Edgar Degas: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám war:Edgar Degas
JYBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám az:Edqar Deqa
Řádek 69: Řádek 69:
[[an:Edgar Degas]]
[[an:Edgar Degas]]
[[ar:إدغار ديغا]]
[[ar:إدغار ديغا]]
[[az:Edqar Deqa]]
[[be:Эдгар Дэга]]
[[be:Эдгар Дэга]]
[[bg:Едгар Дега]]
[[bg:Едгар Дега]]

Verze z 18. 1. 2013, 01:07

Šablona:Infobox Osoba Edgar Degas, rodným jménem Hilaire Germain Edgar de Gas, (19. července 1834 Paříž27. září 1917 Paříž) byl francouzský malíř, který je okolím považován za impresionistu, za kterého se on sám nikdy nepovažoval, i když byl hlavním iniciátorem impresionistických výstav. Stál mimo impresionistické hnutí, dokud nenavázal přátelství s Mary Cassatovou.

Byl přímo posedlý lidskou postavou ve všech pozicích. Kreslil hlavně tanečnice, např. obrazy Baletní škola a Konec arabesky. Kromě baletek zobrazoval později i koňské dostihy a tím se, při vyjádření pohybu, zařadil k impresionismu.

Edgar Degas nepoužíval techniky impresionistů, aby mohl lépe kreslit postavy se svými stíny a liniemi. Více než polovina jeho pastelů a olejomaleb zachycuje baletky, které vystupovaly mezi jednotlivými dějstvími v pařížské opeře. Od sedmdesátých let 19. století kreslil a maloval na jevišti, v šatnách i ve chvílích odpočinku. Obrazů se zákulisní a intimní tematikou namaloval mnohem víc než těch, které zachycují baletky při představení.

Život

Zkouška tanečnic

Hilaire Germain Edgar de Gas se narodil jako nejstarší z pěti dětí. Měl dva bratry Achilla a Reného a dvě sestry Terése a Maguerite. Otec Auguste de Gas byl bankéř a v Paříži reprezentoval finanční zájmy rodinného podniku, založené v Neapoli Edgarovým dědečkem na počátku 19. století. Hilaire de Gas pocházel ze staré bretaňské šlechtické rodiny. Matka Edgara, Celestine Mussonová, pocházela z New Orleans a její rodina zbohatla obchodováním s bavlnou. Celestine zemřela, když malému Degasovi bylo sotva třináct let.

Po maturitě na známém lyceu Louis-le-Grand se v roce 1853 zapsal na právnickou fakultu. Jeho oblíbenými předměty byly latina, řečtina, dějepis a recitace. Vztah k historii a antice se projevil i v některých jeho obrazech. Brzy si však uvědomí, že se chce věnovat malířskému umění, a proto studia práv zanechá a zapisuje se na kurzy, kde je vedoucím malíř Louis Lamothe. V roce 1855 je přijat na pařížskou akademii výtvarného umění. Podstatný význam pro jeho vývoj a uvolnění stylu měly jeho dlouhodobé návštěvy Itálie a také kopírování prací starých mistrů (Louvre). Na jeho tvorbu měli také velký vliv jeho otec, Lamothe, Ingres, Manet a další malíři, ale také postupem času jeho zhoršující se zrak (což zvýšilo jeho sochařskou činnost: příkladem je Čtrnáctiletá tanečnice).

V březnu 1873 se malíř vrátil do Paříže. Degasovy obrazy se začínaly prodávat, mimo jiné prostřednictvím obchodníka s obrazy Durand-Ruela. Koncem roku se Edgar stává členem nově vzniklého Sdružení umělců, které na jaře roku 1873 organizuje výstavu dnes všeobecně známou pod názvem První výstava impresionistů. Roku 1911 po smrti jeho přítele Rouarta a jeho hospodyně Zoe, byl nakonec kvůli demolici nucen se přestěhovat ze svého ateliéru, kde žil posledních dvacet let, na bulvár de Lichy, kde si nemohl zvyknout a tehdy také skončila celá jeho umělecká kariéra. Roku 1914 Camondova sbírka, v níž byla i vynikající Degasova díla přešla do Louvru, znamená to naprosté vítězství impresionistů. Zcela nevidomý a částečně hluchý 27. září 1917 umřel.

V určité míře měla velký vliv na jeho tvorbu i samota, kterou často pociťoval a to nejen po smrti rodiny, nikdy se neoženil a jediná žena jeho života byla jeho věrná hospodyně Zoé Closierová. Nikdy neprožil velkou, opětovanou lásku, ale pokud se jednalo o přátelství se ženami, byl k němu osud štědrý. Mezi jeho přítelkyně můžeme zařadit například Berthe Morisotovou, Mary Cassattovou a Suzanne Valadonovou, které obdivoval jakožto umělkyně. V paměti nám Edgar Degas zůstane známý jako tvůrce prostředí dostihů, divadla, kaváren, ale především jako tvůrce tanečnic a to hlavně baletek.

Galerie




Související články

Historie kompozice obrazů Logo Wikimedia Commons Galerie Edgar Degas na Wikimedia Commons CHYBA: {{Wikicitáty}} — Chybí některý z parametrů „dílo“, „kategorie“, „osoba“, „téma“.

Šablona:Link FA