Sufražetka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
YFdyh-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Upravuji ka:სუფრაჟისტები
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám lt:Sufražistės
Řádek 38: Řádek 38:
[[kk:Суфражизм]]
[[kk:Суфражизм]]
[[ko:여성참정권론자]]
[[ko:여성참정권론자]]
[[lt:Sufražistės]]
[[nl:Suffragette]]
[[nl:Suffragette]]
[[no:Suffragett]]
[[no:Suffragett]]

Verze z 24. 10. 2012, 21:40

Britská sufražetka, okolo 1910

Sufražetka je označení bojovnice za politická práva žen, zejména za rozšíření všeobecného hlasovacího práva (anglicky suffrage) i na ženy. První feministkou byla Mary Wollstonecraft – dílo Obrana práv žen (19. století).

Feministické hnutí za volební právo sufražetky vzniklo roku 1900. Svého úspěchu a popularity se však dočkalo až roku 1928. Spojená je s ním především Velká Británie, avšak své kořeny má ve Francii, a to již v roce 1793. Roku 1866 vzniká organizace National Society for Women’s Suffrage (Národní spolek pro hlasovací právo pro ženy). Právě v těchto letech menší skupina žen založila komisi, která se snažila vyvíjet tlak na tehdejší parlament.

Sufražetky v Čechách a na Moravě

Ženám, které usilovaly o volební právo, se říkalo sufražistky. V USA se poprvé zorganizovaly roku 1848 v Seneca Fall (stát New York). Roku 1903 vznikla ve Velké Británii radikální organizace WSPU, jejíž členkám se začalo hanlivě říkat sufražetky. Ony toto označení hrdě přijaly za svoje.

U nás se hnutí za práva žen začala též formovat v 19. století. Co se týče rané fáze feminismu, mezi nejslavnější představitelky patří například Magdalena Dobromila Rettigová, která se nejen zajímala o kulinářské umění, ale též se angažovala v akcích pro ženy a dívky, což vedlo k vydání jejích příruček zabývajících se právě myšlenkou feminismu.[zdroj?]

Odkazy

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu sufražetka na Wikimedia Commons