Olomoucký kraj (1948–1960): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 22: Řádek 22:
{{Administrativní dělení Československa}}
{{Administrativní dělení Československa}}


[[Kategorie:Kraje v Česku (1949-1960)]]
[[Kategorie:Kraje v Československu (1949-1960)]]

Verze z 14. 1. 2013, 16:56

Olomoucký kraj byl správní celek, který vznikl 1. ledna 1949 na základě správní reformy z roku 1948 ze středních a severozápadních částí Moravy a severozápadní části Českého Slezska (téměř celé území bývalého politického okresu Jeseník a většina bývalého politického okresu Bruntál). Jeho centrem bylo město Olomouc. Ve srovnání s moderním Olomouckým krajem byl o něco větší a měl rozlohu 6214 km².

Geografie

Na západě sousedil s kraji Hradeckým, Pardubickým a Brněnským; na jihu pak s Brněnským a Gottwaldovským; na jihovýchodě s Gottwaldovským; na severovýchodě s krajem Ostravským; na severu a severozápadě pak s Polskem.

Administrativní členění

12 okresů: Bruntál, Hranice, Jeseník, Kojetín, Litovel, Olomouc, Prostějov, Přerov, Rýmařov, Šternberk, Šumperk, Zábřeh.

Historický vývoj

Zrušen pak byl na základě další správní reformy z roku 1960, kterou se jeho území přerozdělovalo mezi kraj Jihomoravský (především území v moderním okrese Prostějov), Severomoravský (většina území) a Východočeský (katastrální území Velká Morava, Červená Voda, Šanov, Moravský Karlov, Bílá Voda, Mlýnice, Mlýnický Dvůr, Cotkytle, Strážná, Tatenice, Krasíkov).

V současné době je území někdejšího Olomouckého kraje rozděleno mezi kraje Olomoucký (většina území), Jihomoravský (severní část vojenského újezdu Březina), Moravskoslezský (většina moderního okresu Bruntál, a katastrální území Dub a Heřmanice v moderním okrese Nový Jičín) a Pardubický (katastrální území Velká Morava, Červená Voda, Šanov, Moravský Karlov, Bílá Voda, Mlýnice, Mlýnický Dvůr, Cotkytle, Strážná, Tatenice, Krasíkov).

Související články

Externí odkazy