Sumerština: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RibotBOT (diskuse | příspěvky)
m Robot: Upravuji da:Sumerisk (sprog)
u Švédů už ne, u Rusů ode dneška ano
Řádek 41: Řádek 41:


{{Link FA|de}}
{{Link FA|de}}
{{Link FA|sv}}
{{Link GA|ru}}
{{Link GA|sv}}


[[ar:لغة سومرية]]
[[ar:لغة سومرية]]

Verze z 24. 1. 2013, 22:44

Šablona:Infobox jazyk

Sumerština je starověký vymřelý jazyk používaný v jižní části Mezopotámie od 4. tisíciletí př. n. l. Kolem 1900 př. n. l. byla v běžné mluvě nahrazena akkadštinou, jazykem náboženským a vědeckým však zůstala po dvě další tisíciletí. Sumerština není příbuzná s žádným jiným jazykem a řadí se stejně jako například baskičtina mezi izolované jazyky.

Sumerština je prvním známým psaným jazykem. Používané písmo, zvané klínové, později převzaly další jazyky jako akkadština, ugaritština, ale i chetitština.

Zařazení

Sumerština je aglutinační jazyk, to znamená, že pro vyjádření jedné gramatické funkce požívá jeden afix. Ty se proto od sebe dají více či méně oddělit. Částečně je sumerština i ergativní jazyk.

Objevovaly se snahy přiřadit původem sumerštinu snad ke každému známému aglutinačnímu jazyku. Uvažovalo se například o příbuznosti s baskičtinou nebo drávidskými jazyky. Tyto dohady jsou však naprosto nepodložené a lingvistická komunita je neuznává. Pravděpodobnější se zdá zastoupení ve velké nostratické jazykové rodině nebo mezi dené-kavkazskými jazyky, i když existence skupin samotných je často zpochybňována.

Webové stránky

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Idioma sumerio na španělské Wikipedii.


Šablona:Link FA Šablona:Link GA