Dialýza: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 88.102.10.116 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Loupeznik
Řádek 1: Řádek 1:
'''Dialýza''' je děj při kterém jsou od sebe odděleny látky s různou rozpustností a velikostí. Prakticky se tak děje přechodem analyticky disperzních látek přes polopropustnou membránu z prostředí s vyšší koncentrací těchto látek do prostředí s nižší koncentrací. Důležité je, aby látky tvořící koloidní roztok přes membránu neprocházely.

V lékařství se jedná o proces, který nahrazuje přirozenou funkci ledvin u pacientů, kteří ji ztratili buď dočasně nebo trvale. [[Ledvina|Ledviny]], pokud fungují správně, odstraňují z [[krev|krve]] odpadní produkty ([[draslík]], [[močovina|močovinu]] apod.) a zbavují tělo přebytečné vody. Dialýza nahrazuje obě tyto funkce.

== Druhy ==
'''[[Hemodialýza]]''', je to postup, kdy krev pacienta a jeho organismus je čištěn právě pomocí [[přístroj]]e, nazvaného [[umělá ledvina]]. Při tomto zákroku dochází pacient na hemodialýzu přibližně třikrát do týdne na čtyři až šest hodin.

'''Peritoneální dialýza''', je druhý způsob čištění organismu od škodlivých látek metabolismu, při tomto způsobu se krev čistí ne vně ale uvnitř těla a to za pomocí [[pobřišnice]]. Do těla pacienta se musí denně přivádět roztok, který [[krev]] čistí.

== Externí odkazy ==
* [http://www.globaldialysis.com Global Dialysis]
* [http://www.dialyzajihlava.cz Stránky o oddělení dialýzy v Jihlavě. Obsahují spoustu článků o dialýze.]

== Související články ==
* [[Selhání ledvin]]
* [[Náhrada funkce ledvin]]
* [[Hemodialýza]]

{{Pahýl}}


{{Portály|Medicína}}

[[Kategorie:Vylučování]]
[[Kategorie:Nefrologie]]

[[ar:ديال]]
[[bs:Dijaliza]]
[[ca:Diàlisi renal]]
[[da:Dialyse]]
[[de:Dialyse]]
[[en:Dialysis]]
[[eo:Dializo]]
[[es:Diálisis]]
[[eu:Dialisi]]
[[fa:دیالیز]]
[[fi:Dialyysi]]
[[fr:Dialyse]]
[[ga:Scagdhealú]]
[[he:דיאליזה]]
[[hi:डायलिसिस]]
[[hr:Dijaliza]]
[[hu:Dialízis]]
[[id:Dialisis]]
[[ja:人工透析]]
[[kn:ವಿಗಲನ]]
[[ml:ഡയാലിസിസ്]]
[[mn:Диализ эмчилгээ]]
[[no:Dialyse]]
[[pl:Dializa]]
[[pt:Diálise]]
[[ru:Диализ]]
[[simple:Dialysis]]
[[sk:Dialýza (lekárstvo)]]
[[sq:Dializa]]
[[sr:Дијализа]]
[[sv:Dialys]]
[[ta:கூழ்மப்பிரிப்பு]]
[[tr:Diyaliz]]
[[uk:Діаліз]]
[[zh:透析]]

Verze z 23. 5. 2012, 12:00

Dialýza je děj při kterém jsou od sebe odděleny látky s různou rozpustností a velikostí. Prakticky se tak děje přechodem analyticky disperzních látek přes polopropustnou membránu z prostředí s vyšší koncentrací těchto látek do prostředí s nižší koncentrací. Důležité je, aby látky tvořící koloidní roztok přes membránu neprocházely.

V lékařství se jedná o proces, který nahrazuje přirozenou funkci ledvin u pacientů, kteří ji ztratili buď dočasně nebo trvale. Ledviny, pokud fungují správně, odstraňují z krve odpadní produkty (draslík, močovinu apod.) a zbavují tělo přebytečné vody. Dialýza nahrazuje obě tyto funkce.

Druhy

Hemodialýza, je to postup, kdy krev pacienta a jeho organismus je čištěn právě pomocí přístroje, nazvaného umělá ledvina. Při tomto zákroku dochází pacient na hemodialýzu přibližně třikrát do týdne na čtyři až šest hodin.

Peritoneální dialýza, je druhý způsob čištění organismu od škodlivých látek metabolismu, při tomto způsobu se krev čistí ne vně ale uvnitř těla a to za pomocí pobřišnice. Do těla pacienta se musí denně přivádět roztok, který krev čistí.

Externí odkazy

Související články