Jurata (probošt): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
reference
Bez shrnutí editace
Řádek 2: Řádek 2:


== Život ==
== Život ==
Probošt Jurata stál v čele mělnické kapituly patrně od [[16. červen|16. června]] [[1160]]. Byl knězem, ale byl zároveň i ženatý a měl dokonce vlastního syna. Roku [[1143]] vyhlásil papežský legát kardinál Quido i pro Čechy kněžský [[celibát]]. Rozloučil tak kněžská manželství a ti kněží, kteří nechtěli své manželství zrušit, ztratili svá [[obročí]] (beneficia).<ref>http://www.gummidek.estranky.cz/clanky/brozanska-historie/dejjiny.html - Brozanská historie</ref> Jurata byl patrně původně dvorním kaplanem krále [[Vladislav I.|Vladislava]]. Je uveden na několika listinách jako svědek ([[1160]], [[1167]]). Jurata vlastnil část městečka [[Kravaře (okres Česká Lípa)|Kravaře]] a po něm dědil jeho syn [[Chřen]]. Ten svůj díl roku [[1176]] vyměnil s klášterem [[Klášter Doksany|premonstrátek]] v [[Doksany|Doksanech]] (pravděpodobně na popoud kláštera, který při směně doplácel). Jurata zemřel v roce [[1168]].
Probošt Jurata stál v čele mělnické kapituly patrně od [[16. červen|16. června]] [[1160]]. Byl knězem, ale byl zároveň i ženatý a měl dokonce vlastního syna. Roku [[1143]] vyhlásil papežský legát kardinál Quido i pro Čechy kněžský [[celibát]]. Rozloučil tak kněžská manželství a ti kněží, kteří nechtěli své manželství zrušit, ztratili svá [[obročí]] (beneficia).<ref>http://www.gummidek.estranky.cz/clanky/brozanska-historie/dejjiny.html - Brozanská historie</ref> Jurata byl patrně původně dvorním kaplanem krále [[Vladislav I.|Vladislava]]. [[Vincentius]] zmiňuje, že byl roku [[1145]] exkomunikován (''... Jurata, Domazlaum, Slauebor, ... excommunicationis vinculo innodavimus'') jako spolupachatel napadení [[Jindřich Zdík|Jindřicha Zdíka]] [[Konrád II. Znojemský|Konrádem Znojemským]]. Je uveden na několika listinách jako svědek ([[1160]], [[1167]]). Jurata vlastnil část městečka [[Kravaře (okres Česká Lípa)|Kravaře]] a po něm dědil jeho syn [[Chřen]]. Ten svůj díl roku [[1176]] vyměnil s klášterem [[Klášter Doksany|premonstrátek]] v [[Doksany|Doksanech]] (pravděpodobně na popoud kláštera, který při směně doplácel). Jurata zemřel v roce [[1168]].


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 8. 12. 2012, 10:46

Jurata byl 4. proboštem kolegiátní kapituly v Mělníku v letech 1160-1168.

Život

Probošt Jurata stál v čele mělnické kapituly patrně od 16. června 1160. Byl knězem, ale byl zároveň i ženatý a měl dokonce vlastního syna. Roku 1143 vyhlásil papežský legát kardinál Quido i pro Čechy kněžský celibát. Rozloučil tak kněžská manželství a ti kněží, kteří nechtěli své manželství zrušit, ztratili svá obročí (beneficia).[1] Jurata byl patrně původně dvorním kaplanem krále Vladislava. Vincentius zmiňuje, že byl roku 1145 exkomunikován (... Jurata, Domazlaum, Slauebor, ... excommunicationis vinculo innodavimus) jako spolupachatel napadení Jindřicha Zdíka Konrádem Znojemským. Je uveden na několika listinách jako svědek (1160, 1167). Jurata vlastnil část městečka Kravaře a po něm dědil jeho syn Chřen. Ten svůj díl roku 1176 vyměnil s klášterem premonstrátek v Doksanech (pravděpodobně na popoud kláštera, který při směně doplácel). Jurata zemřel v roce 1168.

Odkazy

Reference

Literatura

4. probošt mělnický
Předchůdce:
1160-1168
Jurata (probošt)
Nástupce: