Gilmorova děvčata: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Verze 9290132 uživatele 90.183.82.209 (diskuse) zrušena.
Řádek 151: Řádek 151:
[[sv:Gilmore Girls]]
[[sv:Gilmore Girls]]
[[te:గిల్మోర్ గర్ల్స్]]
[[te:గిల్మోర్ గర్ల్స్]]
[[tr:Gilmore Girls]
[[tr:Gilmore Girls]]
[[uk:Дівчата Гілмор]]
[[uk:Дівчата Гілмор]]
[[zh:奇異果女孩]]
[[zh:奇異果女孩]]

Verze z 13. 11. 2012, 09:21

Šablona:Infobox Televizní pořad Gilmorova děvčata (anglicky Gilmore Girls) je americký komediálně-dramatický seriál z dílny Amy Sherman-Palladinové. V hlavních rolích hrají Lauren Graham a Alexis Bledel. Seriál byl vysílán v letech 20002007 na stanicích WB (1. - 6. řada) a CW (7. řada).

Příběh se odehrává ve smyšleném městečku Stars Hollow ve státě Connecticut a vypráví o svobodné matce Lorelai Victorii Gilmorové (Lauren Graham) a její dospívající dceři Lorelai Leigh Gilmorové alias "Rory" (Alexis Bledel). Seriál je znám především svými rychlými, vtipnými dialogy, které jsou prošpikovány narážkami na pop kulturu.

Časopis Time zařadil Gilmorova děvčata do seznamu sta nejlepších televizních pořadů.[1] Seriál se také umístil na 32. místě v žebříčku „Nové televizní klasiky“ Entertainment Weekly.[2]

Obsah

Hlavními postavami seriálu je svobodná matka z bohaté rodiny Lorelai Gilmorová (Lauren Graham) a její dospívající dcera Lorelai Leigh Gilmorová alias "Rory" (Alexis Bledel). Další důležité postavy jsou majitel bistra ve Stars Hollow, Luke Danes, Roryina kamarádka Lane Kimová, nejlepší kamarádka Lorelai Sookie St.James a rodiče Lorelai, Emily a Richard Gilmorovi.

Pilotní díl seznamuje s celým pozadím příběhu: Lorelai v 16 letech otěhotněla, odmítla si navzdory přání rodičů vzít otce dítěte, odstěhovala se od rodičů do městečka Stars Hollow, a nadále s nimi udržovala jen sporadický kontakt. Rory, které je na začátku seriálu 15 let, je přijata na prestižní střední školu Chilton. Školné je ale příliš vysoké, a tak je Lorelai nucena uchýlit se k pro ni nejzazší možnosti - požádat rodiče o půjčku. Emily Gilmorová si ale vymíní, že budou děvčata každý pátek docházet na pravidelné rodinné večeře, čímž se Emily a Richard stávají znovu důležitou součástí života obou děvčat.

Lorelain vztah k rodičům je však stále napjatý a ostře kontrastuje s kamarádským vztahem mezi Lorelai a Rory.

Ústředními motivy seriálu jsou rodina, přátelství a láska, generační a třídní rozdíly. Klade se důraz na vzdělání a tvrdou práci, díky níž se obě Gilmorova děvčata nakonec dostanou tam, kam chtějí. Lorelai se z pokojské s nálepkou svobodné matky vypracuje na majitelku vlastního hotelu. Rory exceluje nejprve na prestižní střední škole Chilton, ze které pak pokračuje na jednu z nejlepších vysokých škol v Americe, Yale, kde dále pracuje na svém snu stát se zahraniční dopisovatelkou některých proslulých amerických novin. Rozdíl mezi společenskými vrstvami v Americe je nastíněn hlavně na pozadí složitého vztahu mezi Lorelai, která privilegovaný život odmítla, a jejími rodiči z vyšší společenské třídy, ale také mezi dětmi na Chiltonu a Yaleu.

Kulturní aluze

Většina dialogů v Gilmorových děvčatech je okořeněna rozmanitými narážkami na populárněkulturní fenomény, jako jsou filmy, televizní pořady, hudba či literatura. Kvůli zapeklitosti některých aluzí se studio WB rozhodlo sepsat seznam "gilmorismů" a přidat ho do bookletu k DVD.

Hudba

Hudba hraje v seriálu jednu z hlavních rolí, a to nejen díky Roryině kamarádce Lane Kimové, dceři přísných rodičů, která v hudbě, a potažmo v bubnování, nachází své životní poslání, ale i díky dvěma titulním postavám, pro něž je hudba také nedílnou součástí života a častým námětem hovorů. Nemálo hudebníků se také v seriálu objeví osobně (The Bangles, Sonic Youth, nebo Sebastian Bach, bývalý frontman heavy metalové skupiny Skid Row, který v seriálu vystupuje jako Gil, jeden ze členů Laneiny skupiny Hep Alien). Další osobností, která se bizarním způsobem dostane do seriálu, je americký zpěvák Paul Anka, po kterém Lorelai pojmenuje svého psa a který se v šesté řadě seriálu objeví v Lorelaině snu.

Obsazení

Hlavní postavy

Role Herec/Herečka Dabér/Dabérka Řada
Lorelai Gilmore Lauren Graham Simona Postlerová všechny
Rory Gilmore Alexis Bledel Klára Jandová všechny
Luke Danes Scott Patterson Lukáš Vaculík všechny
Sookie St. James Melissa McCarthy Olga Želenská všechny
Lane Kim Keiko Agena Petra Hobzová všechny
Michel Gerard Yanic Truesdale Zbyšek Pantůček všechny
Paris Geller Liza Weil Kateřina Březinová všechny
Dean Forester Jared Padalecki Libor Bouček 1 - 5
Jess Mariano Milo Ventimiglia Jan Maxián 2 - 6
Jason Stiles Chris Eigeman Martin Kolár 4
Logan Huntzberger Matt Czuchry Jan Kalous 5 - 7
Kirk Gleason Sean Gunn Ivo Novák 1 - 7
Emily Gilmore Kelly Bishop Růžena Merunková všechny
Richard Gilmore Edward Herrmann Miloš Hlavica všechny

Ocenění

Seriál i jednotliví představitelé získali řadu ocenění, mezi nimi např. Family TV Award, Teen Choice Award pro Lauren Graham za "nejlepší televizní mámu", a cenu Amerického filmového institutu. Americký časopis Entertainment Weekly seriál zařadil na seznam "best of" končícího desetiletí s poznámkou: "Děkujeme vám, Lorelai a Rory, dokázaly jste nám, že blízký vztah mezi matkou a dospívající dcerou není sci-fi, stačí jen pořádná dávka trpělivosti, lásky a kofeinu."

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gilmore Girls na anglické Wikipedii.

Chybí parametr jazyk! Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Gilmorova děvčata na Wikimedia Commons