Boleslav Vomáčka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m {{Pracuje se}} aby nebyl E. K.
upraveno aspoň do přijatelné podoby
Řádek 1: Řádek 1:
{{požadavek na obrázek}}
{{Pracuje se}}
[[Boleslav Vomáčka]] se narodil [[28. června 1887]] v [[Mladé Boleslavi]] a zemřel [[7. července 1978]] v Praze. Pocházel z muzikantské rodiny. Po studiu na gymnáziu v Mladé Boleslavi a právech na Karlově Univerzitě byl přijat na varhanní oddělení Pražské konzervatoře a posléze na Mistrovskou školu do třídy Vítězslava [[Novák]]a, kterou absolvoval roku 1910. Vedle své skladatelské činnosti byl činný na Ministerstvu školství , kde zastával místo vysokého úředníka, a jako redaktor několika českých i zahraničních novin mj. i Lidových novin či L´Europe Centrale. Mezi dvěma světovými válkami byl Boleslav Vomáčka jedním z nejvýznamnějších českých hudebních kritiků, který spojoval úctu k tradici s živým pochopením soudobého dění. V jeho publikační činnosti bojoval za prosazení děl Leoše Janáčka, Josefa Suka či Otakara Ostrčila na česká i světová koncertní pódia. Od roku 1924 byl členem Československé akademie věd a umění a dalších významných českých institucí. Napsal několik desítek vokálních i instrumentálních skladeb.
'''Boleslav Vomáčka''' (*[[28. červen|28.června]] [[1887]], [[Mladá Boleslav]] – [[7. červenec|7. července]] [[1978]], [[Praha]]) byl [[Česko|český]] hudební kritik a skladatel. Pocházel z muzikantské rodiny. Po studiu na gymnáziu v Mladé Boleslavi a právech na [[Univerzita Karlova|Karlově Univerzitě]] byl přijat na [[varhany|varhanní]] oddělení Pražské konzervatoře a posléze na Mistrovskou školu do třídy [[Vítězslav Novák|Vítězslava Nováka]], kterou absolvoval roku [[1910]]. Vedle své skladatelské činnosti byl činný na Ministerstvu školství, kde zastával místo vysokého úředníka, i jako redaktor několika českých i zahraničních novin mimo jiné i [[Lidové noviny|Lidových novin]] či L´Europe Centrale. Mezi dvěma světovými válkami byl Boleslav Vomáčka jedním z nejvýznamnějších českých hudebních kritiků, který spojoval úctu k tradici s živým pochopením soudobého dění. V jeho publikační činnosti bojoval za prosazení děl [[Leoš Janáček|Leoše Janáčka]], [[Josef Suk|Josefa Suka]] či [[Otakar Odstrčil|Otakara Ostrčila]] na česká i světová koncertní pódia. Od roku [[1924]] byl členem Československé akademie věd a umění a dalších významných českých institucí. Napsal několik desítek vokálních i instrumentálních skladeb.
[[kategorie:Skladatelé vážné hudby]]
[[kategorie:Čeští hudební skladatelé]]

Verze z 7. 11. 2006, 22:42

Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Boleslav Vomáčka (*28.června 1887, Mladá Boleslav – † 7. července 1978, Praha) byl český hudební kritik a skladatel. Pocházel z muzikantské rodiny. Po studiu na gymnáziu v Mladé Boleslavi a právech na Karlově Univerzitě byl přijat na varhanní oddělení Pražské konzervatoře a posléze na Mistrovskou školu do třídy Vítězslava Nováka, kterou absolvoval roku 1910. Vedle své skladatelské činnosti byl činný na Ministerstvu školství, kde zastával místo vysokého úředníka, i jako redaktor několika českých i zahraničních novin mimo jiné i Lidových novin či L´Europe Centrale. Mezi dvěma světovými válkami byl Boleslav Vomáčka jedním z nejvýznamnějších českých hudebních kritiků, který spojoval úctu k tradici s živým pochopením soudobého dění. V jeho publikační činnosti bojoval za prosazení děl Leoše Janáčka, Josefa Suka či Otakara Ostrčila na česká i světová koncertní pódia. Od roku 1924 byl členem Československé akademie věd a umění a dalších významných českých institucí. Napsal několik desítek vokálních i instrumentálních skladeb.