 15.2.2013 v dopoledních hodinách dopadl poblíž města velký meteorit, který způsobil poranění více než 1000 lidí a napáchal velké materiální škody. Pátrací letadla později nalezla kráter po zbytku meteoru o průměru více než 8 metrů.

Obyvatelstvo

Ve městě žijí převážně Rusové (84%), Tataři (5%) a Ukrajinci (3%).

Průmysl

Dnes je zde průmysl chemický, stavebních hmot, spotřební a potravinářský. Hutnictví železa (úplný cyklus), výroba traktorů. V minulosti bylo město důležitým centrem výroby jaderných zbraní.

Doprava

Dopravu ve městě zajišťují autobusy, trolejbusy a tramvaje. Též se staví první úsek jedné z linek systému metra, jež má mít výhledově takové linky tři.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Čeljabinsk na Wikimedia Commons