Sodalitium Pianum: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava hrubky
fr
Řádek 24: Řádek 24:
[[en:Sodalitium Pianum]]
[[en:Sodalitium Pianum]]
[[es:Sodalitium Pianum]]
[[es:Sodalitium Pianum]]
[[fr:Sapinière]]
[[fr:La Sapinière]]
[[it:Sodalitium Pianum]]
[[it:Sodalitium Pianum]]
[[nl:Sodalitium Pianum]]
[[nl:Sodalitium Pianum]]

Verze z 14. 1. 2013, 22:09

Sodalitium Pianum (lat. soudržnost s Piem, odkazující k Piu X.) označuje primárně hnutí pro potírání modernismu v římskokatolické církvi po odsouzení modernismu papežem sv. Piem X. v dekretu Lamentabili sane exitu a encyklice Pascendi Dominici gregis z roku 1907. Stejné jméno si poté v roce 1985 dala katolická tradicionalistická skupina vyčleněná z Kněžského bratrstva sv. Pia X. a známá též pod jménem Istituto Mater Boni Consilii.

Skupinu zorganizoval mons. Umberto Benigni díky svým osobním kontaktům s různými teology. Jejím cílem bylo vynutit prosazení závěrů dokumentů Pia X. uvnitř církve. Jednalo se o neoficiální skupinu cenzorů, kteří Benignimu podávali zprávy o těch, kteří učili podle odsouzené doktríny. Ve Francii byla skupina známa pod jménem La Sapinière. Její často až přehnaně snaživé a tajné metody však podle některých boji proti modernismu spíše uškodily, než pomohly.[1]

Vatikánský státní sekretář Rafael Merry del Val zabránil tomu, aby skupina získala nějaký kanonický status. Nakonec ji kompetentní orgány římské kurie rozpustily v roce 1921 na základě „změny poměrů“.

Badatelé se neshodují v názoru na to, do jaké míry si byl skupiny Pius X. vědom či zda schvaloval Benigniho iniciativy.

Odkazy

Související články

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sodalitium Pianum na anglické Wikipedii.