Eris: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Eris (plutoid)->Eris (trpasličí planeta)
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám tr:Eris (mitoloji)
Řádek 51: Řádek 51:
[[sr:Ерида (митологија)]]
[[sr:Ерида (митологија)]]
[[sv:Eris (gudinna)]]
[[sv:Eris (gudinna)]]
[[tr:Eris (mitoloji)]]
[[uk:Ерида (міфологія)]]
[[uk:Ерида (міфологія)]]
[[vi:Eris (thần thoại)]]
[[vi:Eris (thần thoại)]]

Verze z 31. 8. 2012, 11:10

Tento článek je o řecké bohyni. Další významy jsou uvedeny na stránce Eris (rozcestník).
Bohyně Eris

Eris (2. pád Eridy, starořecky Έρις Eris Svár, novořecky Έριδα Erida) je řeckou bohyní sporů, rivality a válečných konfliktů. Protikladem Eridy v řeckém náboženství a mytologii je bohyně Harmonia. Římskou analogií Eridy je Discordia, jejímž protipólem je Concordia. Homér Eridu ztotožňuje s řeckou bohyní války Enyo, jejíž římskou analogií je Bellona. Eris se jako bohyně chaosu, sváru a zmatku stala rovněž ústředním božstvem postmoderního náboženství diskordianismu. Jméno bohyně nese i stejnojmenná trpasličí planeta.

Obecně je pokládána za dceru Nykty, byla průvodkyní Area na válečném poli, zasévala hádku a svár mezi vojáky a tím násobila jejich utrpení. Podle Homéra byla sestrou Area.

Známé je především její jablko sváru, které stálo u prvopočátku Trójské války.

Eris tehdy, uražená tím, že ji ostatní bohové nepozvali na svatbu Pélea a Thetidy, vhodila mezi účastníky svatební hostiny zlaté jablko s nápisem „té nejkrásnější“ (τῇ καλλίστῃ). Tři z bohyň, Héra, Athéna a Afrodíté, se začaly přít o to, které z nich by mělo jablko náležet. Vládce bohů Zeus nechal rozhodnutí na trojském princi Paridovi. Paridův soud nakonec přiřkl jablko Afrodítě.