Bitva o Pointe du Hoc: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 37: Řádek 37:
[[Kategorie:Bitvy druhé světové války]]
[[Kategorie:Bitvy druhé světové války]]
[[Kategorie:Bitvy Německa během druhé světové války]]
[[Kategorie:Bitvy Německa během druhé světové války]]
[[Kategorie:Bitvy USA během druhé světové války]]


[[pl:Bitwa o Pointe du Hoc]]
[[pl:Bitwa o Pointe du Hoc]]

Verze z 9. 7. 2012, 10:06

Šablona:Infobox válka

Střední spojenecké bombardéry nad Pointe du Hoc

Bitva o Pointe du Hoc bylo střetnutí amerických Rangerů s německými obránci během bitvy o Normandii. Patří mezi nejznámější a největší střetnutí v historii této složky.

Pointe du Hoc je útes situovaný mezi dvě přistávací zóny američanů., formálně byl součástí pláže Omaha, sektoru Charlie, ale stal se cílem samostatného útoku jednotek Rangers, kteří měli zdolat 30 metrové útesy s cílem umlčet dělostřelectvo na jejich vrcholu.

Pointe du Hoc vybíhal do moře 7 kilometrů západně od pláží Omaha a poskytoval základnu, z níž německá děla s větším dostřelem mohla ohrožovat jednotky vyloďující se na Omaha Beach i na Utah Beach. Americká výzvědná služba odhalila pět 155mm děl v betonových bunkrech na Pointe, a velitelé se shodli v tom, že likvidace těchto děl je klíčová pro osud vojáků na Omaze a Utahu. Oblast byla bráněna vojáky německé 352. pobřežní divize.

Úkol zničit děla a přerušit silnici z Saint-Pierre-du-Mont do GrandCampu dostaly 2. a 5. prapor Rangers pod velením podplukovník Jamese Ruddera. Měla přistát rota D, E a F 2. praporu, aby zdolala útesy, zatímco rota C zničí dělové pozice, rota A a B spolu s 5. praporem měly čekat na signál, že zdolání útesů bylo úspěšné. Pokud by signál přišel, měli se připojit k útoku, pokud ne, měli přistát na Omaze a pokračovat v útoku na Pointe zezadu.

Jednotky D, E a F přistály u Pointe v 7:10, 40 minut po plánovaném termínu. Cestou jim ztížil velký vítr a vlny, jeden člun se cestou potopil. Ale hned po přistáni vyrazili rangers do útoku, a během krátké chvíle se dostali nahoru na útesy. Když se probojovali k bunkrům, zjistili, že jsou prázdné. Obsadili silnici do Pointe, a asi 500 m od bunkrů nalezly děla, mířící na pláže Utah, spolu s jednotkou asi 100 němců. Děla byla zničena, potom se rangers vrátili do svých pozic.

Druhý sled, když nedostal smluvený signál, se vylodil na Omaze, ale nebyl schopen zaútočit zezadu, protože samotný boj na Omaze byl velmi složitý. Tyto jednotky byly ale klíčové pro postup z Omahy.

Přestože první reporty uváděly útok na Pointe jako zmařené úsilí, protože německá děla nebyla na svých místech, byl tento útok veskrze velmi úspěšný. V 9:00 rangers přerušili silnici z Pointe, a vyřadili děla z provozu. Byly první americkou jednotkou, která v den D splnila své cíle. V malé kapse na vrcholku Pointe vydrželi a ubránili se po dva dny německým protiútokům, než přišla pomoc.

Američtí Rangeří šplhají přes útes Pointe du Hoc