Vytáčené připojení: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Upravuji id:Akses Internet putar-nomor
Řádek 4: Řádek 4:


== Technologie připojení ==
== Technologie připojení ==
Počítač je na internet připojen přes telefonní linku za použití [[modem]]u (modulátor-demodulátor). Ten funguje na analogovém principu, kdy modem digitální signál převádí na analogový a ten přes linku vysílá k [[server]]u. Rychlost analogového připojení bývá od 2,4 kb/s do 56 kb/s po jedné telefonní lince. Ještě v [[1990-1999|90. letech 20. století]] byla takto k [[Internet]]u připojena většina uživatelů v České republice; vytáčené připojení je ale v současnosti již vytlačováno použitím stále dostupnějšího [[vysokorychlostní internet|vysokorychlostního internetu]]; ten je totiž oproti dial-upu levnější a rychlejší. Služba [[ISDN]] měla výhody proti analogové lince (rychlé vytvoření spojení, stabilní rychlost 64kbit/s ,pri využití BRI ISDN (2 kanály po 64kbit) a připojení 64kbit umožňuje současné použití linky i pro telefonní hovor), ale nebyla moc rozšířená.
Počítač je na internet připojen přes telefonní linku za použití [[modem]]u (modulátor-demodulátor). Ten funguje na analogovém principu, kdy modem digitální signál převádí na analogový a ten přes linku vysílá k [[server]]u. Rychlost analogového připojení bývá od 2,4 kb/s do 56 kb/s po jedné telefonní lince. Ještě v [[1990-1999|90. letech 20. století]] byla takto k [[Internet]]u připojena většina uživatelů v České republice; vytáčené připojení je ale v současnosti již vytlačováno použitím stále dostupnějšího [[vysokorychlostní internet|vysokorychlostního internetu]]; ten je totiž oproti dial-upu levnější a rychlejší. Služba [[ISDN]] měla výhody proti analogové lince (rychlé vytvoření spojení, stabilní rychlost 64kbit/s, při využití BRI ISDN (2 kanály po 64kbit) a připojení 64kbit umožňuje současné použití linky i pro telefonní hovor), ale nebyla moc rozšířená.


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 13. 11. 2012, 07:37

Různé analogové modemy

Dial-up neboli vytáčené připojení je v informatice způsob připojení k Internetu pomocí telefonní linky a modemu.

Technologie připojení

Počítač je na internet připojen přes telefonní linku za použití modemu (modulátor-demodulátor). Ten funguje na analogovém principu, kdy modem digitální signál převádí na analogový a ten přes linku vysílá k serveru. Rychlost analogového připojení bývá od 2,4 kb/s do 56 kb/s po jedné telefonní lince. Ještě v 90. letech 20. století byla takto k Internetu připojena většina uživatelů v České republice; vytáčené připojení je ale v současnosti již vytlačováno použitím stále dostupnějšího vysokorychlostního internetu; ten je totiž oproti dial-upu levnější a rychlejší. Služba ISDN měla výhody proti analogové lince (rychlé vytvoření spojení, stabilní rychlost 64kbit/s, při využití BRI ISDN (2 kanály po 64kbit) a připojení 64kbit umožňuje současné použití linky i pro telefonní hovor), ale nebyla moc rozšířená.

Související články