M26 Pershing: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám et:M26 Pershing
Dukecz (diskuse | příspěvky)
m →‎Externí odkazy: aktualizace odkazu
Řádek 36: Řádek 36:
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
{{commons|M26 Pershing}}
{{commons|M26 Pershing}}
* [http://www.vojsko.net/index.php?clanek=pozemni/tanky/m26 Vojsko.net - M26 Pershing]
* [http://www.vojsko.net/index.php/pozemni-technika/44-tanky/333-m26 Vojsko.net - M26 Pershing]
* [http://afvdb.50megs.com/usa/m26pershing.html AFV Database (anglicky)]
* [http://afvdb.50megs.com/usa/m26pershing.html AFV Database (anglicky)]
* [http://ipmslondon.tripod.com/armourreferencearticles/id14.html Armour Reference Articles (anglicky)]
* [http://ipmslondon.tripod.com/armourreferencearticles/id14.html Armour Reference Articles (anglicky)]

Verze z 17. 7. 2012, 16:58

Šablona:Infobox Bojové vozidlo M26 Pershing byl americký tank bojově poprvé nasazený roku 1945 koncem druhé světové války v Evropě, kde jako jediný západní typ tanku předčil téměř ve všech parametrech německé tanky Tiger a Panther; a poté během korejské války, v níž předčil sovětské tanky T-34/85. Jméno získal podle generála Johna Pershinga, velitele amerických vojsk v Evropě za první světové války.

Vývoj

USA mezi dvěma světovými válkami nevěnovaly vývoji tanků tolik pozornosti, jako evropské země už z toho důvodu, že se necítily přímo vojensky ohroženy. Situace se změnila po vypuknutí 2. světové války, kdy bylo jen otázkou času, kdy se válečného konfliktu zúčastní i americká armáda. Přesto se však Američané soustředili na vývoj a výrobu lehkých tanků (např. M-3 Stuart), či středních tanků (M4 Sherman), které nijak nezaostávaly za staršími typy tanků německých. Situace se nezměnila ani po nástupu nových německých tanků Tiger a Panther, protože Američané uplatňovali taktiku jejich ničení nasazením počtu Shermanů, které se vrhly na německé tanky v početní převaze a přes vlastní ztráty je ničily. Další taktikou bylo ničení těžkých německých tanků stíhacím a bitevním letectvem. Situace se změnila až po invazi v Normandii, kde Shermany narážely na bránící se Tigery a Panthery, které jim způsobovaly značné ztráty. Proto byly v USA obnoveny práce na rozpracovaném projektu T26 z roku 1942 a do konce roku 1944 byly vyrobeny první tanky M26 Pershing, jejichž bojové nasazení na západní frontě na sebe nedalo dlouho čekat.

Technické údaje

Tank M26 Pershing měl vynikající balistické tvarování korby i věže, čímž se mu dostalo stejně dobré pasívní ochrany, jako o 15 tun těžšímu tanku Tiger. Díky tomu měl vynikající pohyblivost, manévrovatelnost i rychlost. Jeho kanón M3 ráže 90 mm lze srovnat s 88 mm kanónem Tigeru nebo nejlepšího německého stíhače tanků Jagdpantheru. Pershing měl i efektivní systém zaměřování díky stabilizátoru kanónu a rychlejšímu otáčení věže. S kanónem byl spřažen koaxiální kulomet M1919A4 ráže 7,62 mm. Stejný kulomet byl instalován v čelním pancíři, na stojanu věže byl upevněn protiletadlový kulomet ráže 12,7 mm. Podvozek sestával z dvojice šesti dvojitých pojezdových kol odpružených na torzních tyčích, hnacích kol vzadu, napínacích kol vpředu a pěti napínacích kladek. Pohon tanku zajišťoval benzínový motor Ford GAF V8 o objemu 18 l, který byl uložený v jeho zadní části.

Tank M26 Pershing byl zařazen do těžkých tanků, i když byl zhruba o 4 tuny lehčí, než německý střední tank Panther. Od poloviny roku 1945 byl překlasifikován jako střední tank. Od listopadu 1944 do června 1945 bylo vyrobeno 1436 ks, do roku 1951 bylo vyrobeno 1000 ks tanků Pershing.

Bojové užití

Tanky Pershing v Koreji

Po německé ofenzívě v Ardenách se ukázalo, že americko-britským silám chybí tank, který by v přímém boji obstál s německými Panthery, Tigery i Königstigery. Američané proto v lednu roku 1945 poslali do Evropy prvních dvacet Pershingů, které byly přiřazeny k 3. a 9. tankové divizi. Další dvě stovky Pershingů dorazily do Evropy začátkem března. K prvnímu souboji Pershingů s Tigery začalo docházet v únoru 1945. 7. března 1945 zničil za jízdy Pershing Panthera díky stabilizátoru, což u německých vojáků vyvolalo údiv. V polovině roku 1945 americká armáda překlasifikovala Pershing na střední tank. Tyto stroje byly nasazeny ve válečném konfliktu v Koreji, kde si vedly dobře proti sovětským tankům T-34.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie M26 Pershing na Wikimedia Commons

Šablona:Americká vozidla za druhé světové války