Vadžet: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ca:Wadjet
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: es:Uadyet, lt:Uadžet
Řádek 21: Řádek 21:
[[de:Wadjet (Ägyptische Mythologie)]]
[[de:Wadjet (Ägyptische Mythologie)]]
[[en:Wadjet]]
[[en:Wadjet]]
[[es:Uadyet]]
[[fi:Wadjet]]
[[fi:Wadjet]]
[[fr:Ouadjet]]
[[fr:Ouadjet]]
[[lt:Uadžet]]
[[nl:Wadjet]]
[[nl:Wadjet]]
[[pt:Uadjit]]
[[pt:Uadjit]]

Verze z 6. 11. 2006, 15:02

Vadžet, též Uto je staroegyptskou bohyní. Je to ochranná bohyně Dolního Egypta, byla uctívána v podobě kobry.

Původ

Vadžet byla původně bohyní města Bútó (Puto), toto město vzniklo z dvouměstí Dep-Pe, s velkou pravděpodobnoistí to bylo halvní město Dolního Egypta před sjednocením říše. Po sjednocení celého Egypta králem Menim se stala ochráncem celého Dolního Egypta. Společně s bohyní Nechbet, ochránkyní Horního Egypta, společně byly jako Obě paní symbolem starého Egypta od jeho počátku až do jeho konce. Společně byly poctěny označením Matka krále.

Možnosti vyobrazení

Staří Egypťané bohyni Vadžet většinou znázorňovali jako kobru, která byla často okřídlená. Někdy ji zobrazovali také jako štíhlou ženu, která měla kobru na čele, nebo jako supici s kobří hlavou. V podobě kobry, která se označuje jako urea, se nachází na všech vyobrazeních vládců a velké části bohů, na mnoha papyrech a na reliéfech, na nichž jsou zachyceny korunovační scény.

Hlavní chrám

Hlavní chrám Vadžety se nacházel v jejím domovském městě Bútó, jeho trosky byly v roce 1886 identifikovány britským egyptologem Flindersem Petriem na pahorku Tell el-Faraín, který se nachází asi 60 km od dnešní obce Tanta. Podle popisu Hérodota byl vytesán z jediného kusu kamene, každá jeho strana měřila dle něj 40 loktů, tedy zhruba 18 metrů, a jeho věštírna prý byla nejspolehlivější v celé zemi. Dosavadní vykopávky ale zatím žádnou tuto zprávu nepotvrdily ani nevyvrátily.

Podívejte se též na