Diskuse s wikipedistou:Stanator: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 102: Řádek 102:


Dobrý den, rád bych upozornil na můj příspěvek v [[Diskuse k portálu:Křesťanství#Pojmenování|diskusi k portálu Křesťanství]]. Zdraví [[Wikipedista:Fagnes|Fagnes]] ([[Diskuse s wikipedistou:Fagnes|diskuse]]) 17. 7. 2012, 08:47 (UTC)
Dobrý den, rád bych upozornil na můj příspěvek v [[Diskuse k portálu:Křesťanství#Pojmenování|diskusi k portálu Křesťanství]]. Zdraví [[Wikipedista:Fagnes|Fagnes]] ([[Diskuse s wikipedistou:Fagnes|diskuse]]) 17. 7. 2012, 08:47 (UTC)

== Farnost Mikulčice ==

Úpravou jsem se chystal vytvořit článek o kostele, základní info je zde: http://www.mikulcice.cz/index.php?nid=2952&lid=CS&oid=1705815 . Máte-li chuť a čas, můžete mne předběhnout :)--[[Wikipedista:OISV|OISV]] ([[Diskuse s wikipedistou:OISV|diskuse]]) 24. 7. 2012, 07:36 (UTC)

Verze z 24. 7. 2012, 09:36

Diskuse byla smazána dne 2.4.2011

Slované

Zdravím, jsi si jistý že hesla týkající se raných dějin českého prostoru patří mezi související v heslu Slované ? To by tam pak musela být i Kyjevská Rus, Rurikovci a dějiny všech slovanských států. S pozdravem --Crinkly.sun 8. 4. 2011, 09:31 (UTC)

Portál Křesťanství

Dobrý den, děkuji za Váš nový článek Ernst August II., který jsem přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžete:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud Vás k tomuto tématu napadne něco jiného, můžete napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes 16. 4. 2011, 07:20 (UTC)

P. S. Jenom upozorňuji, že pro články vzniklé překladem z jiných jazykových wikipedií existuje samostatná šablona Překlad.

Děkuij Vám za odkaz na šablonu překlad, při vytváření článku jsem si nějak přehlídl, proto jsem si vypomohl prvním článkem, který se odkazoval na překlad z jiné wiki a který jsem našel. Článek jsem primárně vytvářel pro Portál:Historie. Jako člena portálu Křesťanství mě těší, že článek našel uplatnění i na tomto porálu. :) Těším se na další spolupráci. Zdraví stanator 16. 4. 2011, 11:13 (UTC)

HotCat

Zdravím, kolego, pomocí HotCat lze přidávat více kategorií – musí se kliknout na závorkované větší (++), pak se objeví tlačítko Uložit. Po přidání nebo změně více kategorií se toto tlačítko zmáčkne, načež se ještě objeví editační okno se změnami, takže je to jakoby o krok delší, ale zase se rekategorizace ukládá do historie jako jedna editace (což je záhodno zejména u datově větších článků) včetně automatického detailního popisu těchto změn. S pozdravem Gumruch 2. 6. 2011, 19:16 (UTC)

dotaz

Tož zdravím, kolego. Tož vidím, že jste také z Moravy, tož to spolu můžem začít spolupracovat a eventuálně bét kamarády :-) --Kirk 2. 6. 2011, 20:05 (UTC)

Tož já take zdravím. Nějaká ta spolupráca by na škodu nebyla, enom to nesmí byt v oblasti náboženství, tam sa asi neshodnem. stanator 2. 6. 2011, 20:13 (UTC)

Tož náboženství neřeším :D Jináč já su sice ateista, hale turistické návštěvy kostelů provozuju docela často :-) --Kirk 2. 6. 2011, 20:18 (UTC)

Tož bysme mohli napsat článek o nějakém tem kostele, který tu eště néni. stanator 2. 6. 2011, 20:21 (UTC)

Tož keré tu chybí? :-) --Kirk 2. 6. 2011, 21:37 (UTC)

Promiňte, že vstupuji do Vaší diskuse. Chybí tu odhadem několik stovek článků o kostelích, jak je vidět z rozcestníků v příslušné kategorii. K této problematice si dovoluji ještě doplnit následující:
  1. Ani zmíněné rozcestníky neobsahují odkazy na všechny články o kostelích příslušného zasvěcení, takže není záruka, že seznam je úplný (a to nemluvím o cizině).
  2. Může se stát, že u nás existuje kostel, ke kterému tu není rozcestník, a to buď proto, že se jedná o jediný kostel toho zasvěcení, nebo proto, že rozcestník ještě nikdo nezaložil (což se snadno stane v případech, kdy je kostelů určitého zasvěcení jen několik).
  3. Dle zdejších zvyklostí mají názvy římskokatolických kostelů podobu kostel svatého X., popřípadě s rozlišovačem kostel svatého X. (Brno). Zkratka sv. se v názvech článků z nějakých mě neznámých důvodů nepoužívá. Pokud má kostel nějaké místní nebo obdobné rozlišení, které je součástí názvu kostela, pak se uvádí i v názvu článku (např. kostel svatého Jana Nepomuckého na Skalce nebo kostel svatého Martina ve zdi).
  4. V názvech článků o římskokatolických kostelích také není vhodné používat označení chrám (namísto kostel), děkanský, farní, filiální, seminární apod. – různá bližší označení je samozřejmě vhodné uvést přímo v článku. (Některé názvy článků jsou ještě v rozporu s výše uvedeným, ale to je věc vývoje.) Označení katedrála (ve smyslu hlavní kostel diecéze), popř. konkatedrála a bazilika (jde-li o baziliku minor) je však v názvu třeba uvést (a pak většinou už není potřeba rozlišovač).
  5. Jméno světce by mělo být uvedeno co nejpřesněji, aby se pokud možno vědělo, o kterého přesně světce se jedná (např. Kateřina Alexandrijská, Jakub Starší, Štěpán Uherský apod.). Někdy je dobré si tento údaj ověřit na stránkách příslušné diecéze (Brno, Olomouc).
  6. Rozlišovač označuje místo (sídlo), v němž se kostel nachází. Je třeba uvést pouze jeden název, ledaže by to pro rozlišení nebylo dostačující. Pokud jsou určitému světci zasvěceny například kostely v Brně-Husovicích a Roztokách u Prahy, uvedou se rozlišovače Brno a Roztoky. Pokud by však bylo v Brně více kostelů téhož zasvěcení, uvedou se například rozlišovače Husovice, Žabovřesky a Roztoky. To však neplatí, pokud by sice byly třeba dva kostely stejného zasvěcení v Brně, ale jeden z nich by se nacházel na Moravském náměstí a druhý v Útěchově (pak by se použili rozlišovače Brno a Útěchov).
Zdraví Fagnes 5. 6. 2011, 10:19 (UTC)

Dovoluji si upozornit, že následující dvě věty na mě působí dost divně, dalo by se říct nesmyslně:

  • Farnost v Poštorné vznikla kolem roku 1334 jako filiální farnost valtické farnosti.
  • V roce 1415 se poštorenská farnost opět dostává pod správu valtické farnosti.

Zdraví Fagnes 5. 6. 2011, 10:19 (UTC)

Dobrý den, upravil jsem text. Doufám, že nyní je již srozumitelný. Zdraví stanator 5. 6. 2011, 12:16 (UTC)
Dobrý den, díky za zprávu, nicméně mně se žádná změna nezobrazila (chápu, že na stránce se stále pracuje). Pro vysvětlenou uvádím, že dle mého skromného názoru se pojmy „filiální“ a „farnost“ vylučují – ve farnosti je jeden kostel farní a ostatní filiální. Obdobně jako Váš článek to uvádí článek ve zpravodaji Radnice, z něhož jste možná také čerpal. Z uvedeného článku však vyplývá, že farnost vznikla v roce 1653. Pokud jsem to tedy pochopil správně, dalo by se před tímto rokem hovořit jen o filiálce, nebo řekněme filiální obci (sousloví je ve své podstatě také trochu vnitřně rozporný, ale nebije to tolik do očí). S tím ovšem nekorespondují zmínky o faře v 16. a 17. století, možná se však jednalo o něco jako lokální kaplanství, což je ovšem pojem pozdější. Zdraví Fagnes 5. 6. 2011, 12:37 (UTC)

Dobrý den. Filiální farnost je termínus technikus, který se moc často nepoužívá a ani v minulosti nebyl zase tak běžný. S právním definováním tohoto pojmu to není zase tak jednoduché. Kdybych to měl ve stručnosti vysvětlit, jedná se o vlastní území (v církvi označované jako farnost) s vlastním farním kostelem, který je však spravován z jiné farnosti a je v ní považován za farní, to vše za předem definovaných podmínek. Co se týká vzniku farnosti v roce 1653, jedná se o rok, kdy byla vystavěna samostatná fara (někdy je tedy pokládán za obnovení samostatné farnosti). Celá situace je ovšem velmi složitá. Zmínky o faře máme i z roku 1570, tedy o 83. let dříve. Zatím se však nepodařilo dopátrat, jestli se jednalo o samostatnou budovu, nebo zda se jednalo o část budovy sloužící dalším účelům či do konce, co bylo za faru považováno. Článek v Radnici (ze kterého jsem nečerpal) není úplně dobře formulovaný. Z faktického hlediska je můj článek na Wikipedii přesnější. V tomto směru stále nejen já neustále bádám ve starých dokumente. Snahou je ozřejmit a sjednotit informace, které jsme doposud získaly. Byl bych velice rád, kdyby článev v podobě jaké dnes je, zde zůstal. Do článku bych chtěl ještě přidat seznam kněžích, kteří zde působili od roku 1627. Zdraví stanator 5. 6. 2011, 13:31 (UTC)

Díky za zprávu. V zásadě jsme si tedy vyjasnili problém v tom směru, že Vy se opíráte o pojem „filiální farnost“, který se mi poněkud nezdá, a to z důvodů, které jsem uvedl výše. Napadají mě následující možnosti:
  1. Může se jednat o existující termín, pak by ale bylo záhodno ho opřít o nějaký vysoce kvalitní zdroj (např. právní předpis, monografii o církevní organizaci apod.), nikoliv například o novinové články, farní kroniky apod. Ostatně i v úředních církevních dokumentech (listinách apod.) nemusí být terminologie použita vždy správně.
  2. Nebo může jít o termín vzniklý „lidovou tvořivostí“ pro
    • něco jako lokálii v období před tím, než je začal poměrně plošně zavádět Josef II.
    • jednu nebo více vesnic spadající pod filiální kostel
    • farnost spravovanou excurrendo
Jinak samozřejmě kvituji s povděkem Vaší snahu o co nejlepší obsah článku. Dokud se záležitost s pojmem „filiální farnost“ nevyjasní, nemá smysl, abych do obsahu článku zasahoval. Budu však rád, pokud by se Vám podařilo objevit nějaký zdroj, který by existenci pojmu dokládal. Hezký den přeje Fagnes 5. 6. 2011, 15:23 (UTC)

Dotaz k článku F. X. Marat

Dobrý den, shrnutí editace budu používat... Děkuji za upozornění.

Je možné Váš infobox biskup nějak upravit, velmistr Řádu Křížovníků nemá biskupské heslo a není mu udělováno biskupské svěcení, ale opatská benedikce. Můžete tyto změny provést? Děkuji za úpravy. S pozdravem --Derryl 14. 6. 2011, 12:13 (UTC)
Pánové, co takhle používat infobox biskup jen u biskupů a ne u velmistrů? Přišlo by mi to logické. Fagnes 14. 6. 2011, 12:57 (UTC)

Vojtěch z Medlova, Eufemie z Medlova

S kategoriemi ohledně narození u těchto osobností, bych byl opatrnější. Sice se vzhledem k průměrné délce života v té době, dá očekávat, že se v tom století narodili, ale nikde není psáno, že nemohli žít delší dobu. --Freibo 24. 8. 2011, 12:36 (UTC)

Slovanská liturgie

Děkuji Stanatorovi na edit mého článku Slovanská liturgie. Je mi potěšením tím více, že Stanator maturoval na stejné průmyslovce jako já :-) Aspoň na chodbě jsme tam se určitě potkali. Stepecmazec 19. 9. 2011, 18:15 (UTC)

Osobnosti a články měsíce

Zásoba navrhovaných článků pro Osobnost a Článek měsíce na portálu Křesťanství se ztenčuje. Nevěděl byste prosím o nějakých přiměřeně kvalitních článcích, které by se tam daly zařadit? Ideálně, pokud by to byl článek alespoň s jedním použitelným obrázkem. Pokud o nějakém takovém článku víte, prosím doplňte ho do návrhů. Hezký den přeje Fagnes 1. 12. 2011, 14:17 (UTC)

Milosrdní bratři

Přeji hezké Vánoce, co Vaše bakalářská práce? Zdraví Fagnes 24. 12. 2011, 19:52 (UTC)

Děkuji, také přeji pěkné Vánoce. Má bakalářská práce je odevzdána, čekám na vyjadření vedoucího práce a oponenta práce. Postupně začnu přidávat menší editace. Informace získané z archivních materiálů dodám až po uskutečnění obhajoby práce. Zdraví stanator 25. 12. 2011, 20:39 (UTC)

Zdravím, při rozšiřování prvního hesla jsem zjistil, že zde souběžně vzniklo druhé heslo o stejné řeholní společnosti, jehož jste hlavním autorem a které je propracovanější :). Můžete se na obě podívat a sloučit do jednoho coby osoba povolanější :). Díky--OISV (diskuse) 15. 4. 2012, 16:47 (UTC)

Názvy článků o klášterech

Dobrý den, rád bych upozornil na můj příspěvek v diskusi k portálu Křesťanství. Zdraví Fagnes (diskuse) 17. 7. 2012, 08:47 (UTC)

Farnost Mikulčice

Úpravou jsem se chystal vytvořit článek o kostele, základní info je zde: http://www.mikulcice.cz/index.php?nid=2952&lid=CS&oid=1705815 . Máte-li chuť a čas, můžete mne předběhnout :)--OISV (diskuse) 24. 7. 2012, 07:36 (UTC)