Inés de Suárez: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JagRoBot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Indián - Změněn(y) odkaz(y) na Indiáni
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám sv:Inés de Suárez
Řádek 37: Řádek 37:
[[nn:Inés de Suárez]]
[[nn:Inés de Suárez]]
[[pt:Inés de Suárez]]
[[pt:Inés de Suárez]]
[[sv:Inés de Suárez]]
[[vi:Inés de Suárez]]
[[vi:Inés de Suárez]]

Verze z 10. 12. 2012, 01:10

Inés popravuje zajaté Mapuče

Inés de Suárez (1507 ?, Plasencia - 1580, Chile) byla aktivní účastnicí dobývání Chile, milenkou Pedra de Valdivia a poté manželkou chilského guvernéra Rodriga de Quiroga.

Život

Inés připlula do Jižní Ameriky snad roku 1537. Předpokládá se, že ji za moře přivedla touha najít svého muže Juana z Malagy, který měl sloužit u bratrů Pizzarových. Roku 1538 je Inés doložena v Limě a roku 1539 jako vdova po španělském vojákovi získala malý pozemek s indiány v Cuzcu. Pravděpodobně v tuto dobu se sblížila s ženatým Pedrem de Valdivia a stala se jeho milenkou. Koncem roku 1539 požádal Valdivia Francisca Pizarra o povolení cesty na jih do Chile, které získal pro sebe, doprovod i Inés v lednu 1540. Cesta přes poušť byla velmi náročná, cíle dosáhl unavený průvod v prosinci téhož roku, kdy došel do úrodného údolí řeky Mapocho. Zde 12. února 1541 založili město Santiago del Nuevo Extremo, které bylo zpočátku pevnost, bránící obsazená a dobytá území, později se stala sídlem guvernéra a střediskem kultury a vzdělání pro zdejší oblast.

Místní indiáni nepřijali španělské osadníky a v září 1541 muselo mladé město za Valdiviovy nepřítomnosti čelit nájezdu vzbouřených domorodců. Celý den se bojovalo, město hořelo. Inés nechala po celodenním ošetřování raněných popravit sedm indiánských rukojmích a hodit jejich hlavy mezi bojující. Poté se navlékla do mužské zbroje a na koni vyjela do válečné vřavy. Mezi indiány po nečekaném divadle zavládl zmatek a osadníkům se podařilo je vytlačit z městských ulic.

Konec mileneckému vztahu s Valdiviou učinil soud v Limě, kde byl nařčen z mimomanželského poměru a finanční zpronevěry. Inés se roku 1549[1] provdala za kapitána Rodriga de Quiroga, vedla poklidný život a věnovala se charitě.

Pedro de Valdivio byl zabit Mapuči roku 1553, Rodrigo de Quiroga se dvakrát stal guvernérem Chile a zemřel roku 1580. Inés svého muže následovala o pár měsíců později.

Odkazy

Reference

Literatura

  • ROEDL, Bohumír. Araukánské války 1546 - 1881. Praha: Scriptorium, 2007. 360 s. ISBN 978-80-86197-80-7. 

Externí odkazy