Pula: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Reaperbot (diskuse | příspěvky)
m odstranění prefixu souboru v infoboxu
ChuispastonBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám he:פולה (עיר)
Řádek 103: Řádek 103:
[[fi:Pula]]
[[fi:Pula]]
[[fr:Pula]]
[[fr:Pula]]
[[he:פולה (עיר)]]
[[hr:Pula]]
[[hr:Pula]]
[[hu:Póla]]
[[hu:Póla]]

Verze z 27. 4. 2012, 21:26

Šablona:Infobox sídla světa

O měně Botswany pojednává článek Botswanská pula.

Pula (slovinsky Pulj, italsky Pola) je chorvatský přístav a město, které se nachází na západě země, na jihu Istrijského poloostrova. V roce 2006 zde žilo 62 080 obyvatel. Pula je zároveň největší městem Istrijské župy.

Historie

Římský amfiteátr v Pule

Trvalé osídlení na tomto místě existuje již několik desítek století. Jako první zde sídlili Ilyrové, kmen Histriů (po nichž dostal poloostrov jméno). V 1. století př. n. l. zde Římané založili kolonii Colonia Pietas Iulia Pola. Z této doby také pochází mnoho památek dnes hojně navštěvovaných turisty (např. amfiteátr, Herkulova brána nebo Vítězný oblouk rodiny Sergiů). Po pádu Římanů se ve městě vystřídali Vizigóti, Frankové i Benátčané. První Slované sem přišli v 7. století.

Ve středověku se o Pule zmiňuje Dante Alighieri. Roku 1813 se dostala pod vládu Rakouska-Uherska a stala se jedním z nejvýznamnějších rakouských přístavů, její okolí bylo ustanoveno jako provincie Küstenland. Na nedaleký ostrov Lošinj se tehdy jezdila rekreovat císařská rodina. Po pádu Rakouska-Uherska připadlo město Itálii a zůstalo pod její správou po celé meziválečné období. Když byla Pula přidělena Jugoslávii v roce 1945, prakticky 90 % obyvatel města mluvilo italsky, avšak změna je donutila odejít. Přesto je dodnes někde možné se tímto jazykem domluvit.

Doprava

Pula má vlastní letiště (IATA: PUY, ICAO: LDPL) a veliký přístav. Místní letiště však nepatří k obvyklým destinacím; většina spojů létá z italského Terstu. V současnosti se staví dálnice, která bude spojovat Pulu s Rijekou.

Turistika

Město je oblíbenou turistickou destinací. V okolí je Brijunský národní park nebo Titova letní rezidence. Na jihu městské oblasti je turistické centrum Punta Verudela nad níž se tyčí zchátralá rakousko-uherská pevnost. Amfiteátr v Pule je druhý největší a nejvýznamnější amfiteátr na světě, hned za římským koloseem.

Partnerská města

Fotogalerie

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Pula na Wikimedia Commons


Šablona:Geo

Šablona:Link FA Šablona:Link FA