Kačírek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám gl:Canto rolado
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám ka:კენჭი
Řádek 29: Řádek 29:
[[he:חלוק נחל]]
[[he:חלוק נחל]]
[[io:Stono]]
[[io:Stono]]
[[ka:კენჭი]]
[[kk:Малталар]]
[[kk:Малталар]]
[[lt:Žvirgždas]]
[[lt:Žvirgždas]]

Verze z 21. 10. 2012, 16:21

Kačírek na pobřeží Egejského moře (Santorini, Řecko)
Další významy jsou uvedeny na stránce Kačírek (rozcestník).

Kačírek je přírodní kamenivo získávané tříděním říčního písku, který je těžen z nánosů v pískovnách. Jedná se o drobné oblázky o různé velikosti. Nejvíce využívaná velikost má rozměr 2 až 9 cm.[zdroj?] Jednotlivá zrna kačírku mají ohlazené hrany a nízký tvarový index.

Využití

Kačírek se používá pro různé podsypy, zásypy využívané k absorbci vody a vyrovnání terénních nerovností. Praný kačírek je využíván i jako dekorace v zahradách a také na okrajích či na dně zahradních jezírek.

Nehutnitelnost kačírku je výhodná vlastnost při použití na dětská hřiště. Kačírek dobře odvádí vodu do spodních vrstev a rychle schne, ale při pádu se chová částečně jako tekutina, pod člověkem se "rozteče" a výborně tlumí náraz.

Nevýhody

Vzhledem k zaoblenému tvaru zrn a oblázků je vrstva kačírku prakticky nezhutnitelná. Proto jeho využití ve stavebnictví je vhodné zejména tam, kde tato vlastnost nevadí nebo je spíše výhodou, jako např. levná dopadová plocha na dětských hřištích. Prorůstání vrstvy kačírku rostlinami lze zabránit položením vhodné geotextilie mezi kačírek a podklad.