Nîmes: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RedBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám lmo:Nîmes
TjBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám hy:Նիմ
Řádek 168: Řádek 168:
[[hr:Nîmes]]
[[hr:Nîmes]]
[[hu:Nîmes]]
[[hu:Nîmes]]
[[hy:Նիմ]]
[[id:Nîmes]]
[[id:Nîmes]]
[[it:Nîmes]]
[[it:Nîmes]]

Verze z 12. 9. 2012, 18:30

Šablona:Geo dms Šablona:Infobox sídla světa Nîmes (okcitánsky: Nimes) je město na jihu Francie, ležící v regionu Languedoc-Roussillon, v departementu Gard.

Geografie

Sousední obce: Milhaud, La Calmette, La Rouvière, Gajan, Parignargues, Caveirac, Générac, Saint-Gilles, Caissargues, Bouillargues, Rodilhan, Marguerittes a Poulx.

Historie

Město Nimes se v období Keltů jmenovalo Nemausos a bylo hlavním městem oblasti Volcae Arecomici v provincii Gallia Narbonensis. Z tohoto období pochází do dneška zachovaná "Velká věž" (Tour Magne), která byla Římany začleněna do 7 km dlouhého opevnění města. Výhodně položené město u silnice Via Domitia mělo významnou mincovnu a zhruba 25 000 obyvatel. O tehdejším významu vypovídají zachované památky jako jsou Amfiteátr, castellum, aquadukt Pont du Gard severně od města, Maison Carrée a Augustova brána. V pozdní antice se Nimes stalo biskupským sídlem a na počátku 5. století bylo dobyto Vizigóty, kteří toto území dlouho bránili v bojích s Franky. Roku 725 dobyli Nimes Arabové a drželi jej až do časů Pippina.

Demografie

Počet obbyvatel

Osobnosti spjaté s městem

Partnerská města

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Nîmes na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA