Certified E-Friendly Food: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bez shrnutí editace
m Jvs přesunul stránku CEFF-Certified E- Friendly Food na Certified E-Friendly Food: Bez zkratky a nadbytečné mezery
(Žádný rozdíl)

Verze z 17. 9. 2012, 09:58


CEFF-Certified E-Friendly Food

CEFF-Certified E-Friendly Food je nezávislý projekt, zaměřený na přídatné látky v potravinách neboli aditiva, běžně také „éčka“.

CEFF sleduje přidatné látky, u nichž existuje potenciální zdravotní riziko při konzumaci ve vyšším množství, a jež lze ve výrobním procesu nahradit látkami přírodního původu. Vybrané přidatné látky nejsou v potravinách mnohdy nutné vůbec, například proto, že jim pouze propůjčují vizuálně aktraktivnější barvu či výraznější chuť.[1]

Výrobek, který je označen logem CEFF, nesmí obsahovat žádné z více než 70-ti aditiv patřících do kategorií konzervanty konzervant, umělá barviva, sladidla sladidlo a glutamáty glutamát. Kategorizace do skupin konzervanty, sladidla a umělá barviva vychází z české legislativy a evropských norem. Správnost kategorizace je potvrzena Státním zdravotním ústavem Státní zdravotní ústav při Ministerstvu zdravotnictví, kde probíhá i testování složení potravin označených logem CEFF na nepřítomnost nepovolených aditiv. Logo mohou nést potraviny všech výrobců EU, které splňují pravidla složení CEFF v oblasti přidatných látek.

Přídatné látky, které nepovoluje CEFF, nejsou pro lidský organizmus prospěšné a ve vyšším spotřebovávaném množství existuje riziko zdravotních problémů, zvláště u dětí, citlivých a nemocných osob. Proto pro ochranu spotřebitelů analyzuje a stanovuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin maximální přijatelnou denní dávku - ADI (Acceptable Daily Intake), která udává nejvyšší možné množství každého potravinového aditiva, které může být denně zkonzumováno, aniž by představovalo zdravotní riziko. Hodnoty ADI následně upravuje směrnice Evropské Komise a jsou závazné pro všechny členské státy EU.

Reference

  1. Víme, co jíme? aneb Průvodce Éčky v potravinách, Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D, EcoHouse 2001

Externí odkazy