Řád republiky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Externí odkazy: aktualizace externího odkazu
+popis a obrázek medaile, sbírka zákonů
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Řád republiky.jpg|thumb|Řád republiky udělený roku 1967 městu Ostravě.]]
[[Soubor:Řád republiky 1951 BW.jpg|thumb|upright=0.5|Medaile řádu v původní podobě z roku 1951]]
'''Řád republiky''' byl v letech [[1951]]–[[1990]] jedním z nejvyšších [[Československo|československých]] [[vyznamenání]]. Propůjčoval ho [[prezident]] republiky za „mimořádné zásluhy o budování Československé republiky, zejména o její mírové budovatelské úsilí ve výrobě nebo při kulturní nebo vědecké činnosti, nebo o zvyšování schopnosti obrany státu. Řád byl založen vládním nařízením číslo 30/1951 Sb. a uděloval se jak jednotlivcům, tak kolektivům (včetně podniků či státních orgánů).


Medaile řádu byla původně mírně oválná o rozměrech 40×43 mm a jejím podkladem byla zeď z cihel; dole byly dvě lipové ratolesti svázané stuhou, z nich vybíhaly žerdě dvou praporů: vpředu československá vlajka, za ní vlajka rudá. Uprostřed medaile byl [[srp a kladivo]]. Na rubu medaile byl nápis ''ČSR'' (od roku 1960 ''ČSSR'') mezi dvěma vavřínovými ratolestmi a vyražené matriční číslo.
'''Řád republiky''' byl v letech [[1951]]–[[1990]] jedním z nejvyšších [[Československo|československých]] [[vyznamenání]], které propůjčoval [[prezident]] republiky za mimořádné zásluhy týkající se budovatelského úsilí národního [[hospodářství]], zásluhy kulturní, vědecké, politické a veřejné činnosti a také za zvyšování obranyschopnosti státu. Bylo založeno vládním nařízením číslo 30/1951 Sb. a udělovalo se jak jednotlivcům, tak kolektivům.


V roce 1977 byla výtvarné řešení řádu zákonem změněno. Nová verze měla tvar rudého, stříbrem rámovaného čtverce o straně 4 cm postaveného na vrchol, na kterém je uprostřed umístěna pěticípá hvězda se [[státní znak Československé socialistické republiky|státním znakem]] v pravidelném pětiúhelníku; mezi cípy hvězdy jsou lipové trojlístky. Na pozadí z hvězdy vybíhají stříbrné paprsky, z nichž některé přesahují okraj čtverce. Na rubu bylo už jen vyryté matriční číslo.


== Odkazy ==
== Odkazy ==
=== Související články ===
=== Související články ===
[[:Kategorie:Nositelé Řádu republiky]]
* [[:Kategorie:Nositelé Řádu republiky]]


=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* [http://www.vyznamenani.net/?page_id=18 Řád republiky na vyznamenani.net]
* [http://www.vyznamenani.net/?page_id=18 Řád republiky na vyznamenani.net]
* [http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1951/sb19-51.pdf Vládní nařízení č. 30/1951 Sb., ''kterým se zakládají řády a vyznamenání a upravuje udělování čestného titulu „Hrdina práce“]
* [http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1977/sb13-77.pdf Zákon č. 38/1977 Sb. ''o novém výtvarném řešení Řádu republiky'']
* [http://www.prazskyhradarchiv.cz/archivKPR/download.cfm?file=files/articles/00017/rr_140812_144301.pdf Seznam nositelů Řádu republiky] na stránkách Archivu Kanceláře prezidenta republiky ([[Portable Document Format|PDF]])
* [http://www.prazskyhradarchiv.cz/archivKPR/download.cfm?file=files/articles/00017/rr_140812_144301.pdf Seznam nositelů Řádu republiky] na stránkách Archivu Kanceláře prezidenta republiky ([[Portable Document Format|PDF]])



Verze z 4. 10. 2012, 14:28

Medaile řádu v původní podobě z roku 1951

Řád republiky byl v letech 19511990 jedním z nejvyšších československých vyznamenání. Propůjčoval ho prezident republiky za „mimořádné zásluhy o budování Československé republiky, zejména o její mírové budovatelské úsilí ve výrobě nebo při kulturní nebo vědecké činnosti, nebo o zvyšování schopnosti obrany státu.“ Řád byl založen vládním nařízením číslo 30/1951 Sb. a uděloval se jak jednotlivcům, tak kolektivům (včetně podniků či státních orgánů).

Medaile řádu byla původně mírně oválná o rozměrech 40×43 mm a jejím podkladem byla zeď z cihel; dole byly dvě lipové ratolesti svázané stuhou, z nich vybíhaly žerdě dvou praporů: vpředu československá vlajka, za ní vlajka rudá. Uprostřed medaile byl srp a kladivo. Na rubu medaile byl nápis ČSR (od roku 1960 ČSSR) mezi dvěma vavřínovými ratolestmi a vyražené matriční číslo.

V roce 1977 byla výtvarné řešení řádu zákonem změněno. Nová verze měla tvar rudého, stříbrem rámovaného čtverce o straně 4 cm postaveného na vrchol, na kterém je uprostřed umístěna pěticípá hvězda se státním znakem v pravidelném pětiúhelníku; mezi cípy hvězdy jsou lipové trojlístky. Na pozadí z hvězdy vybíhají stříbrné paprsky, z nichž některé přesahují okraj čtverce. Na rubu bylo už jen vyryté matriční číslo.

Odkazy

Související články

Externí odkazy