Valná hromada: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
Lucik k (diskuse | příspěvky)
rozšíření, odkaz, wikifikace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Valná hromada''' je časté označení nejvyššího orgánu [[obchodní společnost]]i či jiné právnické osoby korporačního typu, který dělá nejdůležitější rozhodnutí. Schází se v různých intervalech, určených [[Stanovy|stanovami]] nebo [[zakladatelská listina|zakladatelskou listinou]]. Může ji také svolat [[statutární orgán]] ([[výbor]], [[představenstvo]]) při důležitých událostech. Právo účastnit se jí mají členové společnosti, resp. [[akcionář]]i.
'''Valná hromada''' je časté označení nejvyššího orgánu [[obchodní společnost]]i či jiné [[právnická osoba|právnické osoby]] korporačního typu, který dělá nejdůležitější rozhodnutí. Schází se v různých intervalech, určených [[Stanovy|stanovami]] nebo [[zakladatelská listina|zakladatelskou listinou]]. Může ji také svolat [[statutární orgán]] ([[výbor]], [[představenstvo]]) při důležitých událostech. Právo účastnit se jí mají členové společnosti, resp. [[akcionář]]i.

Valnou hromadu v ČR, dle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, vytváří [[společnost s ručením omezeným]] a [[akciová společnost]]. Schází se alespoň jednou za rok.


== Pravomoci ==
== Pravomoci ==
Jsou upraveny stanovami a právními předpisy (u obchodních společností [[Obchodní zákoník|obchodním zákoníkem]]). Jelikož je nejvyšším orgánem, může rozhodovat o všech záležitostech společnosti.
Jsou upraveny stanovami a právními předpisy (u obchodních společností [[Obchodní zákoník|obchodním zákoníkem]]). Jelikož je nejvyšším orgánem, může rozhodovat o všech záležitostech společnosti, například o obsahu a změně stanov společnosti, schválení účetní závěrky, rozdělení zisku, zrušení společnosti nebo její vnitřní organizaci.


== Způsob volby ==
== Způsob volby ==
Řádek 8: Řádek 10:
Hlasují přítomní členové, kteří mohou mít rozdílný počet hlasů, podle druhu jejich členství, vlastnictví a typu [[akcie|akcií]] apod. Mohou se shodnout jednohlasně či většinově, podle toho o jakou záležitost se jedná a jak toto hlasování upravují pravidla společnosti.
Hlasují přítomní členové, kteří mohou mít rozdílný počet hlasů, podle druhu jejich členství, vlastnictví a typu [[akcie|akcií]] apod. Mohou se shodnout jednohlasně či většinově, podle toho o jakou záležitost se jedná a jak toto hlasování upravují pravidla společnosti.


== Externí odkazy ==
{{Pahýl}}
* [http://www.ready-made-spolecnosti.net/valna-hromada.html Ready made společnosti - Valná hromada]
* [http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obchzak/ Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník]


[[Kategorie:Management]]
[[Kategorie:Management]]

Verze z 29. 11. 2012, 16:03

Valná hromada je časté označení nejvyššího orgánu obchodní společnosti či jiné právnické osoby korporačního typu, který dělá nejdůležitější rozhodnutí. Schází se v různých intervalech, určených stanovami nebo zakladatelskou listinou. Může ji také svolat statutární orgán (výbor, představenstvo) při důležitých událostech. Právo účastnit se jí mají členové společnosti, resp. akcionáři.

Valnou hromadu v ČR, dle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, vytváří společnost s ručením omezeným a akciová společnost. Schází se alespoň jednou za rok.

Pravomoci

Jsou upraveny stanovami a právními předpisy (u obchodních společností obchodním zákoníkem). Jelikož je nejvyšším orgánem, může rozhodovat o všech záležitostech společnosti, například o obsahu a změně stanov společnosti, schválení účetní závěrky, rozdělení zisku, zrušení společnosti nebo její vnitřní organizaci.

Způsob volby

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“. Hlasují přítomní členové, kteří mohou mít rozdílný počet hlasů, podle druhu jejich členství, vlastnictví a typu akcií apod. Mohou se shodnout jednohlasně či většinově, podle toho o jakou záležitost se jedná a jak toto hlasování upravují pravidla společnosti.

Externí odkazy