Karolína Peake: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JackieBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám de:Karolína Peake
RedBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám en:Karolína Peake
Řádek 103: Řádek 103:


[[de:Karolína Peake]]
[[de:Karolína Peake]]
[[en:Karolína Peake]]

Verze z 2. 5. 2012, 18:09

Šablona:Infobox Politik Karolína Peake ([pɪːk]IPA), rozená Karolína Kvačková (* 10. října 1975 Praha) je česká nestranická politička a právnička, od července 2011 místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí v kabinetu Petra Nečase.[1] Do dubna 2012 působila jako 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné, ze které vystoupila podle vlastního vyjádření pro nespokojenost s její sebereflexí a praktikováním politiky výhrůžek a ultimát.[2] Bezprostředně poté oznámila vznik nové názorové platformy, která by se měla transformovat do nové politické strany.[3]

V roce 2010 se stala poslankyní parlamentu, v dolní komoře zastávala funkci předsedkyně Ústavně-právního výboru a od 7. dubna 2011 do zvolení za člena vlády také post předsedkyně stranického klubu.

Vzdělání a profese

Vystudovala anglické gymnázium a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Poté tři roky pracovala jako advokátní koncipientka v právní kanceláři Baker&McKenzie.[4]

Politická kariéra

V letech 19971998 byla členkou Občanské demokratické strany, kde však podle svých slov „nedostala absolutně žádný prostor dělat jakoukoliv reálnou politiku.“[5] Ke komunální politice se dostala v roce 2005, kdy zorganizovala petici za zachování Vojanových sadů v původní podobě, tento požadavek pak zastupitelstvo MČ Praha 1 přijalo v usnesení.[6] Kvůli problematice dětských hřišť na Praze 1 se zúčastnila debaty strany Věci veřejné a Josef Dobeš jí pak nabídl spolupráci.[7] Za tuto stranu byla v obecních volbách 2006 zvolena jako nezávislá kandidátka do zastupitelstva městské části Praha 1[4] a stala se členem Kontrolního výboru zastupitelstva a několika komisí rady MČ Praha 1. Od roku 2007 je členkou strany Věci veřejné.[6]

Při kampani před parlamentními volbami 2009 zaujala Karolína Peake billboardem „Kluky pusťte k vodě, volte naše holky“[8], na němž se s dalšími třemi členkami VV (Lenka Andrýsová, Kateřina Klasnová a Kristýna Kočí) objevila v plavkách. O půl roku později, při kampani před parlamentními volbami 2010, byla mezi šesticí členek VV, které nafotily sexy kalendář.[9]

Po volbách v roce 2010 se stala poslankyní parlamentu; zvolena byla v Praze z druhého místa tamní kandidátky. Při sestavování Nečasovy vlády ji chtěl předseda strany Radek John nominovat na ministryni, vzhledem k rodinným povinnostem však nabídku odmítla. Ve sněmovně se věnuje především tvorbě a legislativnímu naplnění protikorupční strategie vlády a otázce reformy justice. Od července 2010 byla rok předsedkyní sněmovního ústavně právního výboru. V dubnu 2011, po vyloučení Kristýny Kočí ze strany a poslaneckého klubu VV, ji nahradila ve funkci předsedkyně klubu.

Dne 1. července 2011 byla prezidentem republiky jmenována předsedkyní Legislativní rady vlády a místopředsedkyní vlády Petra Nečase.

Rodina

Jejími rodiči jsou Petr a Radka Kvačkovi, otec je právník, matka vystudovala FAMU, ale pracuje jako novinářka. Rod Šebků, ze kterého pochází její matka, získal od maltézských rytířů Velkopřevorský mlýn na Čertovce, v němž Kvačkovi dodnes bydlí.[10] V roce 1999 se Karolína Kvačková provdala za Charlese Peaka, Australana česko-čínského původu. S manželem se seznámila v roce 1995, když přijel pracovat do Česka a ona jako studentka o prázdninách učila cizince češtinu. Mají spolu dva syny, Sebastiana a Theodora. Těm se věnovala na celkem pětileté rodičovské dovolené, během níž s dalšími maminkami z Prahy 1 spoluzaložila mateřské centrum.[4] Bydlí v bytě na Malé Straně, v témže domě bydlí i její bratr s rodinou.

Reference

  1. Novou předsedkyní Legislativní rady vlády je vícepremiérka Karolína Peake, vlada.cz, 14.7.2011
  2. Karolína Peake bourá VV. Nečasova vláda se otřásá, Lidovky.cz, 17.4.2012
  3. Peake a její věrní oznámili, že zakládají novou stranu, Novinky.cz, 18.4.2012
  4. a b c Karolína Peake na stránkách Věcí veřejných
  5. Asi jsme měli odejít z koalice. MF Dnes. 2011-05-04. 
  6. a b Nadějná politička Karolína Peake. padesatprocent.cz [online]. 2008. Dostupné online. 
  7. Karolína Peake: Politice by slušelo víc rozumných žen i mužů. Novinky.cz [online]. 2011-03-09. Dostupné online. 
  8. Pusťte kluky k vodě, volte holky, parodují Věci veřejné kampaň ODS. iDNES.cz [online]. 2009-10-06. Dostupné online. 
  9. Ženy ze strany Věci veřejné to pořádně rozjely. Nafotily sexy kalendář. iDNES.cz [online]. 2010-04-22. Dostupné online. 
  10. Na pražské Čertovce se opět roztočilo kolo Velkopřevorského mlýna. Novinky.cz [online]. 2009-09-03. Dostupné online. 

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Karolína Peake na Wikimedia Commons