Třetí termodynamický zákon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
"systém v nule" přeformulován na "systém blížící se k nule; alias třetího termodynamického zákona přesunut do druhého odstavce jako informace druhotné důležitosti
Uniátní --> Jediný
Řádek 1: Řádek 1:
'''Třetí termodynamický zákon''' říká, že [[entropie]] systému, jehož teplota se blíží k [[absolutní nula|absolutní nule]], se blíží k minimu. Je to způsobeno faktem, že systém o nulové teplotě existuje v [[základní stav|základním stavu]], takže jeho entropie je určena [[Hamiltonova degenerace|Hamiltonovou degenerací]] základního stavu. Mnoho systémů má unikátní základní stav, a proto má nulovou entropii v absolutní nule, neboť <math> \operatorname{ln} (1) = 0</math>.
'''Třetí termodynamický zákon''' říká, že [[entropie]] systému, jehož teplota se blíží k [[absolutní nula|absolutní nule]], se blíží k minimu. Je to způsobeno faktem, že systém o nulové teplotě existuje v [[základní stav|základním stavu]], takže jeho entropie je určena [[Hamiltonova degenerace|Hamiltonovou degenerací]] základního stavu. Mnoho systémů má jediný základní stav, a proto má nulovou entropii v absolutní nule, neboť <math> \operatorname{ln} (1) = 0</math>.


Třetí termodynamický zákon je znám i jako '''Nernstův teorém'''.
Třetí termodynamický zákon je znám i jako '''Nernstův teorém'''.

Verze z 8. 11. 2006, 18:22

Třetí termodynamický zákon říká, že entropie systému, jehož teplota se blíží k absolutní nule, se blíží k minimu. Je to způsobeno faktem, že systém o nulové teplotě existuje v základním stavu, takže jeho entropie je určena Hamiltonovou degenerací základního stavu. Mnoho systémů má jediný základní stav, a proto má nulovou entropii v absolutní nule, neboť .

Třetí termodynamický zákon je znám i jako Nernstův teorém.

Podívejte se též na