Škoda 22TrG: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
změna majitele, budoucnost vozu
JagRoBot (diskuse | příspěvky)
m Robot odstranil zbytečná pojmenování odkazu (WP:WCW)
Řádek 32: Řádek 32:
== Provoz ==
== Provoz ==
[[Soubor:Skoda 22TrG interier.JPG|thumb|left|Interiér trolejbusu 22TrG]]
[[Soubor:Skoda 22TrG interier.JPG|thumb|left|Interiér trolejbusu 22TrG]]
Prototyp 22TrG nikdy nebyl v běžném provozu s cestujícími. Při zkouškách v letech 1994 až 1995 najezdil cca 40 000 km na [[Zkušební trolejbusová trať Ostrov - Jáchymov|tovární trati do Jáchymova]] a později v [[Ústí nad Labem]]. Po závažnější poruše německé elektrické výzbroje [[AEG]] byl vzhledem k ukončení spolupráce s touto firmou přetažen zpět do výrobního závodu v Ostrově. Zde sloužil jako statický vzorek pro ověřování nových technologií používaných ve výrobě. Z vozu byla postupem času demontována téměř veškerá silová elektrická výzbroj včetně [[Elektromotor|trakčních motorů]] a sběračů proudu. Rozebrány byly také obě hnací nápravy a na vůz vráceny pouze jako běžné. V roce 2004 byl vůz prodán ''Občanskému sdružení za záchranu historických trolejbusů a autobusů Jihlava''. Následující rok byl po dohodě s [[Dopravní podnik města Brna|Dopravním podnikem města Brna]] deponován ve [[vozovna Komín|vozovně Komín]]. DPMB plánoval trolejbus odkoupit a zprovoznit, nakonec k tomuto kroku z důvodu velké atypičnosti vozu nedošlo. V roce 2006 byl kvůli nedostatku místa přetažen do [[Sbírka vozidel MHD Technického muzea v Brně|depozitáře Technického muzea v Řečkovicích]]. Později [[Technické muzeum v Brně|Technické muzeum v Brně]] vůz odkoupilo jako soubor náhradních dílů. Od roku 2011 je trolejbus postupně rozebírán a po získání použitelných dílů bude odtažen do šrotu.
Prototyp 22TrG nikdy nebyl v běžném provozu s cestujícími. Při zkouškách v letech 1994 až 1995 najezdil cca 40 000 km na [[Zkušební trolejbusová trať Ostrov - Jáchymov|tovární trati do Jáchymova]] a později v [[Ústí nad Labem]]. Po závažnější poruše německé elektrické výzbroje [[AEG]] byl vzhledem k ukončení spolupráce s touto firmou přetažen zpět do výrobního závodu v Ostrově. Zde sloužil jako statický vzorek pro ověřování nových technologií používaných ve výrobě. Z vozu byla postupem času demontována téměř veškerá silová elektrická výzbroj včetně [[Elektromotor|trakčních motorů]] a sběračů proudu. Rozebrány byly také obě hnací nápravy a na vůz vráceny pouze jako běžné. V roce 2004 byl vůz prodán ''Občanskému sdružení za záchranu historických trolejbusů a autobusů Jihlava''. Následující rok byl po dohodě s [[Dopravní podnik města Brna|Dopravním podnikem města Brna]] deponován ve [[vozovna Komín|vozovně Komín]]. DPMB plánoval trolejbus odkoupit a zprovoznit, nakonec k tomuto kroku z důvodu velké atypičnosti vozu nedošlo. V roce 2006 byl kvůli nedostatku místa přetažen do [[Sbírka vozidel MHD Technického muzea v Brně|depozitáře Technického muzea v Řečkovicích]]. Později [[Technické muzeum v Brně]] vůz odkoupilo jako soubor náhradních dílů. Od roku 2011 je trolejbus postupně rozebírán a po získání použitelných dílů bude odtažen do šrotu.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 26. 11. 2012, 01:23

Šablona:Infobox trolejbus Škoda 22TrG je prototyp prvního českého nízkopodlažní článkového trolejbusu. Byl vyroben v roce 1993 v závodě v Ostrově nad Ohří společností Škoda. Konstrukčně z něj byl odvozen standardní trolejbus Škoda 21Tr a autobus Škoda 21Ab a kloubový trolejbus Škoda 22Tr.

Konstrukce

Trolejbus typu 22TrG, vyprojektovaný na počátku 90. let 20. století, měl za cíl přiblížit městskou dopravu v Česku západoevropským standardům. Nový vůz typu Škoda 22Tr znamenal pokrok v dosavadní konstrukci československých vozidel MHD a právem vzbudil ve své době značný ohlas. Design od Ing. arch. Patrika Kotase, moderní řešení karoserie, dynamické jízdní vlastnosti a úsporná elektrická výzbroj udělala z tohoto vozu vlajkovou loď ostrovského závodu. Vůz 22TrG vyrobený v roce 1993 je zároveň historicky první nízkopodlažním trolejbusem vyrobeným v ČR. Od vozu 22TrG byly následně odvozeny i vozy Škoda 21Tr (dvounápravový trolejbus, který lze běžně potkat v českých provozech MHD) a Škoda 21Ab (dvounápravový autobus). Po tomto prototypu bylo vyrobeno ještě 12 trolejbusů typu 22Tr s odlišnou elektrickou výzbrojí. Druhý prototyp, označený Škoda 22TrS, byl určen pro typové schválení vozidel 22Tr a po úpravách je nyní v provozu v Ústí nad Labem pod č. 601. Po 10 sériových vozech následoval ještě třetí prototyp Škoda 22TrAC a asynchronním motorem, který byl posledním trolejbusem Škoda vyexpedovaným z ostrovské továrny do maďarského Szegedu.

Provoz

Interiér trolejbusu 22TrG

Prototyp 22TrG nikdy nebyl v běžném provozu s cestujícími. Při zkouškách v letech 1994 až 1995 najezdil cca 40 000 km na tovární trati do Jáchymova a později v Ústí nad Labem. Po závažnější poruše německé elektrické výzbroje AEG byl vzhledem k ukončení spolupráce s touto firmou přetažen zpět do výrobního závodu v Ostrově. Zde sloužil jako statický vzorek pro ověřování nových technologií používaných ve výrobě. Z vozu byla postupem času demontována téměř veškerá silová elektrická výzbroj včetně trakčních motorů a sběračů proudu. Rozebrány byly také obě hnací nápravy a na vůz vráceny pouze jako běžné. V roce 2004 byl vůz prodán Občanskému sdružení za záchranu historických trolejbusů a autobusů Jihlava. Následující rok byl po dohodě s Dopravním podnikem města Brna deponován ve vozovně Komín. DPMB plánoval trolejbus odkoupit a zprovoznit, nakonec k tomuto kroku z důvodu velké atypičnosti vozu nedošlo. V roce 2006 byl kvůli nedostatku místa přetažen do depozitáře Technického muzea v Řečkovicích. Později Technické muzeum v Brně vůz odkoupilo jako soubor náhradních dílů. Od roku 2011 je trolejbus postupně rozebírán a po získání použitelných dílů bude odtažen do šrotu.

Externí odkazy