Vítkovice (okres Semily): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Frazzone (diskuse | příspěvky)
Řádek 87: Řádek 87:
[[en:Vítkovice (Semily District)]]
[[en:Vítkovice (Semily District)]]
[[fr:Vítkovice (Semily)]]
[[fr:Vítkovice (Semily)]]
[[it:Vítkovice]]
[[nl:Vítkovice (okres Semily)]]
[[nl:Vítkovice (okres Semily)]]
[[roa-rup:Vítkovice (Mãhãlã Semily)]]
[[roa-rup:Vítkovice (Mãhãlã Semily)]]

Verze z 10. 7. 2012, 21:04

Šablona:Infobox české obce a města

Obec Vítkovice (německy Witkowitz) se nachází v okrese Semily, Liberecký kraj. Leží v Krkonoších podél údolí řeky Jizerky. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 426 obyvatel.

Historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1606.

Významnějším průmyslovým objektem je textilka SEBA v jižní části území obce.

Pamětihodnosti

  • Kostel svatého Petra a Pavla
  • Socha svatého Jana Nepomuckého uprostřed vsi

Území a poloha

Obec je tvořena jedním katastrálním územím (Vítkovice v Krkonoších) a nečlení se na místní části. Vlastní vesnice Vítkovice leží při silnici II/294 v jihozápadní části katastrálního území, její západní část nese název Horní Vítkovice, další lokality (většinou osady s rozptýleným osídlením) nesou názvy Levínek, Zákoutí, Janova Hora, Mevaldův Vrch, Skelné Hutě, Třídomí, Dolní Mísečky a Horní Mísečky. Do území obce spadá i silnice pokračující z Horních Míseček k Vrbatově boudě.

Katastrální území obce sousedí na západě s územími měst Rokytnice nad Jizerou (k. ú. Rokytno v Krkonoších a Františkov v Krkonoších) a Jablonec nad Jizerou (k. ú. Horní Dušnice), na jihu s územími obcí Jestřabí v Krkonoších (k. ú. Jestřabí v Krkonoších, Roudnice v Krkonoších a Křížlice) a Benecko (k. ú. Horní Štěpanice a Benecko), na východě s územími měst Vrchlabí (k. ú. Hořejší Vrchlabí) a Špindlerův Mlýn (k. ú. Labská a Bedřichov v Krkonoších).

Do území obce spadají i významné části Krkonoš. Severní výběžek území obce obsahuje vrch Kotel (1435 m n. m.) a Kotelské jámy, Vrbatova bouda a Harrachovy kameny. Z této oblasti stéká k jihu do Dolních Míseček Kotelský potok. Západně od údolí Kotelského potoka se táhne Kozelský hřeben. Západně od Kozelského hřebenu vede od severu k jihu údolí Kozelského potoka, stékajícího od Dvoraček (ty však leží již na území Rokytna). Západní hranice obce vede po Vlčím hřebeni a přes Braunův kopec a Mevaldův kopec až k vrchu Kobyla (897 m n. m.) nad Stromkovicemi a Jestřabím. Jižně od vsi Vítkovice protéká od západu k východu Vítkovický potok. Hřeben, po kterém prochází východní hranice území obce, zahrnuje vrch Šeřín (1027 m n. m.) (od něj k údolí Jizerky vybíhá hřeben Janova hora a po její severní straně teče potok Černý ručej), Černá skála (1039 m n. m.), Mechovinec (1081 m n. m.) a Kozlí hřbet (1034 m n. m.) (od sedla mezi nimi stéká do Jizerky Kozlí strouha).

Doprava

Dopravní spojení má obec po silnici II/294 na severozápad do Rokytnice nad Jizerou (s odbočnou silnicí z Horních Vítkovic na jih přes Jestřabí v Krkonoších do Poniklé) a po silnici II/286, souběžné s říčkou Jízerkou, po severojižní délce obce a na jih do Jilemnice.

Do Horních Míseček jezdí řada autobusových linek včetně dálkových linek z Prahy. Většina linek jezdí v trase silnice II/286. Převažujícím dopravcem je ČSAD Semily a. s.

Na území obce se nachází tyto autobusové zastávky:

  • Vítkovice, kostel (na silnici 294 od Rokytnice; v oblasti Horních Vítkovic žádná zastávka není)
  • Vítkovice, SEBA (silnice 286)
  • Vítkovice, ObÚ (silnice 286)
  • Vítkovice, škola (silnice 286)
  • Vítkovice, hotel Praha (křižovatka silnic 286 a 294)
  • Vítkovice, U Zajíců (silnice 286)
  • Vítkovice, myslivna (silnice 286)
  • Vítkovice, hotel Skála (silnice 286)
  • Vítkovice, Dolní Mísečky (silnice 286)
  • Vítkovice, Horní Mísečky (u konce silnice 286)
  • Vítkovice, Zlaté návrší (jen rekreační doprava mimo zimní sezónu, za speciální jízdné)

Úsek od zastávky SEBA k zastávce Horní Mísečky má 11 tarifních kilometrů, rekreační úsek na Zlaté návrší dalších 5 kilometrů.

Lyžařská střediska

Tři lyžařské vleky se nacházejí jižně od vlastní vsi Vítkovice. Další dva vleky jsou v oblasti Janovy Hory. Jeden vlek je v Dolních Mísečkách. Asi tři kratší vleky jsou v Horních Mísečkách. Delší vlek od Horních Míseček na Medvědín leží však již celý na území města Špindlerův Mlýn.

Šablona:Geo czŠablona:InfoAktual