Adaptace (rozcestník): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m -položka ?
Makecat-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám uk:Адаптація (значення)
Řádek 35: Řádek 35:
[[sk:Adaptácia]]
[[sk:Adaptácia]]
[[sv:Adaption (olika betydelser)]]
[[sv:Adaption (olika betydelser)]]
[[uk:Адаптація (значення)]]

Verze z 6. 2. 2013, 13:31

Adaptace (latinsky adaptatio) může označovat:

  • Adaptace - schopnost organismu přizpůsobit se prostředí. V současné evoluční biologii znamená dědičné přizpůsobení organismu, které vzniká náhodnými mutacemi genetického kódu. Adaptace je pro daného jedince výhodná, a přirozeným výběrem v populaci tato adaptace postupně převládne.
  • Adaptace (umění) - například převedení literárního díla nebo jeho tématu do filmu, úpravu hudebního díla nebo tématu pro jiné nástroje a podobně.
  • Adaptace (psychologie) je přizpůsobení člověka a jeho chování okolnímu prostředí a společnosti. Člověk schopný adaptace je adaptibilní a ve výsledku (dobře) adaptovaný.
  • Adaptace (sociologie) je schopnost jedince, skupiny nebo kultury přizpůsobit se sociálním či přírodním podmínkám. Do sociologie pojem zavedly organistické teorie pracující s analogií společnosti a živého organismu. Termín adaptace hraje významnou roli v sociologických konceptech Gabriela Tarda a Roberta K. Mertona.
  • Adaptace (stavebnictví) - úprava budovy nebo prostorů pro jiné použití, obvykle tak, že se zachová jejich půdorys, obvodové zdivo a podobně.

Související