Wimbledon 2011: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m napřímení redirectu šablony (data od Dannyho B.); kosmetické úpravy
F9587 (diskuse | příspěvky)
m překlep
Řádek 39: Řádek 39:
V mužské čtyřhře získala titul americká dvojice dvojčat [[Bob Bryan|Boba]] a [[Mike Bryan|Mika Bryanových]]. Jedná se o jejich druhé vítězství ve Wimbledonu (předchozí výhra v roce [[Wimbledon 2006|2006]]) a celkově jedenáctý grandslamový triumf v mužské čtyřhře.
V mužské čtyřhře získala titul americká dvojice dvojčat [[Bob Bryan|Boba]] a [[Mike Bryan|Mika Bryanových]]. Jedná se o jejich druhé vítězství ve Wimbledonu (předchozí výhra v roce [[Wimbledon 2006|2006]]) a celkově jedenáctý grandslamový triumf v mužské čtyřhře.
V ženské čtyřhře zvítězil česko-slovinský pát [[Květa Peschkeová]] a [[Katarina Srebotniková]]. Pro obě hráčky se jedná o premiérový grandslamový titul v ženské čtyřhře. Obě hráčky se po turnaji poprvé posunuly na první misto žebříčku WTA ve čtyřhře jako deblové světové jedničky, když měly obě stejný počet bodů i odehraných turnajů.
V ženské čtyřhře zvítězil česko-slovinský pár [[Květa Peschkeová]] a [[Katarina Srebotniková]]. Pro obě hráčky se jedná o premiérový grandslamový titul v ženské čtyřhře. Obě hráčky se po turnaji poprvé posunuly na první misto žebříčku WTA ve čtyřhře jako deblové světové jedničky, když měly obě stejný počet bodů i odehraných turnajů.


Ve smíšené čtyřhře vyhrál česko-rakouský pár [[Iveta Benešová]] a [[Jürgen Melzer]], čímž získali první grandslamový titul v soutěži mixu. Pro Melzera se jedná celkově o třetí wimbledonský titul, když zde v minulosti vyhrál singla juniorky a loňský ročník mužské čtyřhry.
Ve smíšené čtyřhře vyhrál česko-rakouský pár [[Iveta Benešová]] a [[Jürgen Melzer]], čímž získali první grandslamový titul v soutěži mixu. Pro Melzera se jedná celkově o třetí wimbledonský titul, když zde v minulosti vyhrál singla juniorky a loňský ročník mužské čtyřhry.

Verze z 6. 6. 2012, 15:33

Šablona:Grandslamový turnaj a Turnaje Mistrů (konkrétní událost)

Novak Djoković v semifinále při záchraně míče
Finále mužské čtyřhry na centrálním dvorci

Wimbledon 2011 byl třetí grandslamový tenisový turnaj sezóny, který se hrál od pondělí 20. června do neděle 3. července. Událost se konala tradičně na travnatých dvorcíchlondýnském All England Lawn Tennis and Croquet Clubu. Turnaj byl součásti okruhů mužů ATP World Tour 2011 a žen WTA Tour 2011. Vítězové si do žebříčků připsali 2 000 bodů.

Obhájci titulu dvouhře byli Španěl Rafael Nadal a Američanka Serena Williamsová, která se vrátila na okruh po roční zdravotní pauze.

Turnaj

Nový dvorec č. 3 v první hrací den s hlavními rozhodčími, 20. června 2011

125. ročník grandslamu zaznamenal otevření dvou nových travnatých tenisových dvorců. Úvodní den turnaje byly do provozu uvedeny nové dvorce č. 3 a č. 4, a to za přítomnosti Prince Edwarda, vévody z Kentu, prezidenta oddílu All England Lawn Tennis and Croquet Club, který na památku této události odhalil pamětní desku.[1] Soutěže turnaje se konaly na 19 kurtech, dalších 22 dvorců z celkového počtu 49 bylo využito pro trénink. Základní kapacita diváků se tak zvýšila o jeden tisíc na 38 500 osob.[2][3] Kvalifikace všech soutěží byly hrány na kurtech Bank of England Sports Ground v Roehamptonu.[3] Hrálo se se na trávě typu Perennial Ryegrass sestřižené do výšky 8 mm.[4] Sponzorem tohoto grandslamu se poprvé stala společnost Sony. Firmy Jacob's Creek a Lavazza nahradily Blossom Hill a Nescafe jako oficiální sponzoři v dodávce turnajového vína a kávy.[5]

125. ročník

V roce 2011 se uskutečnil 125. ročník grandslamu založeného roku 1877, který se nekonal v obdobích 1915–1918 a 1940–1945, kdy probíhaly první a druhá světová válka. Na počest tohoto výročí se konala řada projektů.

Princ William s chotí vévodkyní Catherine během druhého pondělí turnaje

Nejdéle běžící televizní pořad pro děti na světě Blue Peter vysílal druhé pondělí z Wimbledonu zvláštní program mapující jeho minulost, současnost i budoucnost. Místní muzeum All England Clubu představilo novou výstavu, která pojednávala o frontě každoročně čekajících návštěvníků na zakoupení lístků.[6] Kromě toho byla vydána edice licenčních obchodních log „125“, která byla také na uniformách sběračů míčků. Boty, které poskytuje firma Fila, také obsahovaly logo „125 years“, stejně tak jej nesly oficiální míčky od společnosti Slazenger. Šampaňské Lanson, které se podávalo, mělo logo vyražené na lahvích.[7]

Bankovní dům HSBC řídil hlasování na oficiálních webových stránkách Wimbledonu na téma deseti největších věcí turnaje, a to čehokoli od tenisových osobností až po nejlepší finále.[8] Banka se také spojila s ústavem Sports Technology Institute na Loughborough University, aby vytvořily předpověď jak se bude tenis vyvíjet v následujících dvaceti pěti letech do roku 2036, kdy proběhne 150. ročník a uplyne 100 let od triumfu dosud posledního britského mužského vítěze ve dvouhře Freda Perryho.[9]

Vítězové

Vítězka dvouhry Petra Kvitová líbá mísu Venus Rosewater

V mužské dvouhře zvítězil Novak Djoković, když ve finále přehrál Rafaela Nadala. Získal tak první titul ve wimbledonu a celkově třetí z dvouhry grandslamu. Finálová účast mu zajistila posun na první místo žebříčku ATP, kde vystřídal finálového soupeře Nadala, čímž se stal prvním srbským tenistou na pozici nejlepšího mužského tenisty světa.

V ženské dvouhře vyhrála Češka Petra Kvitová a získala tak první grandslamový titul v kariéře. Na žebříčku WTA postoupila o jednu pozici na sedmé místo.

V mužské čtyřhře získala titul americká dvojice dvojčat Boba a Mika Bryanových. Jedná se o jejich druhé vítězství ve Wimbledonu (předchozí výhra v roce 2006) a celkově jedenáctý grandslamový triumf v mužské čtyřhře.

V ženské čtyřhře zvítězil česko-slovinský pár Květa Peschkeová a Katarina Srebotniková. Pro obě hráčky se jedná o premiérový grandslamový titul v ženské čtyřhře. Obě hráčky se po turnaji poprvé posunuly na první misto žebříčku WTA ve čtyřhře jako deblové světové jedničky, když měly obě stejný počet bodů i odehraných turnajů.

Ve smíšené čtyřhře vyhrál česko-rakouský pár Iveta Benešová a Jürgen Melzer, čímž získali první grandslamový titul v soutěži mixu. Pro Melzera se jedná celkově o třetí wimbledonský titul, když zde v minulosti vyhrál singla juniorky a loňský ročník mužské čtyřhry.

Galerie vítězů

Čeští tenisté

Hlavní článek: Česko na Wimbledonu 2011
Související informace naleznete také v článku Finále ženské dvouhry ve Wimbledonu 2011.

Čeští tenisté se podíleli na výhře ve třech hlavních soutěžích z pěti – Petra Kvitová triumfovala v ženské dvouhře, Květa Peschkeová v ženské čtyřhře a Iveta Benešová ve smíšené čtyřhře.

V chlapecké juniorce se Jiří Veselý spolu s Britem Oliverem Goldingem probojovali do finále, v němž podlehli turnajovým dvojkám britsko-chorvatské dvojici George Morgan a Mate Pavić.

Ve čtyřhře ženských legend zopakoval pár Lindsay Davenportová a Martina Hingisová finálovou výhru z French Open 2011, když zdolal dvojici Martina Navrátilová a Jana Novotná po setech 6–4 a 6–4. Kromě Davenportové se všechny zbývající hráčky narodily na území bývalého Československa.

Statistiky

Petra Kvitová se umístila ve statistice es na 3. místě s 36 zásahy.

Dospělí

Dvouhra mužů

  Čtvrtfinále Semifinále Finále
                                                   
  1  Španělsko Rafael Nadal  6  6  5  6    
10  USA Mardy Fish  3  3  7  4    
  1  Španělsko Rafael Nadal  5  6  6  6    
  4  Spojené království Andy Murray  7  2  2  4    
4  Spojené království Andy Murray  6  6  6    
     Španělsko Feliciano López  3  4  4      
    1  Španělsko Rafael Nadal 4 1 6 3  
  2  Srbsko Novak Djoković 6 6 1 6  
  12  Francie Jo-Wilfried Tsonga  3  6  6  6  6  
3  Švýcarsko Roger Federer  6  73  4  4  4  
12  Francie Jo-Wilfried Tsonga  6  2  7  3  
  2  Srbsko Novak Djoković  7  6  6  6    
   Austrálie Bernard Tomic  2  6  3  5  
  2  Srbsko Novak Djoković  6  3  6  7    

Dvouhra žen

  Čtvrtfinále Semifinále Finále
                                       
  24  Slovensko Dominika Cibulková 1 1    
5  Rusko Maria Šarapovová 6 6    
  5  Rusko Maria Šarapovová  6  6    
  WC  Německo Sabine Lisická  4  3    
WC  Německo Sabine Lisická 6 64 6
  9  Francie Marion Bartoliová 4 77 1  
    5  Rusko Maria Šarapovová 3 4  
  8  Česko Petra Kvitová 6 6  
     Rakousko Tamira Paszeková 3 1    
4  Bělorusko Viktoria Azarenková 6 6    
4  Bělorusko Viktoria Azarenková  1  6  2
  8  Česko Petra Kvitová  6  3  6  
8  Česko Petra Kvitová 6 65 6
  32  Bulharsko Cvetana Pironkovová 3 77 2  

Čtyřhra mužů

  Čtvrtfinále Semifinále Finále
                                                   
  1  USA Bob Bryan
 USA Mike Bryan
 6  6  6      
5  Rakousko Jürgen Melzer
 Německo Philipp Petzschner
 3  4  4      
  1  USA Bob Bryan
 USA Mike Bryan
6 6 68 64 9  
  6  Francie Michaël Llodra
 Srbsko Nenad Zimonjić
4 4 710 77 7  
   USA James Cerretani
 Německo Philipp Marx
 73  6  6  5  
  6  Francie Michaël Llodra
 Srbsko Nenad Zimonjić
 6  77  73  7    
    1  USA Bob Bryan
 USA Mike Bryan
6 6 77
  8  Švédsko Robert Lindstedt
 Rumunsko Horia Tecău
3 4 62
  8  Švédsko Robert Lindstedt
 Rumunsko Horia Tecău
3 6 4 6 12  
   Francie Arnaud Clément
 Česko Lukáš Dlouhý
6 1 6 4 10  
8  Švédsko Robert Lindstedt
 Rumunsko Horia Tecău
6 77 6    
     Německo Christopher Kas
 Rakousko Alexander Peya
3 63 2      
WC  Spojené království Colin Fleming
 Spojené království Ross Hutchins
4 4 77 6 4
     Německo Christopher Kas
 Rakousko Alexander Peya
6 6 62 2 6  

Čtyřhra žen

  Čtvrtfinále Semifinále Finále
                                       
     Německo Sabine Lisická
 Austrálie Samantha Stosurová
 7  1  6  
6  Rusko Naděžda Petrovová
 Austrálie Anastasia Rodionovová
 5  6  1  
     Německo Sabine Lisická
 Austrálie Samantha Stosurová
6 4 8  
  LL  Nový Zéland Marina Erakovićová
 Thajsko Tamarine Tanasugarnová
3 6 6  
3  USA Liezel Huberová
 USA Lisa Raymondová
6 61 11
  LL  Nový Zéland Marina Erakovićová
 Thajsko Tamarine Tanasugarnová
4 77 13  
       Německo Sabine Lisická
 Austrálie Samantha Stosurová
3 1  
  2  Česko Květa Peschkeová
 Slovinsko Katarina Srebotniková
6 6  
     Španělsko Nuria Llagosteraová Vivesová
 Španělsko Arantxa Parraová Santonjaová
6 4 5  
4  Indie Sania Mirzaová
 Rusko Jelena Vesninová
3 6 7  
4  Indie Sania Mirzaová
 Rusko Jelena Vesninová
3 1  
  2  Česko Květa Peschkeová
 Slovinsko Katarina Srebotniková
6 6    
8  Čína Šuaj Pchengová
 Čína Ťie Čengová
 2  77  4
  2  Česko Květa Peschkeová
 Slovinsko Katarina Srebotniková
 6  6  6  

Smíšená čtyřhra

  Čtvrtfinále Semifinále Finále
                                       
  1  USA Bob Bryan
 USA Liezel Huberová
       
9  Rakousko Jürgen Melzer
 Česko Iveta Benešová
w/o      
  9  Rakousko Jürgen Melzer
 Česko Iveta Benešová
6 6    
  8  Kanada Daniel Nestor
 Čínská Tchaj-pej Jung-žan Čanová
4 4    
14  Indie Leander Paes
 Zimbabwe Cara Blacková
3 2  
  8  Kanada Daniel Nestor
 Čínská Tchaj-pej Jung-žan Čanová
6 6    
    9  Rakousko Jürgen Melzer
 Česko Iveta Benešová
6 6  
  4  Indie Mahesh Bhupathi
 Rusko Jelena Vesninová
3 2  
     Izrael Jonatan Erlich
 Izrael Šachar Peerová
4 1    
4  Indie Mahesh Bhupathi
 Rusko Jelena Vesninová
6 6    
4  Indie Mahesh Bhupathi
 Rusko Jelena Vesninová
6 3 7
     Austrálie Paul Hanley
 Čínská Tchaj-pej Su-wej Sieová
2 6 5  
6  Indie Rohan Bopanna
 Indie Sania Mirzaová
6 2 2
     Austrálie Paul Hanley
 Čínská Tchaj-pej Su-wej Sieová
1 6 6  

Finále dalších soutěží

Junioři

Dvouhra juniorů

Austrálie Luke SavilleSpojené království Liam Broady 2–6, 6–4, 6–2[11]

Dvouhra juniorek

Austrálie Ashleigh BartyováRusko Irina Chromačevová 7–5, 7–6(7–3)

Čtyřhra juniorů

Spojené království George Morgan / Chorvatsko Mate PavićSpojené království Oliver Golding / Česko Jiří Veselý 3–6, 6–4, 7–5

Čtyřhra juniorek

Kanada Eugénie Bouchardová / USA Grace MinováNizozemsko Demi Schuursová / Čína Tang Haochen 5–7, 6–2, 7–5

Legendy

Čtyřhra mužských legend

Nizozemsko Jacco Eltingh / Nizozemsko Paul HaarhuisŠvédsko Jonas Björkman / Austrálie Todd Woodbridge, 3–6, 6–3, [13–11]

Čtyřhra ženských legend

USA Lindsay Davenportová / Švýcarsko Martina HingisováUSA Martina Navrátilová / Česko Jana Novotná 6–4, 6–4

Čtyřhra seniorských mužských legend

Austrálie Pat Cash / Austrálie Mark WoodfordeSpojené království Jeremy Bates / Švédsko Anders Järryd, 6–3, 5–7, [10–5]

Vozíčkáři

Mužská čtyřhra vozíčkářů

Nizozemsko Maikel Scheffers / Nizozemsko Ronald VinkFrancie Stéphane Houdet / Francie Michael Jeremiasz 7–5, 6–2

Ženská čtyřhra vozíčkářek

Nizozemsko Esther Vergeerová / Nizozemsko Sharon WalravenováNizozemsko Jiske Griffioenová / Nizozemsko Aniek van Kootová, 6–4, 3–6, 7–5[12]

Bodové hodnocení do ATP a WTA

Kolo/Soutěž Mužská dvouhra Mužská čtyřhra Ženská dvouhra Ženská čtyřhra
Vítěz 2000
Finále 1200 1400
Semifinále 720 900
Čtvrtfinále 360 500
16 hráčů v kole 180 280
32 hráčů v kole 90 160
64 hráčů v kole 45 0 100 5
128 hráčů v kole 10 5
Kvalifikanti 25 60
3. kolo kvalifikace 16 50
2. kolo kvalifikace 8 40
1. kolo kvalifikace 0 2

Prize money

Všechny finanční prémie jsou vypláceny v librách (£); částky v soutěžích čtyřher jsou uváděny na pár.

Mužská a ženská dvouhra

  • vítězové: £1 100 000
  • finále: £550 000
  • semifinále: £270 000
  • čtvrtfinále: £137 500
  • 4. kolo: £68 750
  • 3. kolo: £34 375
  • 2. kolo: £20 125
  • 1. kolo: £11 500
  • 3. kolo kvalifikace: £7 000
  • 2. kolo kvalifikace: £3 500
  • 1. kolo kvalifikace: £1 750


Mužská a ženská čtyřhra

  • vítězové: £250 000
  • finále: £125 000
  • semifinále: £62 500
  • čtvrtfinále: £31 250
  • 3. kolo: £16 000
  • 2. kolo: £9 000
  • 1. kolo: £5 250

Smíšená čtyřhra

  • vítězové: £92 000
  • finále: £46 000
  • semifinále: £23 000
  • čtvrtfinále: £10 500
  • 3. kolo: £5 200
  • 2. kolo: £2 600
  • 1. kolo: £1 300

Odhlášení tenisté

Žebříček Hráčka Body Obhajuje bodů Zisk bodů Body po turnaji Odstoupila pro
2. Belgie Kim Clijstersová 8125 500 0 7625 zranění nohy[13]
24. Rusko Alisa Klejbanovová 2005 160 0 1845 onemocnění[14]

Obdržení divoké karty

Následující hráči obdrželi od pořadatelů turnaje divokou kartu (Wild Card) do hlavních soutěží[15][16]:

Mužská dvouhra

  1. Francie Arnaud Clément
  2. Spojené království Daniel Cox
  3. Spojené království Daniel Evans
  4. Kolumbie Alejandro Falla
  5. Lucembursko Gilles Müller
  6. Izrael Dudi Sela
  7. Spojené království James Ward

Ženská dvouhra

  1. Spojené království Naomi Broadyová
  2. Spojené království Katie O'Brienová
  3. Řecko Eleni Daniilidou
  4. Německo Sabine Lisická
  5. Spojené království Laura Robsonová
  6. Spojené království Heather Watsonová
  7. Spojené království Emily Webleyová-Smithová

Mužská čtyřhra

  1. Spojené království Daniel Cox / Spojené království James Ward
  2. Spojené království Jamie Delgado / Spojené království Jonathan Marray
  3. Spojené království Chris Eaton / Spojené království Joshua Goodall
  4. Spojené království Colin Fleming / Spojené království Ross Hutchins
  5. Austrálie Lleyton Hewitt/ Austrálie Peter Luczak[17]

Ženská čtyřhra

  1. Spojené království Sarah Borwellová / Spojené království Melanie Southová
  2. Spojené království Naomi Broadyová / Spojené království Emily Webleyová-Smithová
  3. Spojené království Anne Keothavongová / Spojené království Laura Robsonová
  4. Spojené království Jocelyn Raeová / Spojené království Heather Watsonová

Postupující z kvalifikace

Následující hráči postupují do hlavních soutěží turnaje z kvalifikace:

Mužská dvouhra

  1. Německo Andreas Beck
  2. Slovensko Karol Beck
  3. Belgie Ruben Bemelmans
  4. Itálie Flavio Cipolla
  5. Kanada Frank Dancevic
  6. Francie Kenny de Schepper
  7. Jižní Afrika Rik de Voest
  8. Rakousko Martin Fischer
  9. Polsko Łukasz Kubot
  10. Slovensko Lukáš Lacko
  11. Austrálie Marinko Matosevic
  12. Irsko Conor Niland
  13. Francie Édouard Roger-Vasselin
  14. Nizozemsko Igor Sijsling
  15. Německo Cedrik-Marcel Stebe
  16. Austrálie Bernard Tomic

Následující hráči jsou tzv. šťastní prohraní (lucky losers):

  1. Itálie Simone Bolelli
  2. Francie Marc Gicquel
  3. USA Ryan Harrison
  4. Japonsko Go Soeda
  5. Slovinsko Grega Žemlja


Ženská dvouhra

  1. Německo Mona Barthelová
  2. Čínská Tchaj-pej Chang Kai-chen
  3. Rusko Vitalia Ďačenková
  4. Japonsko Misaki Dojová
  5. Nový Zéland Marina Erakovićová
  6. USA Irina Falconiová
  7. Itálie Camila Giorgiová
  8. USA Alexa Glatchová
  9. Česko Kristýna Plíšková
  10. Thajsko Tamarine Tanasugarnová
  11. Ukrajina Lesja Curenková
  12. Kanada Aleksandra Wozniaková

Následující hráčky jsou tzv. šťastné prohrané (lucky losers):

  1. Kanada Stéphanie Duboisová
  2. Francie Stéphanie Foretzová Gaconová


Mužská čtyřhra

  1. Slovensko Karol Beck / Česko David Škoch
  2. USA Ryan Harrison / USA Travis Rettenmaier
  3. Filipíny Treat Conrad Huey / Jižní Afrika Izak van der Merwe
  4. Spojené království David Rice / Spojené království Sean Thornley

Následující páry jsou tzv. šťastní prohraní (lucky losers):

  1. Česko Leoš Friedl / USA David Martin
  2. Itálie Alessandro Motti / Francie Stéphane Robert
  3. Thajsko Sanchai Ratiwatana / Thajsko Sonchat Ratiwatana

Ženská čtyřhra

  1. Japonsko Šuko Aojamová / Japonsko Rika Fujiwarová
  2. Rusko Vesna Doloncová / Maďarsko Katalin Marosiová
  3. USA Lindsay Leeová-Watersová / USA Megan Moultonová-Levyová
  4. Polsko Urszula Radwańska / Rusko Arina Rodionovová

Následující pár je tzv. šťastný prohraný (lucky loser):

  1. Nový Zéland Marina Erakovićová / Thajsko Tamarine Tanasugarnová

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 2011 Wimbledon Championships na anglické Wikipedii.

  1. Alexandra Willis. A new Show Court at Wimbledon. All England Club. Wimbledon.com, 27. května 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Wimbledon 2010 in numbers [online]. Wimbledon.com, 2010-07-06 [cit. 2011-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Facts and figures [online]. Wimbledon.com [cit. 2011-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Grass Courts – General [online]. Wimbledon.com [cit. 2011-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Wimbledon eyes another profitable year [online]. 2011-06-19 [cit. 2011-06-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Sarah Edworthy. The Queue Exhibition. All England club. Wimbledon.com, 27 May 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  7. 125TH Championships Celebrations [online]. Wimbledon.com [cit. 2011-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. http://hsbc.wimbledon.com/default.aspx
  9. http://hsbc.wimbledon.com/futures.htm
  10. Wimbledon 2011, Statistiky, přístup: 4.7.2011.
  11. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/tennis/14002500.stm
  12. http://www.wimbledon.com/en_GB/news/match_reports/2011-07-03/201107031309696483470.html
  13. Kim Clijsters withdraws from Wimbledon [online]. Independent, 15 June 2011 [cit. 2011-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Kleybanova withdraws from Wimbledon [online]. [cit. 2011-06-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Wild cards announced for The Championships, 2011 [online]. wimbledon.com [cit. 2011-06-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. No more Wimbledon wild cards for British hopefuls. Press Association. guardian.co.uk, 12 June 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Casey Dellacqua gets Wimbledon chance as Lleyton Hewitt set to play doubles with Peter Luczak [online]. Foxsports.com.au, June 12, 2011 [cit. 2011-06-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Wimbledon 2011 na Wikimedia Commons

Grand Slam
Předchůdce:

Wimbledon 2011
Nástupce: