Pověta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám be-x-old:Павет
DragonBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám hsb:Powiat
Řádek 37: Řádek 37:
[[fy:Powiat]]
[[fy:Powiat]]
[[hr:Poljski kotari]]
[[hr:Poljski kotari]]
[[hsb:Powiat]]
[[id:Powiat]]
[[id:Powiat]]
[[it:Distretti della Polonia]]
[[it:Distretti della Polonia]]

Verze z 13. 1. 2013, 09:29

Mapka povietů (powiaty) v Polsku.

Poviet[zdroj⁠?], česky okres, (litevsky pavietas, polsky powiat) je bývalá jednotka administrativního územního dělení, platná v Litvě (LDK) až od druhé poloviny 16. století až do 18. století. Slovo je pavietas litevského původu: pa- je předpona odpovídající české po-; znamená u, při, náležející k ; -vietas (rod mužský) je utvořeno ze slova vieta (rod ženský) - místo, posunem rodu získává význam: místní rada (obdoba sněmu). Celkový význam: místní (administrativní) územní jednotka. Nesporný vliv měla i inspirace polským slovem powiat.

Powiat, česky okres, (souvisí s polským slovem wiec (místní) sněm, související také se praslovanským větiti - rokovat, → větje sněm, srovnej se slovem sovět) je jednotka administrativního územního dělení, platná v Polsku od 15. století a dále v Polsko-litevské unii, podřazená vojvodství (sleduj také: gmina), s voleným úřednictvem. V letech 1975-1998 byly powiaty v Polsku zrušeny. Od 5. ledna roku 1999 se podle polského zákona ze dne 5. června 1998 [1] platnost tohoto typu územně-administrativního dělení obnovila, byl vytvořen systém: vojvodství (NUTS 2) > powiat (NUTS 4) > gmina (NUTS 5). Bylo zřízeno 379 okresů (powiatů), z toho 65 městských a 314 zemských. Podle Nomenklatury územních statistických jednotek v EU odpovídá Polsko NUTS:PL úrovni NUTS 4.

Minulost

Powiat v Polsku

V Království polském právo okresů (powiatů) získala kastelánství: města nebo hrady, které měly svého kastelána. Hlavou povietu se stal starosta, volený místním sněmem šlechticů.

Pavietas v Litvě

Za Lublinské unie byly poviety (pavietas, pl. pavietai) zavedeny i v Litvě (odpovídají zhruba dnešnímu pojmu apskritis). Nadřazená jednotka administrativního územního dělení byla vajvadija [2]. Kanuaský poviet (Kauno pavietas) ale byl zmiňován již v roce 1486, po obnovení kaunaského hradu (ještě před tím bylo od roku 1398 kaunaské starostenství.[3]).

Související články

Reference