Darth Maul: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +foto
Bez shrnutí editace
Řádek 10: Řádek 10:
| pohlaví = muž
| pohlaví = muž
| datum narození = 54 BBY
| datum narození = 54 BBY
| datum úmrtí = ? BBY
| datum úmrtí = 32 BBY
| období = [[Povstání Impéria]]
| období = [[Povstání Impéria]]
| příslušnost = [[Sith]]<br />[[řád Sithských Pánů]]
| příslušnost = [[Sith]]<br />[[řád Sithských Pánů]]

Verze z 6. 5. 2012, 10:21

Šablona:Infobox postava Darth Maul je fiktivní postava Hvězdných válek.

Byl to Temný Pán ze Sithu a první učedník Darth Sidiouse. Jako malé dítě, byl sebrán Sidiousem, aby byl v tajnosti učený v temné straně Síly. Vyrůstal pod temným vlivem Sidiouse a stal se velmi užitečným nástrojem jeho ambicí. Maul byl mistrem forem Juyo a Jar'Kai a ovládal i starodávné bojové umění zvané Teräs Käsi. Zvolil si používat dvojbřitý světelný meč, který sestrojil podle nákresů Darth Zannah. V rocích vedoucích k Invazi na Naboo, poslal Sidious Maula na několik politických vražedných misí, nejvýznamnější byla mise proti Black Sun, ale Maul toužil zabíjet hlavně Jedie. V roce 32 BBY byl Maul vyslaný Sidiousem zabít Jedijského mistra Qui-Gon Jinna a jeho Padawana Obi-Wan Kenobiho. Sledoval je na Tatooine a potom na Naboo. Zaměstnal je během Druhé Bitvy o Theed. Maul zabil Jinna, ale udělal fatální chybu a podcenil Kenobiho. Po krátkém, ale divokém boji Kenobi zabil Sithského Pána rozseknutím napůl. V roce 0 BBY se Darth Vader střetl a porazil Dopplengänger Darth Maula vytvořeného tajemným Řádem Imperia, možná na rozkaz od Palpatina.

Biografie

Raný život (54BBY – 32 BBY)

Darth Maul byl Zabrak narozený na Dathomiru, kde žila početná kolonie lidí z jeho rasy. On a jeho pokrevní příbuzní tvořily tajemné bratrstvo Bratři noci. Z jeho brzkého života toho není mnoho známo, až do doby, kdy ho ve velmi mladém věku sebral jeho budoucí mistr Darth Sidious. Maul začal trénink se Sidiousom téměř okamžitě. Zasvěcený do temné strany Sily od malička, rostl v bytost neznající jiné emoce než hněv a touhu po krvi. Maul zabíjel živé bytosti nemilosrdně, protože jakákoliv ukázka strachu během tréninku byla krutě trestána Sidiousem a za jakoukoli stopu po milosti byl odměněn krutostí. Když byl Maul dospělý, jeho mistr ho už přetvořil na zbraň čisté nenávisti. Označený Sithskými tetováními pokrývajícími jeho celé svalnaté tělo byl mladý Zabrak ultimativním nástrojem temné strany. Navzdory tohoto dost traumatického dětství – pokud se to tak dá nazvat, měl Maul synovské cítění vůči svému mistrovi a nikdy ho nenapadlo zabít ho – až do finálního testu.

Mise

Někdy v roce 33 BBY, vyslal Sidious Maula do neznámých planet Vnějšího Okraje, proti Drovianovi jménem Silus, jež byl citlivý na Sílu. Sidious označil Siluse za hrozbu jeho plánů, protože hojně používal temnou stranu a bál se, že tato porucha v síle přiláká Jedie a tak, přikázal Maulovi, aby ho odstranil. Silus byl mohutný, divoký a brutální uživatel Sily ale používal ji jen za účelem zisku, a to v zápasnickém ringu. Tam díky Síle, byl proti svým oponentům ve velké výhodě. Sidious ale řekl Maulovi, aby Silusovi nejdříve přehrál holosprávu. V té stálo, že Sidious přijíme Siluse za učně když zabije Maula. Mezi těmito soky okamžitě vzplanul boj v duelingovém ringu, kde bylo aktivováno pole na rušení energetických zbraní. Oba byli odkázáni pouze na své schopnosti boje a Síly. Maul byl velmi znepokojen „zradou“ svého mistra a tak se stalo, že Silus získal převahu. Nakonec se ale Maul poddal svému hněvu a Silou zničil ono pole a aktivoval svůj meč. Jedinou ranou tak ukončil Silusův život a pochopil, že to, co udělal Sidious, byla jen pouhá zkouška. Skutečná zkouška nastala, když ho jeho mistr nechal svému osudu na planetě Vnějšího okraje. Tam se beze zbraně musel dostat přes smrtící droidy na dohodnuté místo. Po měsíci se Sidious vrátil a vyzval Maula na souboj se světelnými meči. Ten Maul rychle prohrál a mistr mu řekl, že ten ho zklamal, a že si zatím našel jiného učedníka. To v Maulovi vyvolalo záchvat hněvu tak silný, že jediná věc, kterou chtěl, bylo zabit mistra. Beze zbraně se vrhl na Sidiouse , kousl ho do ruky a krev mu vyplivl do obličeje. Náhle si ale uvědomil, že pro Temného Pána ze Sithu není soupeř a v klidném odhodlání se připravil na smrt.Sidious ho svým mečem udeřil do hlavy ale nezabil, protože měl pouze cvičný světelný meč a následně se začal smát. Tím, že Maul na něho zaútočil, splnil poslední test. Žádný jiný učedník neexistoval. Mistr tak svého učedníka prohlásil za Sithského Pána a vzal ho do nového domova na Coruscantu.

Invaze na Naboo

Před invazí na Naboo, byl Maul vyslaný odstranit Jedie, kteří byli poslaní Republikou zažehnat konflikt. Sledoval je na planetu Tatooine. Tam zabil Aneesa Dyma, Pa'lowického pašeráka, který mu stál v cestě. Po tomto malém zdržení se vrátil ke své misi a začal vyhledávat Jedie a královnu Amidalu. Podařilo se mu lokalizovat Mistra Qui-Gon Jinna a okamžitě se za nim vydal. Následoval krátký ale intenzívní duel mezi Qui-Gon Jinnem a Maulem, ze kterého však Jedi uprchl do své lodě. Nicméně i tento malý střet stačil, aby se Jinn začal bát návratu a co více, pomsty Sithů. Maul tedy selhal ve své misi zabránit Královně dostat se a Coruscant. To v něm vyvolalo hněv a on se chtěl Jedium za své selháni pomstít. O to se pokusil zpět na Naboo, kde vyzval jak Mistra Jinna, tak i jeho učedníka Kenobiho. Maul předvedl, že jeho výcvik je vskutku jedinečný a bez problému zvládal oba protivníky najednou. Boj byl dlouhý a intenzivní, protože Jediové se snažili Sitha dostat do místnosti s reaktorem. Nicméně, Maulovi se podařilo vyřadit Obi-Wan Kenobiho a tak se mohl soustředit pouze na zkušenějšího z obou Jediu. V následném souboji se oba protivníci dostali až k místnosti s reaktorem ale byli přerušeni energetickým polem, jež je od sebe oddělilo a oba sokové byli nuceni vyčkat. Mezitím se na scénu vrátil i Obi-Wan ale byl rovněž silovým polem odříznut. Když ono pole zmizelo, Darth Maul a Qui-Gon Jinn vzpláli v nový souboj. Bohužel pro Jinna, Obi-Wan nestihl dojít včas a byl znovu odříznut silovým polem. V souboji Mistra Jedie a Temného Pána ze Sithu, udělal Jinn fatální chybu a Maul ho proklál. Obi-Wanův prvotní šok a smutek se v momentu přeměnili na hněv a vášeň a okamžitě se vrhl na Sitha. Maul příliš sebejistý svými schopnostmi, učedníka podcenil a ten mu rozsekl jeho světelnou tyč a tak mu zbyla jen jediná čepel. V zuřivém boji jež následoval byly síly vyrovnány avšak Maulovy se podařilo Silou shodit Obi-Wana do šachty. Protože se však chtěl na Jediích krutě mstít. Hrál si s Kenobim, visícím v šachtě. Ten toho využil, Silou si přitáhl Mistrův meč a vyskočil, aby v jednom mocném přemetu rozsekl Temného Pána na dvě půlky. Maul se zhroutil do šachty a to byl jeho konec. Maul však byl brzy nahrazen učedníkem novým a to Darth Tyranusem a tak mohli započít přípravy pro Klonové války.

Echo v Síle

Jako testament svých schopností a moci v temné straně Sily, se Maul ukázal jako duch Jediovi Anakinovi Skywalkerovi v jeskyni na Ilumu, pouze pár let po jeho smrti. Anakin vcházel do podobné jeskyně, jako o několik let později Luke Skywalker na Dagobahu. V okamžiku, kdy ho Anakin uviděl, na Maula zaútočil. Vyhrál, ale jen tak skutečně, jak Maula viděl, jelikož toto byla pouhá vize temné strany. Nicméně nebylo to naposledy, co se tito dva střetli.

Dopplegänger na Kalaru VI

Krátce před Bitvou o Yavin se pokusili Prorokové Temné Strany, řád temné strany, jež se od Sithů oddělil, Darth Maula vzkřísit. Neví se, zda ho vzkřísili pomocí klonovací technologie nebo za pomocí Sithské alchymie, nebo nějakým jiným způsobem. Co je však známo je to, že Maula opravdu oživili. Prorokové chtěli, aby Maul zabil Císařova učedníka Darth Vadera, protože, to byl bývalý Jedi Anakin Skywalker a podle nich v něm bylo příliš mnoho světla. Naproti tomu Maul byl jako Sith vychováván již od dětství a tak byl dokonalý nástroj temné strany. Na stinném světě Kalakar VI jednoho dne přistál raketoplán Darth Vadera, aby zde nalezl Rebely s ukradenými plány Hvězdy Smrti. Namísto toho zde však našel pouze Proroky a vzkříšeného Maula. Okamžitě se oba sokové střetli a zprvu bojovali rovnocenně. Netrvalo však dlouho a Darth Maul získal výhodu. I přes to však v konečné fázi Vader Maula překvapil tím, že v okamžiku, kdy stál Maul za ním, se vrhl Vader na vlastní meč, propíchl se a tím zároveň propíchl i Maula stojícího za ním. Sám Vader si tímto zákrokem poškodil obvody a málem se zabil ale nakonec vyvázl. Krátce na to, byli přihlížející Prorokové zabiti nově příchozím Palpatinem. Je však možné, že vše byl Sidiousův plán a souboj s Maulem, byla pro Vadera jedna ze zkoušek. To však ještě nebylo potvrzeno.

Nekanonické setkání

V době, kdy byl Luke Skywalker malý chlapeček, napadl jeho strýčka Owena muž s bionickýma nohama. Naštěstí byl na blízku Obi-Wan Kenobi a tak se s mužem utkal, nebyl to nikdo jiný než Darth Maul, který přežil rozseknutí vejpůl, pád do Nabooské šachty a nyní se galaxií pohybuje pomocí bionických nohou. Kvůli své touze po pomstě vypátral Obi-Wana až na Tatooine, kde se s ním utkal. Obi-Wan Maula porazil ale nezabil, slitoval se nad ním, ale nestačil zabránit Owenovi, aby Zabraka popravil jedinou ranou do hlavy. Owen poté Obi-Wanovi řekl, že by se už k Lukovi neměl přibližovat, jelikož je to moc nebezpečné. Tento příběh je nekanonický a nezapadá do Star Wars Univerza.

Zdroj

Externí odkazy

Temný Pán ze Sithu

s Darth Sidiousem jako Sithským Mistrem

Předchůdce:
43 BBY–32 BBY
Darth Maul
Nástupce: