UNESCO: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 217.11.255.98 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Minsbot
Bez shrnutí editace
Řádek 2: Řádek 2:
'''Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu'''<ref>[http://www.osn.cz/system-osn/specializovane-agentury/?i=118 Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO)]na osn.cz</ref> ({{vjazyce|en}} ''United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization'', '''UNESCO''') je jedna ze 14 mezistátních odborných organizací (agentur) [[Organizace spojených národů|OSN]]. Sídlí v&nbsp;[[Paříž]]i. Organizace má 195 členských zemí, poslední z nich (v tomto případě autonomní území), která je v současnosti v procesu přijetí, je [[Palestina]].<ref>http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/general_conference_admits_palestine_as_unesco_member_state/</ref>
'''Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu'''<ref>[http://www.osn.cz/system-osn/specializovane-agentury/?i=118 Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO)]na osn.cz</ref> ({{vjazyce|en}} ''United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization'', '''UNESCO''') je jedna ze 14 mezistátních odborných organizací (agentur) [[Organizace spojených národů|OSN]]. Sídlí v&nbsp;[[Paříž]]i. Organizace má 195 členských zemí, poslední z nich (v tomto případě autonomní území), která je v současnosti v procesu přijetí, je [[Palestina]].<ref>http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/general_conference_admits_palestine_as_unesco_member_state/</ref>


'''JE TŘEBA ZABÍT TAFROBA'''
== Historie ==
Podnětem ke vzniku organizace byly hrůzy právě skončené [[druhá světová válka|druhé světové války]]. Hlavním úkolem ''UNESCO'' je proto usilovat o udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v&nbsp;oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k&nbsp;lidským právům a právnímu řádu.

''UNESCO'' bylo založeno podepsáním Ústavy <ref>[http://unesdoc.unesco.org/images/0013/001337/133729e.pdf#page=7 Constitution of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization]</ref> v&nbsp;[[Londýn|Londýně]] na ustavující diplomatické konferenci [[4. listopad]]u [[1945]]. Ratifikace Ústavy se zúčastnilo dvacet zakládajících států: [[Austrálie]], [[Brazílie]], [[Čína]], [[Československo]], [[Dánsko]], [[Dominikánská republika]], [[Egypt]], [[Francie]], [[Indie]], [[Jižní Afrika]], [[Kanada]], [[Libanon]], [[Mexiko]], [[Norsko]], [[Nový Zéland]], [[Řecko]], [[Saúdská Arábie]], [[Spojené království]], [[Turecko]] a [[Spojené státy americké|USA]].

V současné době má ''UNESCO'' 195 členů <ref>[http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/general_conference_admits_palestine_as_unesco_member_state/ UNESCO]</ref>. Zabývá se činností v pěti hlavních oborech: Vzdělání, přírodní vědy, sociální a humanitní vědy, kultura a komunikace a informace. Projekty podporované UNESCO zahrnují šíření gramotnosti, odborné a školicí programy, programy mezinárodní vědní spolupráce, propagaci nezávislých médií a svobody tisku, regionální a kulturní historické projekty, propagaci kulturní různorodosti, dohody mezinárodní spolupráce v oblasti kulturního a přírodního dědictví a ochrany lidských práv, a pokusy vyrovnat rozdíly v možnosti využití digitálních technologií ve světě ([[:en:Digital divide|digital divide [en]]]).

== Orgány UNESCO ==
[[Soubor:UNESCO Headquarters in Paris from Flickr 81486733.jpg|thumb|right|275px|Sídlo UNESCO v [[Paříž]]i.]]
Ústava organizace definuje tři hlavní orgány:
* Generální konference UNESCO
* Výkonná rada UNESCO
* Sekretariát

=== Generální konference UNESCO ===
''Generální konference UNESCO'' je nejvyšším orgánem ''UNESCO''. Tvoří jej zástupci všech zúčastněných států. Pravidelné zasedání ''Generální konference'' se koná jednou za dva roky, zpravidla na konci října. Na něm se projednává a schvaluje program a rozpočet organizace do další ''Generální konference''.

''Generální konference'' přijímá mezinárodní smlouvy (po ratifikaci jsou pro smluvní strany závazné) a nezávazné deklarace a doporučení. Každý zúčastněný stát má při hlasování jeden hlas. Pro přijetí klíčových rozhodnutí, jako je například změna ústavy či volba generálního ředitele, je zapotřebí dvoutřetinové většiny. Pro ostatní rozhodnutí stačí prostá většina hlasů.

Vedle plenárního zasedání (delegáty tvoří obvykle ministři kultury, školství, životního prostředí nebo zahraničních věcí) pracuje i šest odborných programových komisí a čtyři výbory.

=== Výkonná rada UNESCO ===
''Výkonná rada UNESCO'' především dohlíží na realizaci plnění programu přijatého ''Generální konferencí''. Dále projednává důležité otázky před jejich předložením ''Generální konferenci'' a podílí se na přípravě budoucích programů. V současné době má ''Výkonná rada'' 58 členů.

=== Sekretariát ===
''Sekretariát'' je výkonnou a servisní složkou ''UNESCO''. Tvoří jej okolo 2&nbsp;160 zaměstnanců ze 170 zemí. Z&nbsp;toho více než 680 pracuje v&nbsp;58 kancelářích ''UNESCO'' po celém světě. (Údaje z&nbsp;[[červen|června]] [[2005]].)

V&nbsp;čele ''sekretariátu'' je ''generální ředitel''. Jeho funkční období trvá 6 let. Posledním generálním ředitelem je od [[15. listopad]]u [[1999]] [[Koichiro Matsuura]] z&nbsp;[[Japonsko|Japonska]].

== UNESCO a ČR ==
Československo patřilo k&nbsp;zakládajícím členům ''UNESCO''. Po rozpadu Československa se samostatná Česká republika stala jeho členem [[22. únor]]a [[1993]]. Pro zprostředkování styku mezi národními institucemi a odborníky má Česká republika ''Českou komisi pro UNESCO''. Česká republika má také ''Stálou misi při UNESCO''.

=== Česká komise pro UNESCO ===
Česká komise pro UNESCO byla zřízena v duchu Ústavy ''UNESCO'' rozhodnutím vlády České republiky ze dne [[1. červen|1. června]] [[1994]] jako poradní orgán vlády. Hlavním úkolem této komise je zprostředkovávat styk národních institucí a odborníků s&nbsp;''UNESCO''. Komise dále studuje dokumenty ''UNESCO'', rozšiřuje myšlenky organizace v&nbsp;ČR a spolupracuje se sekretariátem ''UNESCO'' v&nbsp;Paříži.

Komise má 50 členů a tvoří ji zástupci ministerstev, zástupci významných institucí – státních i nevládních (například [[Akademie věd České republiky|Akademie věd ČR]], [[Český helsinský výbor]], [[Národní dobrovolnické centrum]] atd.) a jednotlivé osobnosti vědy a kultury. Funkční období členů je čtyřleté a členství v&nbsp;komisi je čestné.

Předsedkyní komise byla senátorka [[Jaroslava Moserová]], která byla v&nbsp;roce 2003 opětovně jmenována na další funkční období. Po její smrti byla 8. listopadu [[2006]] jmenována do funkce RNDr. [[Helena Illnerová]], DrSc.<ref>[http://www.mzv.cz/wwwo/mzv/default.asp?id=44424&ido=8590&idj=1&amb=1 Zápis z 32. zasedání České komise pro UNESCO]</ref>

Plnění rozhodnutí Komise zajišťuje Stálý sekretariát, jehož funkci plní od [[1. červenec|1. července]] [[1996]] zvláštní referát v&nbsp;Odboru OSN na Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Tento sekretariát spravuje i knihovnu publikací a dokumentů ''UNESCO''.

=== Stálá mise České republiky při UNESCO ===
''Stálou misi ČR při UNESCO'' vede od [[září]] [[2006]] stálý představitel ČR při ''UNESCO'' PhDr. Petr Janyška. Mise zajišťuje vztahy mezi Českou republikou a ''UNESCO''.

== Zajímavosti ==
Francouzská poštovní správa pro potřeby pařížské centrály organizace začala roku 1961 vydávat speciální edice poštovních známek s označením UNESCO a nadtitulem RÉPUBLIQUE FRANCAISE. Mají vyznačenou francouzskou měnu<ref name="Filatelistický atlas">{{Citace monografie
| příjmení = Hlinka
| příjmení2 = Mucha
| jméno = Bohuslav
| jméno2 = Ludvík
| titul = Filatelistický atlas, 3.vydání
| vydavatel = GKP
| místo = Praha
| rok = 1986
| kapitola = Mezinárodní organizace
| strany = 218
| isbn =
}}</ref>.


== Odkazy ==
{{Sisterlinks|commons=Category:UNESCO|wikt=UNESCO|s=Úmluva o zřízení UNESCO}}
=== Reference ===
<references/>

=== Související články ===
<!--abecedně-->
* [[Paměť světa]] (cena, anglicky ''[[:en:Jikji prize|Jikji prize]]'' a seznam, anglicky ''[[:en:Memory of the World|Memory of the World]]'')
* [[Světové dědictví]] (Světové kulturní a přírodní dědictví)
* [[Mistrovská díla ústního a nehmotného dědictví lidstva]] (anglicky ''[[:en:Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity|Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity]]'')
* [[Budova UNESCO v Paříži]]

=== Externí odkazy ===
* {{en}} [http://www.unesco.org UNESCO]
* {{cs}} [http://www.mzv.cz/wwwo/?amb=118 Stálá mise České republiky při UNESCO]
* {{cs}} [http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/multilateralni_spoluprace/unesco/ceska_komise_pro_unesco/ceska_komise_pro_unesco.html Česká komise pro UNESCO]
* {{cs}} [http://www.czech.cz/cz/62182-pamatky-unesco/ Památky UNESCO v ČR]

{{OSN}}

{{Portály|Organizace spojených národů}}

[[Kategorie:Specializované agentury OSN]]
[[Kategorie:UNESCO| ]]
[[Kategorie:Zkratky]]
[[Kategorie:Mezinárodní instituce se sídlem v Paříži]]

[[af:UNESCO]]
[[an:Unesco]]
[[ar:يونسكو]]
[[arz:يونيسكو]]
[[as:জাতিসংঘ শিক্ষা, বিজ্ঞান আৰু সংস্কৃতি সংস্থা]]
[[ast:UNESCO]]
[[az:UNESCO]]
[[ba:ЮНЕСКО]]
[[bar:UNESCO]]
[[bat-smg:UNESCO]]
[[be:Арганізацыя ААН па пытаннях адукацыі, навукі і культуры (ЮНЕСКА)]]
[[be-x-old:Арганізацыя Аб’яднаных Нацыяў па пытаньнях адукацыі, навукі і культуры]]
[[bg:ЮНЕСКО]]
[[bn:জাতিসংঘ শিক্ষা, বিজ্ঞান ও সংস্কৃতি সংস্থা]]
[[br:UNESCO]]
[[bs:UNESCO]]
[[ca:UNESCO]]
[[ckb:یونێسکۆ]]
[[cv:ЮНЕСКО]]
[[cy:UNESCO]]
[[da:UNESCO]]
[[de:UNESCO]]
[[el:Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών]]
[[en:UNESCO]]
[[eo:Unesko]]
[[es:Unesco]]
[[et:UNESCO]]
[[eu:UNESCO]]
[[ext:UNESCO]]
[[fa:یونسکو]]
[[ff:UNESCO]]
[[fi:Unesco]]
[[fo:UNESCO]]
[[fr:Organisation des Nations unies pour l'éducation, la science et la culture]]
[[frp:Organisacion des Nacions unies por l’èducacion, la science et la cultura]]
[[fy:UNESCO]]
[[ga:UNESCO]]
[[gl:UNESCO]]
[[he:אונסק"ו]]
[[hi:युनेस्को]]
[[hif:UNESCO]]
[[hr:UNESCO]]
[[ht:INESKO]]
[[hu:UNESCO]]
[[hy:Միավորված Ազգերի Կրթության, Գիտության և Մշակույթի Կազմակերպություն]]
[[id:Organisasi Pendidikan, Keilmuan, dan Kebudayaan PBB]]
[[is:Mennta-, vísinda- og menningarstofnun Sameinuðu þjóðanna]]
[[it:Organizzazione delle Nazioni Unite per l'Educazione, la Scienza e la Cultura]]
[[ja:国際連合教育科学文化機関]]
[[jv:UNESCO]]
[[ka:იუნესკო]]
[[kbd:Лъэпкъ Зэгуэт Организациэ еджэныгъэм, шъэныгъэм, културэм пылъ]]
[[kk:ЮНЕСКО]]
[[km:យូណេស្កូ]]
[[kn:ವಿಶ್ವಸಂಸ್ಥೆಯ ಶೈಕ್ಷಣಿಕ, ವೈಜ್ಞಾನಿಕ ಮತ್ತು ಸಾಂಸ್ಕೃತಿಕ ಆಯೋಗ]]
[[ko:국제 연합 교육 과학 문화 기구]]
[[krc:Бирлешген Миллетлени окъуудан, илмудан эмда культурадан организациясы]]
[[ku:UNESCO]]
[[ky:ЮНЕСКО]]
[[la:Societas Educativa, Scientifica, et Culturalis Consocietatis Nationum]]
[[lad:UNESCO]]
[[lb:UNESCO]]
[[lij:UNESCO]]
[[lmo:UNESCO]]
[[lt:UNESCO]]
[[lv:UNESCO]]
[[mk:УНЕСКО]]
[[ml:യുനെസ്കോ]]
[[mn:ЮНЕСКО]]
[[mr:युनेस्को]]
[[ms:UNESCO]]
[[my:ယူနက်စကို]]
[[mzn:یونسکو]]
[[nap:Organizzazione d%27%27e Nazzione Aunite pe ll'Aducazione, 'a Scienza e 'a Cultura]]
[[nds:UNESCO]]
[[ne:युनेस्को]]
[[nl:UNESCO]]
[[nn:UNESCO]]
[[no:UNESCO]]
[[oc:UNESCO]]
[[pap:UNESCO]]
[[pl:UNESCO]]
[[pms:UNESCO]]
[[pnb:یونیسکو]]
[[pt:Organização das Nações Unidas para a Educação, a Ciência e a Cultura]]
[[qu:UNESCO]]
[[ro:Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură]]
[[ru:ЮНЕСКО]]
[[rue:ЮНЕСКО]]
[[sa:विश्व संस्थानस्य शैक्षणिक, वैज्ञानिक, सांस्कृतिक संस्थानम्]]
[[sah:ЮНЕСКО]]
[[sc:UNESCO]]
[[scn:UNESCO]]
[[sh:UNESCO]]
[[simple:United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization]]
[[sk:Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru]]
[[sl:Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo]]
[[so:UNESCO]]
[[sq:UNESCO]]
[[sr:Унеско]]
[[stq:UNESCO]]
[[sv:Unesco]]
[[sw:UNESCO]]
[[ta:ஐக்கிய நாடுகள் கல்வி, அறிவியல், பண்பாட்டு நிறுவனம்]]
[[te:యునెస్కో]]
[[th:องค์การการศึกษา วิทยาศาสตร์ และวัฒนธรรมแห่งสหประชาชาติ]]
[[tl:UNESCO]]
[[tr:UNESCO]]
[[tt:Мәгариф, фән һәм мәдәният сораулары буенча Берләшкән Милләтләр Оешмасы]]
[[uk:ЮНЕСКО]]
[[ur:یونیسکو]]
[[uz:UNESCO]]
[[vec:UNESCO]]
[[vi:Tổ chức Giáo dục, Khoa học và Văn hóa Liên Hiệp Quốc]]
[[war:UNESCO]]
[[wuu:联合国教育科学文化组织]]
[[xmf:იუნესკო]]
[[yo:UNESCO]]
[[zh:联合国教育、科学及文化组织]]
[[zh-min-nan:UNESCO]]
[[zh-yue:聯合國教科文組織]]

Verze z 29. 5. 2012, 14:00

Vlajka UNESCO

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu[1] (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních odborných organizací (agentur) OSN. Sídlí v Paříži. Organizace má 195 členských zemí, poslední z nich (v tomto případě autonomní území), která je v současnosti v procesu přijetí, je Palestina.[2]

JE TŘEBA ZABÍT TAFROBA