Supermarket: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 89.187.132.196 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je 213.195.215.190
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám uz:Supermarket
Řádek 65: Řádek 65:
[[th:ซูเปอร์มาร์เก็ต]]
[[th:ซูเปอร์มาร์เก็ต]]
[[uk:Супермаркет]]
[[uk:Супермаркет]]
[[uz:Supermarket]]
[[vi:Siêu thị]]
[[vi:Siêu thị]]
[[wa:Grand botike]]
[[wa:Grand botike]]

Verze z 28. 12. 2012, 14:06

Supermarket je samoobslužní prodejna s nabídkou převážně potravinářského zboží denní potřeby a s doplňkovým nepotravinářským zbožím (drogerie, tisk). Zvýšený důraz se klade především na nabídku čerstvého zboží. Prodejní plocha supermarketů se pohybuje v rozmezí od 400 do 2500 metrů čtverečních.

Supermarkety v Česku

Prvním supermarketem v Česku byla MANA holandské společnosti Ahold v Jihlavě. Otevřena byla 6. června 1991, o tři měsíce později další ve Žďáře nad Sázavou. Prvním manažerem supermarketu byl Martin Hildemann. V roce 1991 vstoupily na český trh i prodejny řetězců Delvita a Billa, v roce 1992 diskontní prodejny Plus.

Již dříve však byly některé obchodní domy a velké samoobsluhy nazývány velkoprodejnami. Vstup zahraničních společností provozujících supermarkety znamenal postupné prolomení dominantního postavení spotřebního družstva Jednota, ale také velmi ztížené podmínky pro drobné podnikání v oblasti prodeje potravin a spotřebního zboží.

Podle ČTK na konci roku 2004 bylo v ČR 555 supermarketů, 426 diskontních prodejen a 160 hypermarketů. Studie společnosti ACNielsen citovaná v MF Dnes v srpnu 2006 uvádí, že připadá na milion Čechů devatenáct velkopodlažních prodejen, což je nejvyšší poměr ze zemí ve střední Evropě. Prodejnami deseti nejsilnějších řetězců prochází téměř 40 procent útrat za potraviny, oblečení a elektroniku.

Související informace naleznete také v článku Seznam obchodních řetězců působících v ČR.

Související články

Externí odkazy

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.