Agen: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JackieBot (diskuse | příspěvky)
m Bot: fix URL prefix
slátanina - nutná wikifikace
Řádek 1: Řádek 1:
{{wikifikovat}}
{{Infobox sídla světa
{{Infobox sídla světa
| jméno = Agen
| jméno = Agen

Verze z 15. 7. 2012, 16:48

Šablona:Infobox sídla světa

Agen [a.ʒɛ̃] je město v Akvitánii na jihu Francie, ležící na řece Garonne asi 130 kilometrů od Bordeaux. Je sídlem departementu Lot-et-Garonne. Počet obyvatel je přibližně 34 000.

Historie

Toto území bylo osídleno již v neolitické době. V 8. století bylo město zdevastováno Araby a v 9. století ohrožováno severskými nájezdníky. Roku 1347 postihl město dýmějový mor. Během stoleté války Agen třikrát změnil válčící stranu až roku 1453 připadl Francii. Historie podrobněji: U Agenu roku 107 před n.l. náčelník keltských Tigurinů Divico porazil Římany. V 6. století zde již bylo biskupství. V roce 628 (či 629) franský král Dagobert I. postoupil svému slabomyslnému bratrovi Charibertovi území v baskických krajích až po Pyreneje (dnešní španělské hranice), které zahrnovalo Toulouse, Cahors, Agen, Périgueux a Saintes. Po smrti Chariberta se Dagobert zmocnil celého území. Přítomnost Basků v kraji Agenais je doložena v 7. století. V 10. století se gaskoňský hrabě považoval na svém území za suveréna a Gaskoněc markýz Garsia Sanche (888-920) kontroloval i kraj Agenais a Bazadais. / Asi roku 980 bylo patrně putovní biskupství mezi baskickými horaly přetvořeno na stálý stolec v Bayonne. Koncem 10. století se znovu objevila diecéze v Agenu. Asi v letech 977-989 zastával tento úřad Gumbald, bratr gaskoňského vévody Viléma Sancha, ale od roku 989 byl v Bordeaux a pro každou další diecézi byl jmenován nový biskup. Diecése Agen založena kolem 3. století. / Albigenští byla kacířská sekta podobná manichejcům (a starověkým gnostikům a později i bogomilům), která se rozšířila mezi roky 1145 a 1155 v jižní Francii a kořeny zapustila v jihofrancouzských tkalcovských městech Albi, Agen, Carcassonne a Toulouse, kde je vzala pod svou ochranu tamní hrabata. Ve středověku (počátkem 14. století) byl kraj kolem Agenu a řeky Garonne v Gaskoňsku známý svou odbojností, kde ještě trval vliv sekty katarů. V době pontifikátu papeže Klementa V. (1305-1314, v Avignonu od roku 1309) z jeho rodiny pocházelo pět kardinálů (většinou synovci) a pět biskupů v městech Agen, Rouen, Narbonne, Albi a Toulouse. / Svatá Foy byla umučená v Age¬nu – svatá Foy byla jednou z prvních křesťanských mučednic a její relikvie byly původně uloženy v klášteře v Agenu. Odtud je však ukradl mnich z „konkurenčního“ kláštera v Conques.

Vývoj počtu obyvatel

Počet obyvatel

Památky

  • katedrála St. Caprais původně z 11. století
  • kostel Panny Marie Jakobínské – původně kaple dominikánského kláštera z roku 1249
  • dům Jacquese Boého Jasmin – básníka a přítele Mistrala

Stavební památky: V okolí muzea se rozkládá Staré město s pěknými řemeslnickými domy s arkádami, též gotický dům senešala ze 14. století. / Původně románský kupolový kostel. z 11.(-12.) století je dnes katedrálou Saint-Caprais. Chór z 12. století je velká románská apsida s transeptem a 3 chórovými kaplemi v apsidách, osvětlených okny s polokruhovými oblouky. / V gotické době františkánský klášter se sídlem provinciála. Raně goticky z pálených cihel byl stavěn jakobínský kostel. Gotický kolegiátní kostel z 12.-16. století byl povýšen na katedrálu 1802 po zničení bývalé katedrály Saint-Étienne během Velké francouzské revoluce. Restaurační práce v 19. století odkryly pěkné fresky představující patrony města. Neobvyklý rozdíl mezi velmi krátkou nedokončenou podélnou lodí jen se dvěma poli a velkorysým křížením, původně zakrytým kupolí. / Kostel Notre-Dame-du-Bourg se zvonicí pochází ze 13.-14. století. / Walibi Roquefort Park se rozkládá na 30 ha, sousedí se zámkem z 18. století. / Canal latéral à la Garonne mezi města Toulouse a Langon pochází z let 1838-1856, je dlouhý 193 km, široký 18 m, hluboký 1,80 m. Plavební cesta podél řeky Garonne má 53 komor a celkově překonává spád 128 m. Roku 1844 byla otevřena část plavební cesty Toulouse-Montech a navazující kanál do Montaubanu. Na Laterálním kanálu jsou plavební mosty Agen (= Pont-canal), Baise a Cacor.


Hospodářství

V okolí města se rozprostírají rozsáhlé švestkové sady. Křižáci přivezli plody z křížových výprav na blízkém východě do Francie. Mniši z blízkého údolí řeky Lot byli první, kteří švestky usušili a prodávali je jako sušené ovoce. V současnosti opouští továrny 35 000 tun sušených švestek. Aktivity města: Dnešní město Agen na řece Garonne a plavebním kanálu s více než 30 tisíci obyvateli sousedí s dálnicí Toulouse-Bordeaux. Je to prý město nejspokojenějších lidí ve Francii. Lázně, camping. Kraj Agenais má rozptýlené zemědělství a mírné klima. Rozlehlé švestkové sady, centrum pěstování a výroby sušených švestek. Starobylé město s klikatými uličkami a nábřežím řeky je známé svými trhy se zeleninou a ovocem – hlavně švestkami, broskvemi a hrozny. Musée des Beaux-Arts je pěkné muzeum umístěné ve 4 sousedících renesančních domech ze 16. a 17. století, celkem ve 30 místnostech. Ukazuje se zde historie umění od prehistorických dob přes období Keltů a Galo-Římanů do současnosti. Z galo-římské doby je pozoruhodná mramorová socha z 1. století před n.l. Venuše z Mas, ze středověku např. je k vidění zlaté nádobí a náhrobek Étienna de Dufort, z francouzské malby 17. a 18. století lze uvést např. Watteaua, dále zaujme Goya (série jeho děl a jeho autoportrét), Tiepolo a z 19.století Corot, Courbet, Boudin a impresionisté (Sisley, Guillaumin) i Francis Picabia, jsou zde keramika, nábytek a textilie.

Slavní obyvatelé a rodáci

Partnerská města

Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Agen na Wikimedia Commons