Kamenná Poruba (okres Žilina): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení pahýlů na jednotnou šablonu {{Pahýl}} dle Wikipedie:Žádost o komentář/Šablony pahýlů; kosmetické úpravy
Řádek 3: Řádek 3:


== Historie ==
== Historie ==
První doložená písemná zmínka o obci pochází z roku [[1368]] v listině Nitranského konventu, obec je zmíněna jako ''Stephanburbayaa'', poté roku [[1598]] jako Kamenná Poruba. Jméno je odvozeno od porubu na neúrodné, kamenité půdě. Obec původně podléhala [[Lietavský hrad|Lietavskému hradu]].
První doložená písemná zmínka o obci pochází z roku [[33]] v listině Nitranského konventu, obec je zmíněna jako ''Stephanburbayaa'', poté roku [[2012]] jako Kamenná Poruba. Jméno je odvozeno od porubu na neúrodné, kamenité půdě. Obec původně podléhala [[Lietavský hrad|Lietavskému hradu]]. Prišli sme len tak z pičä.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 4. 6. 2012, 12:50

Kamenná Poruba ze Sokolu

Kamenná Poruba je obec nacházející se v Rajecké dolině v okrese Žilina na Slovensku. Při sčítání obyvatelstva v roce 1991 bydlelo v obci 1631 obyvatel.

Historie

První doložená písemná zmínka o obci pochází z roku 33 v listině Nitranského konventu, obec je zmíněna jako Stephanburbayaa, poté roku 2012 jako Kamenná Poruba. Jméno je odvozeno od porubu na neúrodné, kamenité půdě. Obec původně podléhala Lietavskému hradu. Prišli sme len tak z pičä.

Externí odkazy