Georges Bizet: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám el:Ζορζ Μπιζέ
Řádek 59: Řádek 59:
[[da:Georges Bizet]]
[[da:Georges Bizet]]
[[de:Georges Bizet]]
[[de:Georges Bizet]]
[[el:Ζορζ Μπιζέ]]
[[en:Georges Bizet]]
[[en:Georges Bizet]]
[[eo:Georges Bizet]]
[[eo:Georges Bizet]]

Verze z 13. 6. 2012, 14:49

Šablona:Infobox Osoba Georges Bizet (25. října 1838, Paříž - 3. června 1875, Bougival) byl francouzský hudební skladatel.

Jeho otec byl učitel zpěvu a již od dětství ho vedl k hudbě. V deseti letech (1848) byl Georges Bizet přijat na hudební konzervatoř v Paříži, kde studoval kompozici. Během deseti let studií získal řadu ocenění a vyznamenání. V roce 1857 uspěl na soutěži vypsané J. Offenbachem a obdržel ocenění za operetu Doktor Miracle. V tomtéž roce mu byla udělena cena Prix de Rome, která mu umožnila strávit dva roky v Itálii. V této době napsal operu Don Procopio, která byla objevena až po třiceti letech. Z téže doby pochází i dvě symfonie a koncertní předehra.

Po návratu z Itálie žil v Paříži a živil se jako operní skladatel a příležitostně jako autor scénické hudby. Přechodně také vyučoval. V roce 1869 se oženil s dcerou svého bývalého učitele.

Tři měsíce po uvedení Carmen, 3. června roku 1875 Georges Bizet ve věku necelých 37 let, umírá. Jeho smrt je často spojována s nezdarem díla, na kterém si velmi zakládal a v jehož úspěch věřil.

Dílo

Za svůj život napsal více než dvacet oper, do dnešní doby se jich však na repertoáru udrželo pouze několik (Lovci perel, Kráska z Perthu, Džamilé a samozřejmě Carmen).

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Georges Bizet na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA Šablona:Link FA