Africká hudba: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 9261651 uživatele 94.142.235.93 (diskuse) zrušena
úpravy
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:TalkingDrum.jpg|thumb|]]
{{Upravit}}
[[Soubor:TalkingDrum.jpg|thumb|240px|]]
[[Soubor:Mbira dzavadzimu.jpg|thumb|]]
[[Soubor:Mbira dzavadzimu.jpg|thumb|]]
'''Africká hudba''' je v širším smyslu hudba obyvatelstva celého afrického kontinentu (i arabskoislámská hudba), v užším smyslu lidová hudba černých obyvatel Afriky. Je velmi těsně spojena s životními a pracovními úkony obyvatel a s kultovními obřady. Je záležitostí vždy celého kolektivu, je jí připisována magická moc. Pro velkou rozlohu území zahrnuje velmi odlišné typy. Vokální hudba je převážně jednohlasá, někdy též vícehlasá s paralelním vedením hlasů v terciích, kvartách, ale též heterofonní až polyfonní. K charakteristickým znakům africké hudby patří krátké melodicko-rytmické fráze (patterns), které jsou opakovány a rozvíjeny responsoriální, popřípadě antifonální technikou (princip zvolání a odpovědi). Z hlediska tónového systému převládá v africké hudbě pentatonika, bohatá je rytmická stránka (častá polyrytmie). Hudební nástroje jsou vyráběny zvláště z kmenů stromů, bambusu, slonoviny, zvířecích koží a plodů některých tropických tykvovitých rostlin, převažují nástroje bicí (bubny, chřestítka, rolničky, zvony), z dechových jsou zastoupeny různé druhy příčných fléten a píšťal, dále jednoduché trubky a rohy, často se uplatňují i strunné drnkací nástroje.
'''Africká hudba''' je v širším smyslu [[hudba]] obyvatelstva celého [[Afrika|afrického kontinentu]] (i arabskoislámská hudba), v užším smyslu lidová hudba černých obyvatel Afriky. Je velmi těsně spojena s životními a pracovními úkony obyvatel a s kultovními obřady. Je záležitostí vždy celého kolektivu a je jí připisována [[magie|magická]] moc.


== Charakteristika ==
Profesionální africké hudební umění se rozvíjí jako výsledek národně osvobozeneckého boje, středisky rozvoje jsou zvláště Ghana, Nigérie, Senegal.
Pro velkou rozlohu území zahrnuje velmi odlišné typy. [[Vokální hudba]] je převážně jednohlasá, někdy též vícehlasá s paralelním vedením hlasů v [[tercie (hudba)|terciích]], [[kvarta (hudba)|kvartách]], ale též heterofonní až polyfonní. K charakteristickým znakům africké hudby patří krátké melodicko-rytmické fráze (patterns), které jsou opakovány a rozvíjeny responsoriální, popřípadě antifonální technikou (princip zvolání a odpovědi). Z hlediska tónového systému převládá v africké hudbě pentatonika, bohatá je rytmická stránka (častá polyrytmie). Hudební nástroje jsou vyráběny zvláště z kmenů stromů, [[bambus]]u, [[slonovina|slonoviny]], zvířecích koží a plodů některých tropických tykvovitých rostlin, převažují nástroje [[bicí souprava|bicí]] (bubny, chřestítka, rolničky, zvony), z [[dechový nástroj|dechových]] jsou zastoupeny různé druhy příčných fléten a píšťal, dále jednoduché trubky a rohy, často se uplatňují i strunné [[drnkací nástroj]]e.


== Vývoj ==
Profesionální africké hudební umění se rozvíjí jako výsledek národně osvobozeneckého boje, středisky rozvoje jsou zvláště [[Ghana]], [[Nigérie]], [[Senegal]].


Z africké hudby, přenesené do Ameriky, se vyvinul hudební žánr [[blues]], který dal základ [[jazz]]u, ragtimu, [[country]], [[rock and roll]]u, [[rock]]u a dalším stylům západoevropské populární hudby a ovlivnilo i mnoho skladatelů vážné hudby, a nepřímý základ pro [[Hip hop]], [[Pop music]].
Z africké hudby, přenesené do Ameriky, se vyvinul hudební žánr [[blues]], který dal základ [[jazz]]u, [[ragtime|ragtimu]], [[country]], [[rock and roll]]u, [[rock]]u a dalším stylům západoevropské populární hudby a ovlivnilo i mnoho skladatelů vážné hudby, a dalo také nepřímý základ pro [[hip hop]] nebo [[pop music]].



== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 21. 11. 2012, 10:43

Africká hudba je v širším smyslu hudba obyvatelstva celého afrického kontinentu (i arabskoislámská hudba), v užším smyslu lidová hudba černých obyvatel Afriky. Je velmi těsně spojena s životními a pracovními úkony obyvatel a s kultovními obřady. Je záležitostí vždy celého kolektivu a je jí připisována magická moc.

Charakteristika

Pro velkou rozlohu území zahrnuje velmi odlišné typy. Vokální hudba je převážně jednohlasá, někdy též vícehlasá s paralelním vedením hlasů v terciích, kvartách, ale též heterofonní až polyfonní. K charakteristickým znakům africké hudby patří krátké melodicko-rytmické fráze (patterns), které jsou opakovány a rozvíjeny responsoriální, popřípadě antifonální technikou (princip zvolání a odpovědi). Z hlediska tónového systému převládá v africké hudbě pentatonika, bohatá je rytmická stránka (častá polyrytmie). Hudební nástroje jsou vyráběny zvláště z kmenů stromů, bambusu, slonoviny, zvířecích koží a plodů některých tropických tykvovitých rostlin, převažují nástroje bicí (bubny, chřestítka, rolničky, zvony), z dechových jsou zastoupeny různé druhy příčných fléten a píšťal, dále jednoduché trubky a rohy, často se uplatňují i strunné drnkací nástroje.

Vývoj

Profesionální africké hudební umění se rozvíjí jako výsledek národně osvobozeneckého boje, středisky rozvoje jsou zvláště Ghana, Nigérie, Senegal.

Z africké hudby, přenesené do Ameriky, se vyvinul hudební žánr blues, který dal základ jazzu, ragtimu, country, rock and rollu, rocku a dalším stylům západoevropské populární hudby a ovlivnilo i mnoho skladatelů vážné hudby, a dalo také nepřímý základ pro hip hop nebo pop music.

Externí odkazy

  • Afro.cz - portál o hudbě a kultuře Afriky