Pudr: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: ku:Spiyaw
DSisyphBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám pt:Pó compacto
Řádek 26: Řádek 26:
[[nl:Poeder (make-up)]]
[[nl:Poeder (make-up)]]
[[pl:Puder]]
[[pl:Puder]]
[[pt:Pó compacto]]
[[ru:Пудра]]
[[ru:Пудра]]
[[sv:Puder]]
[[sv:Puder]]

Verze z 29. 10. 2012, 14:14

Vícebarevný pudr s ostatními kosmetickými pomůckami.

Pudr je druh líčidla, které se nanáší na tvář, případně na jiné části těla (dekolt, pleš), aby se odstranil lesk pleti a zjemnil její vzhled.

Jedná se o jemný prášek, skládající se především z mastku, dále z kaolínu, křídy a barevných pigmentů. Na tvář se nanáší pomocí labutěnky nebo širokého štětce.

Kompaktní pudr obsahuje navíc pojiva a je slisovaný do pevné hmoty, aby se dal bez problémů nosit v kabelce. Vyrábí se i pudr slisovaný do zhruba půlcentimetrových kuliček.

Nejčastěji jsou prodávané pudry v barevné škále růžové a béžové, protože barva pudru by podle současných názorů měla co nejpřesněji odpovídat přirozené barvě pleti. Profesionální vizážisté proto používají univerzální transparentní (bezbarvý) pudr. Oblíbené jsou však i pudry v bronzových a terakotových odstínech, které zastávají i funkci tvářenky („zdravíčka“). V historii byl široce používaný pudr bílý.

V běžném životě používají pudr především ženy, při divadelním a filmovém líčení obě pohlaví. V televizním studiu bývá běžné pudrovat všechny zabírané osoby pro odstranění odlesků.