Džizja: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Clidog (diskuse | příspěvky)
new
 
Clidog (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Džizja''' ([[arabsky]] جزية) je daň z hlavy v islámských zemích vybíraná od nemuslimského obyvatelstva. Musel ji platit každý nemuslimský dospělý muž, žijící na území, které se dostalo pod nadvládu muslimů. Má oporu v samotném Koránu (9:29). Nebyla naopak vybírána od žen, dětí, starých lidí, nemocných, chudých a mnichů.
'''Džizja''' ([[arabsky]] جزية) je daň z hlavy v islámských zemích vybíraná od nemuslimského obyvatelstva. Musel ji platit každý nemuslimský dospělý muž, žijící na území, které se dostalo pod nadvládu muslimů. Má oporu v samotném Koránu (9:29). Nebyla naopak vybírána od žen, dětí, starých lidí, nemocných, chudých a mnichů. V současnosti není džizja v žádné zemi oficiálně vybírána, ale neoficiálně se tak stále leckde děje.


[[Kategorie:Islám]]
[[Kategorie:Islám]]

Verze z 4. 7. 2012, 11:53

Džizja (arabsky جزية) je daň z hlavy v islámských zemích vybíraná od nemuslimského obyvatelstva. Musel ji platit každý nemuslimský dospělý muž, žijící na území, které se dostalo pod nadvládu muslimů. Má oporu v samotném Koránu (9:29). Nebyla naopak vybírána od žen, dětí, starých lidí, nemocných, chudých a mnichů. V současnosti není džizja v žádné zemi oficiálně vybírána, ale neoficiálně se tak stále leckde děje.