Katolická církev v Egyptě: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení nadpisů; kosmetické úpravy
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám ru:Католицизм в Египте
Řádek 43: Řádek 43:
[[it:Chiesa cattolica in Egitto]]
[[it:Chiesa cattolica in Egitto]]
[[no:Den katolske kirke i Egypt]]
[[no:Den katolske kirke i Egypt]]
[[ru:Католицизм в Египте]]

Verze z 9. 7. 2012, 14:19

Katolická církev v Egyptě je soubor křesťanských společenství, která jsou v jednotě s římským biskupem. Celkem je v Egyptě asi 300 000 katolíků, kteří jsou rozdělení do komunit různých ritů, z nichž nejpočetnější je koptská katolická církev. Jde o následující skupiny (církve sui iuris):

Od roku 1969 v zemi existuje Shromáždění katolické hierarchie v Egyptě (Assemblée de La Hiérarchie Catholique d'Egypte, AHCE), od r. 2006 také Egyptská biskupská konference. Oběma předsedá koptský katolický patriarcha Antonios Naguib. AHCE je členem afrického sdružení biskupských konferencí Sympozium biskupkých konferencí Afriky a Magadaskaru (Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar, SECAM, nebo Symposium des Conférences Episcopales d’Afrique et de Madagascar, SCEAM), koptský patriarcha je členem Rady katolických východních patriarchů (Conseil des Patriarches Catholiques d'Orient, CPCO).

Apoštolský Stolec je v Egyptě zastupován prostřednictvím apoštolské nunciatury, zřízené v roce 1966. Již od roku 1833 však byl v Egyptě apoštolský delegát, diplomatické styky navázal Vatikán s Egyptem v roce 1947[1] kdy byl také jmenován první internuncius.

Reference

Externí odkazy