Amerikanoliberijci: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
mBez shrnutí editace
Řádek 6: Řádek 6:
| pop1 =
| pop1 =
| ref1 =
| ref1 =
| jazyky = [[liberijská angličtina]], [[kreolština]] (pidginská angličtina), [[merico]]
| jazyky = [[liberijská angličtina]], [[kreolština]] (angličtina [[pidžin]]), [[merico]]
| nabozenstvi = [[Křesťanství]]
| nabozenstvi = [[Křesťanství]]
| pribuzni = [[Krio]] (Sierra Leone Creoles) a [[Afroameričané]]
| pribuzni = [[Krio]] (Sierra Leone Creoles) a [[Afroameričané]]

Verze z 6. 5. 2012, 20:46

Šablona:Infobox etnické skupiny Amerikanoliberijci jsou libérijské etnikum s afro-americkým původem. Amerikanoliberijci jsou de facto osvobození afroameričtí otroci, kteří v 19. století emigrovali z USA a v Západní Africe založili "zemi svobody". Sami se poté nazvali "Amerikanoliberijci".[1] Druhou větev etnika vytvořilo pět tisíc integrovaných Afričanů (Congos), (původem osvobození otroci z okolí řeky Kongo. Poslední část tvoří potomci tří stovek emigrantů z Barbadosu. 133 let od vyhlášení nezávislého státu měla Libérie jednostranický systém ovládaný amerikanoliberijskou stranou True Whig Party.

Historie

Mezi lety 1817 a 1867 se 13 000 osvobozených afroamerických otroků vydalo přes Atlantik k západnímu břehu Afriky, aby zde založili svůj vlastní svobodný stát. Někteří z nich pokračovali dále a založili kolonii Freetown, z které je dnes hlavní město Sierra Leone. První osadníci praktikovali křesťanství často v kombinaci s tradičními africkými kulty. Hovořili tehdejším afroamerickým dialektem angličtiny, z kterého se vyvinula dnešní liberijská angličtina.

Politicky a společensky přejali mnoho zvyklostí z USA, především tedy z jiho-východu. Americký vliv je například patrný na státní vlajce či v ústavě Libérie. V druhé polovině 20. století se Libérie začala ekonomicky orientovat na zahraniční kapitál a investice, a proto započala řadu programů pro přilákání investorů. O to se především snažil 19. prezident Libérie William Tubman, který byl v úřadu celých dvacetsedm let. Většina mocných a původních amerikanoliberijských rodin utekla zpět do USA roku 1980, kdy byl při vojenském puči zabit 20. prezident William R. Tolbert, Jr..

Ačkoliv toto etnikum tvoří jen 5% libérijské populace hrálo dominantní mocenskou roli od 19. století až do puče roku 1980, kdy se moci chopil Samuel Doe, jakožto první domorodý prezident v historii Libérie.

Amerikanoliberijští prezidenti Libérie

Původní Amerikanoliberijci z USA po založení Libérie tvořili kulturní elitu, následující seznam ukazuje amerikanoliberijské prezidenty narozené v USA.

Reference