Scilly: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám vi:Quần đảo Scilly
Řádek 69: Řádek 69:
[[tl:Sorlingas]]
[[tl:Sorlingas]]
[[tr:Scilly Adaları]]
[[tr:Scilly Adaları]]
[[vi:Quần đảo Scilly]]
[[zh:锡利群岛]]
[[zh:锡利群岛]]

Verze z 29. 7. 2012, 00:43

Scilly a Cornwall
Scilly

Scilly (kornsky Enesek Syllan) je kornské souostroví, které leží asi 45 km jihozápadně od anglického ceremoniálního hrabství Cornwall, jehož je také de facto součástí. Dohromady má souostroví rozlohu pouhých 16,33 km² a v roce 2005 na něm žilo přibližně 2100 obyvatel. Jedná se o drobné pozůstatky dříve mnohem většího, jednotného ostrova, což je doloženo nejen geologicky, ale i v místních legendách.

Vzhledem ke své poloze jsou ostrovy místem zastávek tažných ptáků na jejich cestě z Arktidy do Afriky. Díky Golfskému proudu, který je v této oblasti mimořádně teplý, mají ostrovy oceánské, téměř subtropické podnebí, od kterého se liší především velmi mírnými léty. Místní průměrné teplota je nejvyšší z celých Britských ostrovů (+11.6°C). Mimořádné jsou také další tři klimatické údaje - ostrovy jsou mimořádně větrné, na britské poměry velmi slunečné (1805 hodin ročně, tj. více než Jižní Morava) a celkové výkyvy na souostroví patří mezi nejnižší v celé kontinentální Evropě - mezi nejnižšími teplotami v zimě a nejvyššími maximy v létě je rozdíl nejvýše 20 stupňů a nejvyšší maximum vůbec (+27.6°C) a nejnižší minimum vůbec (-6.4°C) dělí méně než 35 stupňů.

Geografie

Pobřeží ostrova Bryher

Scilly se skládají ze pěti větších, obydlených ostrovů a dalších zhruba 130 skalisek. Největší ostrovy jsou Ennor (St. Mary's) (měří přes šest čtverečních kilometrů a nachází se na něm hlavní město souostroví Hugh Town), Enys Skaw (Tresco), Brechiek (St. Martin's), Aganas (St. Agnes) a Bryher. Ostrovy jsou tvořeny žulovými skalisky z období permu. Celé souostroví vlastní Hrabství Cornwall (které je propůjčeno princi Charlesovi), vyjma půdy pod hlavním městem, která byla po druhé světové válce odprodána jejím obyvatelům. Ostrovy jsou nevysoké; nejvyšší kopce se tyčí 20-50 metrů nad mořem. Ačkoliv mají ostrovy nepatrnou rozlohu, díky své povaze se mohou pyšnit desítkami kilometrů pobřeží. Některé úseky scillonského pobřeží jsou skalnaté, chráněné zátoky mají naopak písčité pláže excelentní kvality. Ostrovy jsou nechvalně známé (podobně jako západobretonský ostrov Uzant)jako pohřebiště lodí, neboť množství podmořských útesů společně se silnými větry a mořskými proudy se ukázalo v dějinách jako velmi nebezpečná kombinace. Ostrov Enys Skaw (Tresco) je proslavený svou subtropickou zahradou s tisícemi exotických květin a stromů z 80 zemí světa - i uprostřed zimy zde kvete nejméně 300 druhů rostlin.

Historie

Pojmenování ostrovů patrně pochází od keltské sluneční bohyně Sulis. Římané je nazývali Insula Scillonia - vědci se domnívají, že tehdy byl v oblasti jeden velký ostrov, který byl zatopen při oteplení na počátku středověku. [1] Féničané tyto ostrovy nazývali Cínové ostrovy. V minulosti bylo Scilly rájem pirátů, pašeráků a mnichů; málo osídlené, pomalu zaplavované mořem a vystavené silným větrům byly okrajovou součástí většího Kornského království, později hrabství. Opatství bylo na ostrovech založeno již v polovině 10. století. Kornský guvernér byl na ostrovech správcem mezi léty 1539-1920. Kornština jako jazyk denní komunikace přestal být používán v průběhu 17. století. Na počátku 18. století se stalo dějištěm námořní katastrofy - na scillonských útesech zahynulo téměř 1,500 britských námořníků včetně admirála, kterého dokonce zavraždili místní lupiči na pláži. V těchto dobách bylo souostroví často navštěvováno berberskými piráty z alžírského pobřeží.

Ekonomika

Dvě třetiny obyvatel jsou zaměstnány v cestovním ruchu. Ostrovy jsou oblíbeným místem rekreace pro svůj klid a příjemné klima. Nadto jsou téměř bez aut, kdy všechna místa jsou v dosahu loďky či pěšmo. Místní turistický průmysl je zaměřen na bohatší klientelu a vynikající úroveň služeb. Příliv cizích turistů má též velmi negativní důsledek - velký tlak na ostrovní nemovitosti, jejichž cena je pro místní obyvatelstvo zcela neúměrně vysoká a vyhání velkou část mladých obyvatel do exilu. Dalšími odvětvími obživy místních obyvatel jsou rybolov a zemědělství, především proslavené pěstování jarních květin: v zimě pěstovaných, řezaných narcisů a trávniček (Armeria maritima). Ostrovy také přitahují ornitology a botaniky: díky unikátnímu oceánskému klimatu zde najdeme vřesoviště i palmy několik metrů od sebe.

Vlajka

Vlajka

Neoficiální vlajka ostrovů Scilly byla přijata roku 2002. Bílý kříž upomíná na příslušnost ke Cornwallu, oranžová barva symbolizuje sluneční svit a modrá moře. Pět hvězd v pravé horní čtvrtině zastupuje pětici hlavních ostrovů.

Sport

Oblíbenými sporty na souostroví jsou veslování a potápění. Scilly má vlastní fotbalovou ligu, v níž hrají pouze dvě mužstva, Woolpack Wanderers a Garrison Gunners, takže je to nejmenší soutěž na světě.

Externí odkaz

http://www.scillyonline.co.uk