Škrovád: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bilboq (diskuse | příspěvky)
m {{SBI}}
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Škrovád''' je místní část obce [[Slatiňany]]. Leží na pískovcích druhohorního (křídového) stáří podél řeky Chrudimky. Poprvé je zmiňován v roce 1417 za Vladyků ze Škrovádu. V roce 1548 připadl ke Slatiňanské tvrzi. Od 18. do poloviny 20.století se v obci a blízkém okolí těžil v řadě lomů pískovec. Tato těžba patřila k největším ve východních Čechách a pískovec ze Škrovádu nalezneme v různých stavbách, především v Chrudimi a Slatiňanech. Dnes jsou dávno opuštěné pískovny cvičnými horolezeckými stěnami či zavezeny. Jižně od obce je stráň, přírodní památka „Hrobka“. Jižní expozice zde dala vzniknout teplomilnému společenstvu rostlin. Vedle kokoříků a hvozdíků zde roste i bělozářka větévkatá. Západně od obce je kopec Hůra s vrcholem ve výčce 391 metrů. V dnešní době jsou ve svazích vyznačené rekreační sportovní trasy a pořádají se zde různé spotrovní akce (Velká cena Monaka).
'''Škrovád''' je místní část obce [[Slatiňany]]. Nacházejí se zde pískovcové skály, sloužící jako cvičné horolezecké terény.


Škrovádem protéká [[Chrudimka]].
Škrovádem protéká [[Chrudimka]].

Verze z 18. 11. 2006, 02:29

Škrovád je místní část obce Slatiňany. Leží na pískovcích druhohorního (křídového) stáří podél řeky Chrudimky. Poprvé je zmiňován v roce 1417 za Vladyků ze Škrovádu. V roce 1548 připadl ke Slatiňanské tvrzi. Od 18. do poloviny 20.století se v obci a blízkém okolí těžil v řadě lomů pískovec. Tato těžba patřila k největším ve východních Čechách a pískovec ze Škrovádu nalezneme v různých stavbách, především v Chrudimi a Slatiňanech. Dnes jsou dávno opuštěné pískovny cvičnými horolezeckými stěnami či zavezeny. Jižně od obce je stráň, přírodní památka „Hrobka“. Jižní expozice zde dala vzniknout teplomilnému společenstvu rostlin. Vedle kokoříků a hvozdíků zde roste i bělozářka větévkatá. Západně od obce je kopec Hůra s vrcholem ve výčce 391 metrů. V dnešní době jsou ve svazích vyznačené rekreační sportovní trasy a pořádají se zde různé spotrovní akce (Velká cena Monaka).

Škrovádem protéká Chrudimka. Šablona:Česko-pahýl Šablona:SBSŠablona:SBI